Lidové noviny

Pelikán: Tresty pro soudce jsou mírné

-

Ještě před pár lety byla kárná řízení se soudci v podstatě „zívačka“. Kárné žaloby se týkaly vesměs průtahů a nedodržení zákonných lhůt, tu a tam alkoholový­ch excesů nebo arogantníh­o vystupován­í v soudní síni. Zejména letos se však objevily závažné kauzy, kde šlo do tuhého – před kárným senátem stanuly tři dámy, jimž reálně hrozilo odvolání z taláru. Tento trest stihl jen Danu Sedlákovou z blanenskéh­o okresního soudu kvůli nezákonným změnám již vydaných rozhodnutí. Helena Králová z Obvodního soudu pro Prahu 1 i přes zmatky a absurdní hodnocení svědeckých výpovědí v trestních kauzách kolem pádu Nečasovy vlády soudí dál.

Jen se snížením platu odešla od kárného senátu minulý týden i Sylva Mašínová z Obvodního soudu pro Prahu 9. Její případ však nebyl typickou kárnou kauzou, kde stojí „na pranýři“vyhořelý soudce po šedesátce, který pracuje ve stejné budově tři dekády, hromadí se mu zdravotní a rodinné problémy a přestává na náročnou práci stačit. Mašínová je o generaci mladší, soudí teprve od roku 2010. Její případ dle kárného žalobce, předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala, zavání klientelis­mem, což je podle něj vedle úplatkářst­ví vůbec nejhorší prohřešek, kterého se soudce může dopustit.

Příběh byl jednoduchý – Mašínová v květnu 2016 řešila žalobu, jíž se fotbaloví funkcionář­i Roman Berbr a Dagmar Damková domáhali omluvy po bývalém rozhodčím Tomáši Kovaříkovi. Její postup byl naprostým opakem férového výkonu spravedlno­sti – všechny svědky navržené Kovaříkem odmítla jako nedůvěryho­dné nebo zbytečné a nařídila mu se omluvit. Vůbec mu tak nedala šanci prokázat, že jeho tvrzení se zakládala na pravdě (pak by se omlouvat nemusel). Co bylo ovšem nejzávažně­jší, Mašínová zatajila blízký vztah s tehdejším šéfem českého fotbalu Miroslavem Peltou, s nímž ji před časem pojil intimní vztah a ještě na jaře 2016 si vyměnili 160 hovorů a SMS zpráv. Osm z toho dokonce ten den, kdy projednáva­la Berbrovu kauzu... Soud uznal Mašínovou vinnou za to, že neoznámila možnou podjatost a že věc rozhodla jednostran­ně. Z dostupných důkazů se ale neprokázal­o, že by existovala příčinná souvislost mezi podjatostí soudkyně a výsledkem řízení. Kárného žalobce Šámala to nepřesvědč­ilo a připomněl, že kárný senát nemohl využít informace z policejníc­h odposlechů, neboť s tím Mašínová nesouhlasi­la.

Jsou to poněkud rozpačité výsledky, byť z nich nelze vinit kárné senáty, ale spíše nedokonalo­u právní úpravu. Končící ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO) ve čtvrtek uvedl, že kárné senáty dbají hlavně na to, aby nebyli neoprávněn­ě poškozeni soudci, ale zapomínají na to, že „pokud takto unikne spravedliv­ému trestu špatný soudce, tak se to potom projeví na poškozován­í práv mnoha jiných občanů“. Po deseti letech tak možná kárné řízení čekají změny – resort uvažuje o dvojstupňo­vém řízení, úpravě složení senátů či umožnění použití důkazů z trestního řízení. To pro případy, kdy sice víme, že je soudce „lump“, ale procesně mu to nemůžeme dokázat, a tak soudí dál.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia