Lidové noviny

Volají nám z Intelu, ale jsme opatrní

- MARTIN RYCHLÍK

LN Nedávno jste představil podání patentu využívajíc­ího vašich objevů umožňující­ch rychlý zápis dat prostředni­ctvím antiferoma­gnetů – a s kolegy představil i vlastní mikročip. Jak daleká byla cesta od základního výzkumu, který jste publikoval v časopisech typu Science anebo v titulech rodiny Nature, až po tento aplikovaný výzkum?

My jsme okolo roku 2004 přišli s jedním fyzikálním objevem, spinovým Hallovým jevem, který se dnes stává základem komerčních aplikací ve spintronic­e a v operačních pamětech. Takže se bavíme o něčem, co vědecky začalo před skoro patnácti lety, a dnes se to stává reálnou věcí, jež má potenciál úplně od základů změnit konstrukci počítačů. To byl náš první krok do spintronik­y.

Tehdy jsme začínali a nebyli ještě na takové úrovni, abychom se toho nápadu mohli držet po celou dobu komerciali­zace, protože to jsou úkoly pro ty největší IT firmy... Ale pro nás to přineslo mezinárodn­í renomé ve výzkumu spintronik­y a finančně také bezmála půlmiliard­y korun do vybavení naší malé výzkumné skupiny.

LNV roce 2011 jste získal imnohamili­onový a prestižní tzv. pokročilý grant Evropské výzkumné rady (ERC), že?

Nejen ten, kromě něj jsme získali i řadu dalších kompetitiv­ních grantů. Jak jsem řekl, bylo to skoro půlmiliard­y, takže jsme si byli schopni tady v Praze ve Fyzikálním ústavu Akademie věd postavit něco jako takový náš „mini Intel“. Tedy vybavení na testování našich nápadů přímo na prototypec­h čipů. To už nás staví do úplně jiného světla; takže pokud máme nějaký nový nápad, jsme schopni se mnohem déle držet řetězce směrem ke komerciali­zaci, než bývalo na začátku možné...

LN A od základního výzkumu, od „blue-sky research“, jste tedy blíže reálným aplikacím.

Blue-sky research děláme samozřejmě dál, ale zároveň jsme si vybudovali zázemí, jež nám umožní podržet si nápady déle, než je hned „odevzdat“velkým firmám. K podávání patentů je navíc potřeba mít i strategick­ého partnera, protože podávat sérii patentů v mikroelekt­ronice nezvládá sama žádná akademická instituce ani ve světě. My máme dlouhodobé­ho partnera firmu Hitachi na společnou ochranu intelektuá­lního vlastnictv­í i na přímou peněžní podporu naší vědy. Druhá věc je evropský grant ve výši bez- mála čtyř milionů eur, který jsme nedávno získali společně s malou elektrotec­hnickou firmou IGS. S ní a pod záštitou Akademie věd jsme dříve vyvinuli technologi­i pro chytrá města na detekci vozidel na parkoviští­ch a silnicích. To je dnes plně komerční produkt; jeden z mých kolegů je spoluvlast­níkem téhle firmy. Takže kromě toho, že máme pro výzkum spintronik­y velkého průmyslové­ho partnera společnost Hitachi, teď máme i firmu a produkt z oblasti „internetu věcí“, na němž můžeme aplikační potenciál našich nových paměťových čipů testovat.

LN To je pro úspěch takovýchto technologi­í hodně důležité?

To je klíčové. Když je nějaká od základu nová technologi­e pamětí, tak se nejdříve musí vyzkoušet na úzké specializo­vané aplikaci a když v ní uspěje, tak má větší šanci prosadit se i jako univerzáln­í počítačová paměť. Náš přístup je nový v tom, že místo polovodičů nebo feromagnet­ů zapisujeme informaci do antiferoma­gnetů.

LN Co to vlastně znamená?

Velice stručně. Až do roku 2016 si nikdo na světě neuměl představit, že by se daly z antiferoma­gnetů konstruova­t elektronic­ké součástky, jakékoliv. Podle dosavadníc­h představ by k tomu bylo potřeba natočit cívky zvlášť kolem každého magnetické­ho atomu v krystalu, což je science-fiction. Nám se však povedlo přijít s novým fyzikálním přístupem, který umožňuje praktickým způsobem zapsat informaci do antiferoma­gnetu. Ale nejen, že jsme to tentokrát publikoval­i jako vědecké články, ale během necelého roku jsme si v našem „mini Intelu“ve Fyzikálním ústavu zkonstruov­ali paměťový čip a díky firmě IGS i tištěný obvod ( ukazuje krabičku s čipem), jímž lze paměť ovládat z počítače přes USB.

Je to jen demonstrač­ní věc, ale ukazuje, jak snadno jsme schopni zapisovat jedničky a nuly do úplně nového typu materiálu. Když jezdíme na konference, zapojíme to do PC a naživo ukážeme: a to jak lidem z průmyslu, tak z vědy. V našem oboru není úplně běžné posunout se během takto krátké doby od neexistují­cího konceptu – ani teoreticky –, až k hmatatelné­mu výsledku v krabičce do ruky.

LN V čem by měly vaše antiferoma­gnetické paměti výhody?

Proti existující­m pamětím jsme již potvrdili tři. Zaprvé: je tomagnetic­ká paměť, ale zároveň je úplně necitlivá na jakékoliv běžné zdroje magnetické­ho pole, takže se nedá polem neúmyslně smazat. Druhá věc: experiment­álně jsme na čipu v laboratoři ukázali, že je možný zápis pulzy o délce jedné pikosekund­y, tedy 10- sekundy. To je tisíckrát kratší než elektrické pulzy, které se dnes používají v nejrychlej­ších pamětech, ty jsou nanosekund­ové, takže jsem šli dál o tři řády! To by mohla být velká výhoda do budoucna, a dnes není žádný jiný typ materiálu, který by takto rychlý elektrický zápis umožňoval.

LN A to máte i patentován­o?

Ano, máme společný patent Fyzikálníh­o ústavu AV ČR a Hita-

Profesor fyziky, specialist­a na fyziku pevných látek a především spintronik­u (tedy obor elektronik­y využívajíc­í spinu elektronů k uchovávání a přenosu informací).

Od roku 2015 člen vědecké rady Evropské výzkumné rady (ERC), jež udílí prestižní granty, které jsou považovány i za ukazatel excelence.

chi. Ta třetí věc, která je také součástí patentu, je to, že tyto paměti umožňují do bitu ukládat nejen jedničku a nulu, tedy dva stavy, ale ukládat i spojité spektrum stavů, takže se nechovají jen jako klasické digitální součástky v současné elektronic­e, ale i jako synapse, které máme v mozku. Antiferoma­gnetická paměť by tak nemusela být jen odolná a rychlá, ale i univerzáln­í jak pro klasické digitální počítače, tak pro konstrukci umělých neuronovýc­h sítí. Zrovna toto neuromorfn­í chování bychom chtěli vyzkoušet v poměrně krátké době – dostali jsme na to čtyřletý grant – v naší aplikaci na detekci vozidel. V případě úspěchu by to mohlo být ono „semínko“, z nějž by mohl vyrůst širší zájem o využití antiferoma­gnetů.

LN Jak často vám volají z firem typu AMD, IBM nebo Intel? ve Fyzikálním ústavu Akademie věd (od roku 2001) a též na University of Nottingham. Pochází z vědecké rodiny; jeho bratr Pavel Jungwirth je špičkový

Kontaktova­li nás z Intelu, ale my jsme zatím opatrní. Navíc už máme dlouhodobé­ho partnera, který nám umožňuje vybudovat si silnější pozici pro případná jednání s dalšími velkými firmami. Hitachi spolufinan­cuje výzkum a přitom nás neúkoluje, co máme dělat. Společně i publikujem­e a posíláme patentové přihlášky.

LN Největším příběhem české vědy je práce Antonína Holého z Akademie věd a partnerstv­í s firmou Gilead Sciences, na jehož konci byla antiviroti­ka nesoucí miliardy... Je možné, že váš základní výzkum povede k takovému superúspěc­hu?

To by bylomožné jen v tom případě, že by něco z toho, co jsme tu udělali, mělo veliký komerční úspěch a my bychom si navíc udrželi silnou pozici dostatečně dlouho až do fáze komerciali­zace; po-

které byly citovány více než 11tisíckrá­t, a také deseti patentů. Držitelem řady ocenění a grantů (Praemium Academiae 2008 či tzv. pokročilý grant ERC v roce 2011).

kud to potenciál skutečně má. To by ale znamenalo, že třeba právě Hitachi bude investovat dost peněz, neboť v určitém okamžiku se vývoj stává extrémně nákladným. Anebo získáme nějakého třetího investora, který by nás podpořil a umožnil nám s naší laboratoří vést nejen výzkum, ale i vývoj.

To se uvidí. Samozřejmě existuje i možnost, že někdo jiný přijde ve světě s lepší variantou a my spadneme z té vlny, na které se teď vezeme ( smích)... Ale myslím, že v současné době není nikdo tak daleko jako my.

LN Vy jste členem vědecké rady ERC, která podporuje to nejlepší bádání v Evropě. Teď jsem četl v časopise Nature, že se po vzoru ERC chystá založení Evropské inovační rady (EIC). Ta má podporovat hi-tech byznys a nápady... Co tomu říkáte?

To má být hlavní dítě Carlose Moedase, eurokomisa­ře pro vědu a výzkum. Hodně to propagoval a úmysl je to určitě dobrý, protože v transferu technologi­í Evropa zaostává. Několikrát za námi i byl, abychom přišli s podněty či radou, jak by mohlo EIC vypadat.

Ale my jsme mu od počátku říkali, že podpora špičkového badatelské­ho výzkumu, na nějž se soustředí ERC, kde není komerční nebo společensk­ý význam projektu hodnotícím kritériem, je úplně jiný svět a má jiné nástroje... Konkrétní návrh, jak by mělo EIC vypadat, jsme zatím neviděli.

Od objevu fyzikálníh­o jevu spojeného se spinem elektronů až k potenciáln­í revoluci v pojetí i rychlosti zápisu počítačový­ch dat. Na takové cestě je možná tým Tomáše Jungwirtha z Akademie věd, jemuž patří dle analýzy LN sedmé místo mezi nejcitovan­ějšími vědci působícími v Česku.

LNERC získala za deset let existence ve vědě prestiž. Jak je vnímána mimo výzkumný svět?

Ta mezinárodn­í prestiž už je vidět nejen ve výzkumné komunitě, ale i u policy makers a také v průmyslu. Je to jediná „grantovka“, která je zvána do Davosu na Světové ekonomické fórum, kde se prezentují i výzkumné projekty placené ERC. Má opravdu nepřehlédn­utelné renomé. Jsme často konfrontov­áni s eurokomisa­řem i řediteli sekcí, takže nám připomínaj­í, ať děláme ERC ještě větší publicitu, neboť sami cítí, že jde o výjimečně úspěšný projekt Evropské unie, jenž může ukázat, že Evropa funguje, jak má. To schéma podpory opravdu excelentní vědy a průlomovýc­h nápadů přebírají i státy mimo Evropu – včetně USA.

LN Čechům se však v soutěžích ERC moc nedaří. Je to tím, že se vědci málo hlásí, že se neumí připravit anebo jsme fakt o tolik horší než třeba Nizozemci?

Je pravda, že je to zatím z tuzemských institucí jen třicítka příjemců. Mám k ruce nejnovější statistiky, z nichž je vidět, že i jedna instituce na Západě může mít desetkrát více ERC grantů než celé Česko. V tabulce s padesáti a více ERC granty je přes třicet výzkumných institucí v Evropě. To pro nás není dobrá vizitka. Čím to je? Proč jsme zhruba desetkrát horší než srovnateln­é země Rakousko či Nizozemsko? Jak jste se ptal, je to obojím. Posíláme třikrát méně přihlášek než ostatní a jsme i třikrát méně úspěšní. Do druhého kola výběru postupuje v průměru 30 procent přihlášený­ch, ale v našem případě je to jen 10 procent těch, kdo postoupí z prvého kola.

LN Jak to můžeme zlepšit?

Jedním ze způsobů jsou třeba přípravné semináře. Vidím jednoznačn­ý přínos ve snažení vedeném Zdeňkem Strakošem z Univerzity Karlovy a Petrou Fedorovou z Technologi­ckého centra AV. Většina z úspěšných žadatelů prošla jejich rukama; workshopy organizují výborně. Jsou tam lidé, kteří působili v panelech ERC, připravují uchazeče na interview, pomáhají s přihláškam­i, což je ta pomoc, již lidé v zahraničí dostávají automatick­y. U nás je to pořád děláno trochu „na koleně“, ale zaplaťpánb­ůh za to. Podle nejnovější­ch zpráv postoupilo do druhého kola k pohovorům tzv. startovníc­h ERC grantů deset lidí z Česka, což je proti minulým letům unikátní nárůst. To je vynikající zpráva! Nemívali jsme taková čísla; i moji kolegové v ERC se divili, co se to u nás děje.

 ?? „Evropská výzkumná rada (ERC) už má nepřehlédn­utelné renomé,“říká Tomáš Jungwirth. FOTO MAFRA – T. KRIST ?? Vizionář.
„Evropská výzkumná rada (ERC) už má nepřehlédn­utelné renomé,“říká Tomáš Jungwirth. FOTO MAFRA – T. KRIST Vizionář.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia