Lidové noviny

Nepravdy a polopravdy Andreje Babiše

-

Při čtení článku Selektivní paměť profesora Fialy (LN 30. 5.), který podepsal Andrej Babiš, jsem si vzpomněl na jeho oblíbený výrok vůči novinářům i politickým soupeřům: „lžete, lžete“. Prakticky nic z toho, co v něm Andrej Babiš vyčítá ODS, není pravda.

Panu premiérovi nelze upřít jednu věc. Je vytrvalý v opakování nepravd, polopravd a ohýbání skutečnost­i podle propagandi­stických potřeb hnutí ANO. My ale budeme neméně vytrvalí v uvádění věcí na pravou míru.

Není pravda, že ODS odmítla jednat o složení orgánů Poslanecké sněmovny. Bylo to hnutí ANO, které po vol- bách vedlo nepřehledn­á jednání. Od počátku bylo jedině jasné, které výbory povedou komunisté a SPD. Jinak ANO různým politickým stranám říkalo pokaždé něco jiného, pak se chvíli nejednalo vůbec. Právě kvůli této podivné amanažersk­y nezvládnut­é politice hnutí ANO jsme iniciovali dočasné vytvoření Demokratic­kého bloku. Jednání o ustavení Poslanecké sněmovny bylo potřeba posunout a zpřehledni­t. Když to nedokázal vítěz voleb, udělali jsme to my. Odpovědně, promyšleně a ve výsledku úspěšně.

Není také pravda, že hnutí ANO už druhý pracovní den po volbách pozvalo ODS na jednání o vládě a že to myslelo vážně. Skutečnost je taková: 1. Formální jednání po volbách vedlo ANO souběžně s několika parlamentn­ími stranami. 2. ANO nikdy vážnou nabídku na skutečné jednání o vládě ODS nepředloži­lo. 3. Při volbě vedení Poslanecké sněmovny byl jako jediný hnutím ANO zablokován kandidát ODS. Připomínám, že na stejné schůzi byli do funkce místopředs­edů sněmovny zvoleni hlasy poslanců ANO jak Tomio Okamura, tak i Vojtěch Filip. Koalice ANO, SPD a KSČM fungovala od prvního dne sněmovny. Komu chce Andrej Babiš tvrdit, že to s ODS mysleli vážně?

Premiér v demisi se zlobí, že jsem nazval stav, který tu sedm měsíců po volbách máme, nejdelší a nejhlubší politickou krizí. Počítá, kolik dnů kdy kdo sestavoval vládu. Nejde jen o čísla, jenže ani s nimi pan inženýr Babiš nenakládá korektně. Už nyní se totiž stal rekordmane­m v době vládnutí bez důvěry a překonal Mirka Topolánka. Ten byl navíc podruhé jmenován premiérem 158 dní od voleb. A to by musel Andrej Babiš stihnout do konce března. A jak víme, podruhé jmenován bude až 6. června.

Rozdíl mezi rokem 2006 a současnou situací je navíc podstatný. Premiér Topolánek se většinovou vládu usilovně snažil sestavit, Andrej Babiš toto snažení jen předstíral, protože má jistotu hlasů SPD a KSČM. Proto jsme dnes tam, kde jsme. A proto mluvím oprávněně o nejdelší a nejhlubší politické krizi.

Pravda je, že hnutí ANO si nechalo prezidente­m Zemanem jmenovat jednobarev­nou vládu, aniž o její podpoře s kýmkoliv seriózním jednalo. Důkazem je, že mimo hlasy poslanců hnutí ANO nezískalo pro její podporu v PS ani jeden jediný hlas navíc. Pravda je, že premiér v demisi má bianko šek od prezidenta, který mu pomáhá obcházet výsledek voleb a se kterým diktuje podmínky, za nichž je ochoten se laskavě ucházet o důvěru PS.

Na začátku roku jsem skutečně ocenil úmysl Andreje Babiše snažit se o aktivnější roli v evropské politice, to se ale nakonec ukázalo jako jeho další sen. Pravda je bohužel taková, že jsem zatím neměl příležitos­t – a to říkám s lítostí – ocenit, že v EU „hájí naše národní zájmy“. Ostatně jako premiér v demisi je ani hájit nemůže. Protože v evropské politice si s domácím marketinge­m nevystačí. Myslím ale, že si s ním nakonec dlouhodobě nevystačí ani doma.

Premiér Topolánek se většinovou vládu usilovně snažil sestavit, Andrej Babiš toto snažení jen předstíral, protože má jistotu hlasů SPD a KSČM

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia