Lidové noviny

Plaga chystá změny maturit z češtiny i matematiky

-

PRAHA Změny v maturitách z češtiny i matematiky připravuje ministr školství Robert Plaga. „Na podzim bych chtělmít jasno,“prohlásil včera šéf resortu v České televizi. Pokud by změny schválila sněmovna, mohly by se týkat maturantů, kteří půjdou ke zkoušce na jaře 2020.

Konečná podoba návrhu by podle ministra měla vycházet z výsledků odborné diskuse. Plaga by chtěl změnit ustanovení o maturitě z matematiky, která má být od roku 2020 povinná pro gymnázia a lycea a o rok později pro všechny ostatní školy. Jedna úroveň této zkoušky podle něj nemůže vyhovovat všem. „Buď bude příliš nízko, pak studenti budou mít maturitu, ale ta nebude vyhovovat požadavkům na další vzdělání, nebo bude zase moc vysoko a pak budeme mít spoustu problémů s žáky s neukončený­m vzděláním,“řekl ministr.

„Řešením může být rozdělení na matematiku a matematiku plus nebo mistrovsko­u zkoušku a matematiku maturitní,“uvedl. Osobně by se přikláněl k zavedení dvou úrovní maturity z matematiky, která by jinak měla zůstat povinná.

Plaga také zopakoval, že by se podle něj písemné práce z češtiny nemusely opravovat centrálně. Již v úterý uvedl, že by považoval za rozumné zúžení státních maturit jen na didaktické testy.

Současné zkoušky kritizuje řada učitelů i dalších odborníků na vzdělávání. Poukazují na to, že přibývá maturantů, kteří neuspějí. Podle senátora Jiřího Růžičky, ředitele gymnázia Jana Keplera v Praze, je proto třeba jednat také o tom, zda je maturita potřebná na všech typech škol. Domnívá se, že na učilištích by byla vhodnější mistrovská zkouška.

U maturity z češtiny imatematik­y uspělo letos méně studentů než loni. Didaktický test z češtiny nezvládlo letos 10,4 procenta maturantů (o 0,7 procentníh­o bodu víc než loni), z matematiky propadlo 22,3 procenta maturantů, (o 0,6 procentníh­o bodu víc než loni). čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia