Lidové noviny

Trumpův posel v Pekingu narazil

- MILAN ROKOS

Po misi amerického ministra obchodu Wilbura Rosse zaznívají z Číny na adresu Spojených států jen další varování.

PEKING/WASHINGTON Americko-čínské sblížení není na obzoru. Alespoň ne po ostře sledovaném víkendovém jednání amerického ministra obchodu Wilbura Rosse s čínským vicepremié­rem Liou Chem. Schůzka, od níž obě strany očekávaly zmírnění napětí v hospodářsk­ých vztazích obou velmocí, skončila čínským varováním směrem kWashingto­nu.

Peking vydal včera prostředni­ctvím státní agentury Nová Čína stručné prohlášení, v němž Spojeným státům vzkázal, že pokud Bílý dům uvalí cla na čínské výrobky, zruší všechny předchozí vzájemné obchodní dohody. V textu chyběly i jakékoliv zmínky o těch, které by během víkendu obě země uzavřely. Místo nich figuruje v prohlášení konsenzus, jehož dosáhly minulý měsíc obě země při jednáních veWashingt­onu, kdy Čína odsouhlasi­la výrazné zvýšení objemu amerických výrobků i služeb na svém trhu.

Po této dohodě se zdálo, že mezi oběma zeměmi zavládne Napětí mezi USA a Čínou.

v oblasti obchodu příměří, to ale rychle skončilo poté, co americký prezident Donald Trump oznámil, že zvažuje zavedení cel na čínské produkty v hodnotě 50 miliard dolarů.

Po úvodní schůzce s Liou Chem si siceminist­r Ross pochvalova­l přátelská a srdečná jednání, po skončení rozhovorů už ale s novináři nemluvil, stejně jako jeho čínský partner, absolvent Harvardovy univerzity, jenž se těší důvěře prezidenta Si Ťin-pchinga.

„Cla a zvýšení vývozů – Spojené státy nemohou mít oboje,“napsal ve svém úvodníku čínský státní deník Global Times. Právě o obchodním deficitu s Čínou opakovaně mluví i prezident Trump – nynější americký schodek činí 375 miliard dolarů.

Americký ministr financí Steve Mnuchin proto na setkání ministrů financí G7 v Kanadě vysvětlova­l, že jeho vládě nejde jen o zvýšení exportu do Číny: „Chci jasně říci, že to není jen o nákupu většího množství (amerického) zboží, je to i o strukturál­ních změnách čínské ekonomiky,“citovala ho agentura Reuters. Trumpova administra­tiva chce především zasáhnout proti čínským obchodním praktikám, které mají za cíl dostat se k americkým technolo- giím. Mnuchin se ale na schůzce v Québeku, která byla předehrou k setkání lídrů sedmi nejvyspěle­jších států světa v tomto týdnu, dostal do defenzivy. Ve skupině G7 roste odpor vůči americké protekcion­istické politice. Šest ze sedmi států vydalo společné prohlášení, v němž vyjádřily „jednomysln­ou obavu a zklamání“z výše zmíněných amerických cel na dovozy oceli a hliníku.

Napětí mezi oběma velmocemi se ale neomezuje jen na obchod. V sobotu na bezpečnost­ním fóru Šangri-la v Singapuru ostře vystoupil vůči Číně šéf Pentagonu James Mattis. Říši středu kritizoval za její politiku zastrašová­ní a vytváření nátlaku na své sousedy v oblasti Jihočínské­ho moře.

Spojeným státům se nelíbí, že Čína umístila své raketové systémy země–vzduch na jednom ze sporných ostrovů: „Navzdory čínským tvrzením, že tomu tak není, je umístění těchto zbraňových systémů přímo spojeno s vojenským využitím pro účely zastrašení a nátlaku,“prohlásil Mattis. Vody Jihočínské­ho moře si vedle Číny nárokují i Malajsie, Brunej, Filipíny, Tchaj-wan a Vietnam, Peking tvrdí, že obvinění z militariza­ce oblasti jsou směšná.

Mattis také zkritizova­l projekt Nové hedvábné stezky, která by podle něj mohla skončit obřími dluhy účastnický­ch států.

 ?? Po úvodní schůzce si americký ministr Wilbur Ross chválil přátelská jednání, po skončení rozhovorů už ale s novináři nemluvil. FOTO ČTK/ AP ??
Po úvodní schůzce si americký ministr Wilbur Ross chválil přátelská jednání, po skončení rozhovorů už ale s novináři nemluvil. FOTO ČTK/ AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia