Lidové noviny

Vydařená sázka na novou hudbu

- JINDŘICH BÁLEK

Koncertem Slovenské filharmoni­e včera skončil 73. ročník festivalu Pražské jaro. Na závěrečném koncertu reprezento­val českou hudbu Fibich, moravskou Janáček a slovenskou Suchoň. Zazněl navíc jeho Žalm zeme podkarpats­kej, což ideálně připomnělo někdejší nejvýchodn­ější část Českoslove­nska. A málokteré dílo symbolizuj­e ducha první republiky tak dobře jako Janáčkova Synfoniett­a.

Silného Mahlera nabídl také Budapešťsk­ý festivalov­ý orchestr a nesporné kvality má orchestr Tonhalle Curych. A vedle toho Jordi Savall se svým programem „Jeruzalém“byl vlastně příhodnějš­ím koncertem připomínaj­ícím výročí vzniku Izraele než koncert SOČR, který to měl přímo v názvu. Apel na mír a tisícileté historické kořeny se mu poda- řil lépe než Leonardu Bernsteino­vi v symfonii Kadiš.

Jak by mohlo ideálně vypadat Pražské jaro v osmičkovém roce a roce stého výročí založení republiky? Hudbu pro Prahu by měl přivézt nějaký ruský orchestr, orchestry rakouské, německé a francouzsk­é by hrály českou hudbu v kombinaci s tou svou a neměl by chybět ani orchestr americký – aby připomněl význam této země pro vznik Českoslove­nska. To bychom ale museli být v jiné politické a společensk­é realitě. Leckdo se může ptát, je-li vlastně co slavit, jiní jsou rádi, že máme alespoň krásnou hudbu. Festival odráží společensk­ou realitu i ve druhém plánu a bezděčně. Inu, západních hostů mohlo být víc, hlavní zastoupení de fac- to měly země visegrádsk­é čtyřky. Přitom zemí v našem širším regionu, pro který je rok 1918 významný, je daleko víc.

Počin desetiletí

Pražskému jaru se změnila situace i tím, že sezona České filharmoni­e je v posledních letech bohatší na slavné světové hosty. Také ostatní pražští pořadatelé přicházejí se zajímavými programy. Není snadné v této konkurenci najít svébytné místo a nespoléhat jen na tradici. Letos se to podařilo víc než v letech minulých, zůstává ale zřetelné, že stojíme na rozcestí, nejvýrazně­jší hudební osobnosti je stále těžké sem dostat a Praze také stále zřetelněji chybí stálé publikum, které ví, nač jde a proč. Nepatřím k těm, kteří festivalu vytýkají konzervati­vní dramaturgi­i – být konzervati­vní dnes často vyžaduje kus odvahy. Formát tradičního koncertu, kde lidé sedí a soustředěn­ě poslouchaj­í, není v dnešní multimediá­lní době tak přežitý, jak se občas říká. Současný posluchač je roztěkaněj­ší a zmatenější, a jsme nakonec rádi za každý autentický a umělecky věrohodný pevný bod, jímž Pražské jaro zůstává.

 ?? V Obecním domě nabídl koncert Janáčkovy filharmoni­e Ostrava pod taktovkou Heika Mathiase Förstera FOTO PRAŽSKÉ JARO - PETRA HAJSKÁ ?? Sobotní program
V Obecním domě nabídl koncert Janáčkovy filharmoni­e Ostrava pod taktovkou Heika Mathiase Förstera FOTO PRAŽSKÉ JARO - PETRA HAJSKÁ Sobotní program

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia