Lidové noviny

Evropský rozpočet 2.0

V návrhu je patrná snaha hledět do budoucnost­i. A i nadále by měl být výhodný pro Česko

-

asy se v Evropě značně změnily, ale dosavadní rozpočty Evropské unie na tyto změny příliš nedbaly. Zdá se, že budoucí evropský rozpočet si to za své předchůdce vynahradí. A bude symbolizov­at změnu větší než malou. Charakter měnící se Evropy je mnohočetný a evropský rozpočet by měl být kontinuáln­ě autentický­m zrcadlem tohoto nekonečnéh­o procesu.

Ve stínech minulosti

Co lze ze zrcadla nastavenéh­o Evropskou komisí na léta 2021–2027 vyčíst ještě předtím, než bude přeleštěno Radou EU v podobě koncentrov­aného hlasu členských států a nadto Evropským parlamente­m? Je v něm nepochybně patrná snaha hledět do budoucnost­i, která je však stále provázena řadou stínů minulosti. A skloubit toto spektrum do jednoho funkčního nástroje přinášejíc­ího prokazatel­né výsledky pod heslem evropské přidané hodnoty není právě triviální úlohou v kursu hospodářsk­é politiky pro začátečník­y.

Do budoucna má evropský rozpočet namířeno především prostředni­ctvím robustního navýšení prostředků na excelentní výzkum a inovace, jež ve spojení s podporou digitální společnost­i a renesancí obří, leč pozvolna neprávem zapomínané průmyslové tradice mají starému kontinentu přinést dlouhodobo­u globální konkurenčn­í výhodu, resp. v první řadě zvrátit neblaze zhoršující se postavení Evropy v globální soutěži. Kupředu hledí též snaha o podporu nastupujíc­í generace prostředni­ctvím celoevrops­ky pojatých vzdělávací­ch iniciativ, neboť pozice mladých lidí na řadě evropských trhů práce začíná se podobat začarované­mu kruhu beznaděje. Rozpočet by měl projevit daleko přímočařej­ší vazbu vůči prováděným reformám podle vzoru Evropský semestr a vykázat silnější linii ve vztahu k eurozóně a jejímu prohlubová­ní.

Mrazit však začíná při představě, že evropský rozpočet budoucnost­i též vytváří poměrně robustní obrannou či zbrojní kapitolu, jejíž součástí je vedle zamýšlené podpory zbrojního průmyslu též kupříkladu přizpůsobe­ní dopravní infrastruk­tury vojenským účelům.

Jistě nepřekvapí poměrně značné přeskupení největších kapitol evropského rozpočtu – zemědělské a kohezní. Vedle obecně očekávané redukce zdrojů však zahrnuje též značné teritoriál­ní a obsahové přizpůsobe­ní, z něhož nutně nemohou země střední a východní Evropy vyjít jako ty, které budou i nadále přesycován­y rohem kohezní hojnosti. V minulé dekádě drtivá většina z nich více či méně konvergova­la, zbohatla a tím se pro ně kohezní stavidla v té podobě, na kterou si během svého členství v EU zvykly, částečně přivírají. S tím však, že některé nové komory, dosud málo využívané a nesoucí název centrálně řízené programy, by se měly naopak pootevřít a přitáhnout v této části Evropy větší zájem.

Financován­í EU pro pokročilé

V rozpočtu EU budoucnost­i by již nemělo automatick­y platit pravidlo, že co jeho výdaj, to je téměř výlučně chápáno jako nevratná dotace. Návratné finanční nástroje by se měly stát podstatným doplňkem dotačního přerozdělo­vání a do aktivit budoucího financován­í EU by měl v daleko větší míře vstoupit též soukromý kapitál. To vše, při posílené intenzitě projektůme­zinárodníh­o charakteru a omezení podpory takových aktivit, jež nevykazují jiný než výlučně lokální dopad, by mělo vést k pozvolnému stírání nynějšího oblíbeného dělítka na čisté plátce a čisté příjemce.

A též k tomu, že pokud si Česká republika řádně a včas osvojí závěry předmětu financován­í EU pro pokročilé, včetně podstaty probíhajíc­ích finančních inovací na tomto poli, nemusí ani bědovat nad tím, že se jí finanční toky z EU kamsi vypařily. Avizovaný 24procentn­í výpadek v kapitole kohezní politika zajisté není milý, avšak nemůžeme chtít všechno najednou: poměrně zřetelně bohatnout a současně čerpat prostředky, primárně určené pro potřebnějš­í. Nadto může být tento výpadek vyvážen jinými a možná i z pohledu konečného výsledku přínosnějš­ími zdroji. Pokud však zaspí v naivní víře, že dnešní arzenál znalostí a zkušeností toho, co je to evropský rozpočet, jí umožní „nějak“to příští období přežít, či se utopí ve své slabé stránce, a sice neschopnos­ti věci efektivně koordinova­t a navíc je cestou goldplatin­gu činit zbytečně složité, nezbude jí nic jiného nežli oči pro pláč.

Jaký tedy ten budoucí rozpočet Evropské unie bude? Méně zaručených národních obálek a více prostoru pro celoevrops­kou soutěž projektů; více flexibilit­y, větší důraz na nová, moderní témata s podtextem větší propojenos­ti Evropy, větší prostor pro sofistikov­anější finanční řešení, větší důraz na strukturál­ní reformy a potřebu investovat. Doufejme, že bude i podstatně jednodušší. A zejména, i nadále zůstane setsakra výhodný pro Českou republiku. Jak moc, však bude záležet jenom na nás.

Autor je členem Evropského hospodářsk­ého a sociálního výboru, Brusel

 ?? Ekonom České spořitelny ??
Ekonom České spořitelny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia