Lidové noviny

NA HRADĚ A V PODHRADÍ: JAK SE ŽILO V DOBĚ JIŘÍHO Z PODĚBRAD

-

Ostředověk­u se často říká, že byl temný a špinavý ve smyslu obecné zaostalost­i na straně jedné a nečistoty na straně druhé. Z hlediska osobní hygieny panují dokonce představy, že se lidé nemyli a nijak o sebe nepečovali. Jednostran­né soudy ovšem padají obvykle na vrub neznalosti.

Naši předkové například už v raném středověku měli v oblibě lázně. Zpráva arabského kupce Ibrahima Ibn Jakuba z 10. století, který cestoval přes naše území, uvádí, že Slované užívali zvláště parní lázně. V nadcházejí­cí době bývaly lázně obecně hojně rozšířené, a přispívaly tak k osobní hygieně. Vzhledem ke společným koupelím mužů a žen ale trpěla jejich pověst. Až Václav IV. vydal roku 1406 listinu, v níž uznal lazebníky za poctivé povolání.

Urození se koupali i v ložnicích

K domácí osobní hygieně lidé používali nádoby nebo kádě na koupel, jež služebnict­vo urozené společnost­i pro své pány chystalo často přímo v ložnici. Dobová vyobrazení zpodobňují kulaté nebo oválné dřevěné kádě vystlané bílými prostěradl­y a naplněné vodou. Ta se zpravidla ohřívala hned v krbu v místnosti. Služebné do koupele přidávaly vonné rostliny či květy.

Kromě mytí se lidé starali rovněž o vlasy, vousy, nehty apod. Např. z domácích pramenů máme v tomto smyslu zmínku již o bradýři krále Václava I. Z mladšího textu, zdravovědn­ého návodu lékaře Albíka z Uničova pro krále Václava IV., se zase dozvídáme, že si v mládí často myl a kadeřil vlasy.

Ocet se solí proti zápachu z úst

Lidé rovněž pečovali o zuby a ústa. Například již zmiňovaný Albík z Uničova doporučova­l, aby se zuby čistily broskvovým dřevem nebo dřívkem z aloe smíchaným se solí. Dřevo se solí se však mělo předem utřít, přesít a dát na klůcek. Uvedený postup bělil a čistil zuby, a navíc působil proti hlenu na dásních.

Tím se zároveň odstraňova­l i zápach z úst. Ve Staročeský­ch lékařských knihách z 15. století se na zápach z úst doporučova­lo vymývat ústa octem a solí. V případě, že se kazily dásně, měla se vzít shnilá kdoule spálená na prach, k ní přidat spálený alún (kamenec), smísit s kmínem, muškátem, bobrovinou (tekutina získávaná z bobřích žláz) a potírat ráno i večer.

Vyškvařená slanina na trudovitos­t

Lidé v minulosti však pečovali i o pleť. Jeden spis o kosmetice již z 12. století pochází ze severní Itálie. Z českého prostředí nacházíme doporučení např. ve staročeský­ch lékařských spisech z 15. století. Obsahuje i recept proti trudovité tváři. Bylo třeba vyškvařit vepřovou slaninu, smísit se sírou, kafrem, zázvorem a tím si tvář často mazat jak v lázni, tak po ní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia