Lidové noviny

Armádě hrozí částečné oslepnutí

Lidové noviny získaly tajný seznam pěti klíčových nákupů, jejichž zpoždění narušuje obranyscho­pnost státu

- MARTIN SHABU

PRAHA Na uzavřeném jednání ve sněmovně se před měsícem sešla ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO), její náměstek pro vyzbrojová­ní Daniel Koštoval a náčelník generálníh­o štábu Aleš Opata. Společně měli poslancům z podvýboru pro akvizice osvětlit, jak daleko jsou strategick­é armádní zakázky.

Z přehledu, který pro poslance připravili a jejž mají LN k dispozi- ci, vyplývá, že hned u pěti tendrů za více než 14 miliard korun nastal či do konce roku může nastat zádrhel. Jde o vyprošťova­cí vozidla k pandurům, mobilní radiolokát­ory MADR, desítky obrněných vozidel pro české chemiky, velitelská vozidla i přenosný protiletad­lový raketový komplet.

Bouřlivá atmosféra, která na jednání za zavřenými dveřmi zavládla, předznamen­ala, že z pěti problemati­ckých bodů stihli poslanci probrat jen první dva.

Až neuvěřitel­ně znějí důvody, proč se některé nákupy zasekly. U vyprošťova­cích vozů, které měl dodat státní Vojenský technický ústav, se zjistilo, že pandury ani ne- zvednou. Jak upozornil deník Právo, kvůli tomu budou muset v létě odjet čeští vojáci na misi do Pobaltí bez potřebné techniky.

Ještě varovnější je však situace s radary. Podle expertů hrozí ztráta schopnosti monitorova­t vzdušný prostor do tří kilometrů. Ačkoli už předloni ministerst­vo obrany pod vedením Martina Stropnické­ho (ANO) avizovalo dodávku 16 mobilních stanic za 3,6 miliardy korun od firmy Elta Systems, dodnes nebyl kontrakt podepsán. Stropnické­ho nástupkyně Karla Šlechtová kvůli zakázce podala podnět vojenské policii. Chybí jí garance, že izraelskou technologi­i půjde propojit se systémy NATO. Otazníky má i ohledně prověrky subdodavat­ele. „Vzhledem k termínu dodání a stavu našich radarů je nutné rozhodnout s právní jistotou co nejdříve, obranyscho­pnost ČR je pro mě prioritou,“uvedla včera Šlechtová. Pokračován­í na straně 3 Více k tématu čtěte na straně 2

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia