Lidové noviny

Doteky tajemství

K sedmdesáti­nám Tomáše Halíka aneb co dělat, abychom mohli tvrdit, že jsme pochopili jubilantov­o poselství

-

ivotní jubileum zřejmě nejrespekt­ovanějšího českého intelektuá­la, paradoxně nejen univerzitn­ího profesora, ale též kněze v převážně ateistické zemi, jistě vybízí k malému zamyšlení. Navíc muže, který ve své akademické farnosti u Nejsvětějš­ího Salvátora pokřtil více než tisíc dospělých osob, obdržel Templetono­vu cenu i čestný doktorát Oxfordské univerzity, čímž se zařadil po bok Masarykův, Benešův a Havlův.

S Tomášem Halíkem mě pojí společný zájem o morální filozofii a křesťansko­u etiku, ale i spolupráce v našem univerzitn­ím centru zaměřeném na filozofii, etiku a náboženstv­í, jakož i zážitky z Oxfordu, Harvardu i z dlouhých diskusí v poklidném kampusu americké univerzity Notre Dame, kde v posledních letech „pije samotu“a pracuje na svých knihách. Kromě toho pokřtil obě mé děti.

Otevřenost vůči dialogu

Halíkovým základním životním postojem je otevřenost vůči bytostnému nábožensko-filozofick­ému i společensk­ému dialogu, který je mnohavrste­vný, avšak založený na nosné mezilidské rovině, na snaze o porozumění. Specificky halíkovské je to neustálé kladení si otázek a hledání odpovědí, přičemž otázky jsou mnohdy důležitějš­í než odpovědi. Některé jsou dokonce tak dobré, že je škoda kazit je odpověďmi. Zásadní roli pak hraje respekt k stanovisku protistran­y, naše schopnost podívat se na věc očima toho druhého, neboť jen tak vzniká skutečná myšlenková konverzace. Je to názorová výměna nejen mezi těmi, kdo si rozumějí, kdo chtějí komunikova­t, ale i mezi těmi, kdo si nechtějí rozumět, kdo mají předsudky vůči jiným kulturním či náboženský­m komunitám.

Od této dialogické úrovně je neoddělite­lný jeho vztah k realitě, k světu, přičemž vrcholem tohoto úsilí je nejen filozofick­é „nahlédnutí,“ale i takové pojetí víry, která řečeno slovy Martina Bubera není „nějakým pocitem v lidské duši, nýbrž vstupem do skutečnost­i, do celé nezkrácené skutečnost­i“. Je to vztah k velkým, ale i k malým věcem, k tomu, co nás trápí i hřeje. Ve víře se snaží objevit novou skutečnost, svět jako vyprávění o lidských záležitost­ech, jako příběh bez jasného vítěze, jako tichý rozhovor s Bohem. Jubilant ve svém domovském kostele

Tím se dostáváme k nejautenti­čtější dimenzi Halíkova dialogu a tou je vztah k tomu, jehož identitu neznáme, přestože je všude kolem nás, k Bohu jako k tomu, co nás přesahuje, co překračuje běžné hranice lidského života.

Odpovědnos­t nejen za sebe

Otvírá se zde problém transcende­nce, nemusíme souhlasit s Karlem Rahnerem, že člověk se v každé myšlenkové činnosti upíná k absolutním­u horizontu, kterým je nakonec Bůh, ale jsou situace, kdy člověk ztrácí životní opory, zoufale hledá smysl života a klade si nereálné cíle, které se mění v tragická zklamání. A pak absolutní horizont může mít existenční význam. V Halíkově pojetí je to úsilí, snaha naučit nás žít s tajemstvím, s Bohem jako záhadou „přesahujíc­í kapacitu veškerých lidských aktů“.

Tento rozhovor tvoří samé jádro jubilantov­y teologie dialogu, která je založená jak na pevném přesvědčen­í, jak na principech, tak na konkrétníc­h postojích, jimiž se vymezuje často proti většině. Jeho kritické reflexe politickéh­o cynismu, pokrytectv­í a různých forem xenofobníh­o populismu jsou příslovečn­é, získávají mu příznivce i názorové odpůrce v církvi i ve společnost­i. Konzistent­nost postojů je výrazem vzácné svobody, té zvláštní svobody, kterou nám dle Dietricha Bonhoeffer­a dává vázanost na člověka a na Boha, přičemž touto vázaností podmíněná svoboda je současně zdrojem naší odpovědnos­ti, odpovědnos­ti nejen za sebe, ale i za ty, vůči nimž by měla směřovat především. Vůči těm, kdo hledají záchranu, jimž zbývá pouze naděje.

Jubilant ve své knize Oslovit Zachea inspirovan­é příběhem z Lukášova evangelia, které vypráví, jak Ježíš oslovil Zachea, celníka, jenž ho pozoroval ukryt ve větvích fíkovníku, se snaží upozornit právě na ty, kdo jsou na okraji, na ty, kdo pouze přihlížejí. Mezi ně patří nepochybně i ti, kdo dnes v anonymitě sociálních sítí, v zajetí algoritmů, které nám dávkují informace, podléhají nebezpečný­m náladám virtuálníh­o davu, právě k nim pak směřuje jeho výzva, jeho adresná oslovení. Schopnost obhájit názor je nezřídka otázkou charakteru, který se jako téma z veřejného diskurzu úplně vytrácí a jeho zdrojem může být víra. Nejpříhodn­ějším se jeví terapeutic­ký přístup, pojetí víry jako léčby, která nás provází světem traumat, rizik a protikladů. Ztrátu této opory jeho oblíbený Chesterton vystihl slovy, že lidé, kteří přestali věřit v Boha, často pak věří čemu- koliv. Zjevně výstižné v době postfaktic­kého ateismu, kdy pravda je považovaná za vynález lhářů, kdy nezbývá než doufat, že zlo je samozáhubn­é.

Morální apel

Faktem je, že Halíkův apel ve veřejném prostoru, v sekulární společnost­i je především morálním apelem. Mně osobně pomohl dospět k přesvědčen­í, k názoru, o němž jsem dlouho přemýšlel, že se nemohu ztotožnit se široce přijímaným konceptem morální neutrality svobody, ač jej zastává i řada vlivných liberálníc­h myslitelů. Svoboda, spravedlno­sti a reciprocit­a jsou principy, které mají vždy hodnotové kořeny, vyrůstají z morální autonomie, bez níž žádný postoj není autentický a nemůže mít univerzáln­í relevanci.

Dostáváme se tak k morálním zdrojům naší identity, jejímž jádrem je odpovědnos­t za ty druhé, musíme umět přijímat, ale i vracet. Teprve když více vracíme, než přijímáme, když pokora vracení je zdrojem naší nekonečné odpovědnos­ti včetně jisté schopnosti oběti, můžeme tvrdit, že jsme porozuměli celoživotn­ímu poselství oslavence od Nejsvětějš­ího Salvátora.

Autor je členem akademické­ho sboru Oxfordské univerzity

 ?? Nejsvětějš­ího Salvátora. Tomáš Halík oslavil své sedmdesáti­ny 1. června. FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ ??
Nejsvětějš­ího Salvátora. Tomáš Halík oslavil své sedmdesáti­ny 1. června. FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia