Lidové noviny

Kde utíkají peníze z rodinného rozpočtu

Podle odborníků bychom si měli odkládat alespoň deset procent z příjmů. Ideálně by to ale mělo být mezi 20 a 40 procenty. Jaká je realita?

-

Aktuální průzkum České bankovní asociace ukazuje, že spořit umíme. Nějakou finanční rezervu si tvoří 73 procent lidí. V průměru si Češi odkládají necelých pět tisíc korun měsíčně, zřejmě především díky vyšším platům, z nichž jsou lidé schopni si v době dnešní ekonomické konjunktur­y lépe našetřit. Jenže to je průměr.

Celkově je realita jiná, jak ukazuje jiný průzkum, který dělala loni v létě banka Wüstenrot. I po- dle něj si finanční rezervu tvoří 70 procent Čechů. Jenže ne takovou, jakou by bylo potřeba. Asi třetina dotázaných si odkládá částku do výše pěti procent svého měsíčního příjmu. Pětina Čechů zvládne uložit mezi šesti až deseti procenty, sem patří častěji mladší lidé ve věku 27 až 35 let. Až 20 procent si odloží 12 procent dotázaných, častěji lidé ve věku 36 až 53 let. Pětina respondent­ů ale žije od výplaty k výplatě. Kde peníze z domácích rozpočtů utíkají?

To zjistíte podrobnou bilancí rodinných financí. Nejdříve si sepište všechny příjmy, nejen mzdu či důchod, ale také třeba různé dávky. „Pokud máte příjmy, které jsou za delší časové období, je potřeba je přepočítat na měsíční příjem,“říká Jiří Humhal, finanční ředitel služby Zonky.cz.

To samé udělejte i s výdaji. Shrňte všechno, na co jsou vynakládán­y peníze. Začněte pevnými výdaji, tedy splátkou hypotéky, nájemným, elektřinou, vo- dou, plynem, telefony, výdaji na dopravu, auto a tak dále. Pokud se něco vyskytuje méně často, třeba pojištění bytu, které se zpravidla platí ročně, také ho přepočítej­te na měsíční výdaj. „Tím ale práce nekončí,“upozorňuje Humhal. „Teď vás čekají částky, které kolísají: potraviny, léky, oblečení, služby a další věci.“

Veďte si domácí účetnictví

A tady je kámen úrazu. Mnoho lidí totiž neumí přesně říct, za co všechno a kolik přesně peněz utratí. V tom případě vám nezbude nic jiného, než si zavést domácí účetnictví. „Do něj budete muset vydržet zaznamenáv­at si všechny výdaje minimálně po dobu tří, ideálně však šesti měsíců,“doporučuje Jiří Kubík, finanční poradce ze společnost­i Partners. A to do sebemenšíc­h detailů, od kávy, koupě časopisu či zmrzliny pro děti až třeba po letenky. Zní to docela šíleně. Možná ale budete překvapení, kolik v součtu zaplatíte třeba za restaurace, cigarety nebo sladkosti.

„Právě tady je prostor pro změnu,“říká Kubík. Před každou koupí si pak položte otázku: Není to, co si kupuji zbytečné? Mohu vykouřit méně cigaret, vypít méně kávy? Musím jet na tak drahou dovolenou nebo mít tak drahý mobil? Může být služba, kterou si chci koupit, levnější? Pokud je vaše odpověď ano, našli jste cestu, jak ušetřit. Pak je potřeba jen pevná vůle. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia