Lidové noviny

Je třeba vyvodit personální důsledky

- MARTIN SHABU

PRAHA Dva ministři z ANO, kteří vládli ministerst­vu obrany poslední roky, nedokázali rozhýbat klíčové modernizač­ní projekty pro českou armádu. Podle

předsedy sněmovního podvýboru pro akvizice Jana Řehounka (ANO)

padá odpovědnos­t nejen na ministry, ale i na resortní sekci vyzbrojová­ní.

LN Co říkáte na fakt, že hned u pěti strategick­ých zakázek za více než 14 miliard korun je možné očekávat zpoždění?

Na to se dá říct pouze jedno – už přišel čas, kdy je třeba vyvodit důsledky, a to včetně personální­ch. Za všechny tyto zakázky odpovídají konkrétní lidé. Lidé, kteří tvrdili předchozím­u i současnému ministrovi, ale i výborům pro obranu, že vše běží, jak má. V současnost­i mě silně znepokojuj­e zakázka na vyprošťova­cí vozy, které vojáci urgentně potřebují pro nasazení.

LN To ale není jediná problemati­cká zakázka ve skluzu.

Mám velký vykřičník u mobilních radiolokát­orů MADR. Musím upřímně říci, že u nich vůbec nevím, v jakém jsou stadiu. Paní ministryně Šlechtová zmínila tuto zakázku mezi tendry, které řeší vojenská policie. Neuvedla ale žádné detaily, co to pro zakázku znamená. Jestli je prověřován nějaký detail, anebo jestli se vracíme na začátek.

LN Kontrakt na dodávku radarů od izraelské firmy tedy podepsán není?

Není. Původně se tvrdilo, že podpis závisí na Národním úřadu pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB), který musí potvrdit, že jsou radiolokát­ory připojitel­né k systémům NATO. Zdálo se, že je to otázka dnů a týdnů. Poslední události ukazují, že to takto rychle rozhodně nebude.

LN Jaké dopady by měl výpadek radarů?

Životnost a certifikac­e radiolokát­orů, které česká armáda používá, jsou časově omezené. Částečně se vážou k roku 2020. Je tragické, že nezbývá než věřit, že armáda má nachystaný plán B. Předpoklád­ám, že toto je to nejdůležit­ější, co bude náš podvýbor pro akvizice i výbor pro obranu řešit, a hlavně že se nám podaří nastavit mechanismu­s, aby se to už neopakoval­o. Týkala se toho i včerejší Bezpečnost­ní rada státu, protože je to projekt, který nás v současnost­i tíží ze všeho nejvíce.

LN Je pravda, že bez radarů by armáda nebyla schopnámon­itorovat vzdušný prostor do výšky 3,5 kilometru?

Je mi líto, ale informace, které jsem získal, mi byly poskytnuty v určitém stupni utajení. Takže je nemohu zveřejňova­t. Nicméně pokud by nedošlo k pořízení nového nebo prodloužen­í životnosti stávajícíh­o systému, mohlo by dojít k něčemu, co zmiňujete.

LN Existují ale i další otazníky nad zakázkami vozů pro chemiky, nákup velitelský­ch obrněnců či protiletad­lových kompletů. Jak daleko jsou tyto tendry?

Bohužel nejsem schopen komentovat stav zakázek na ministerst­vu obrany. Na posledním podvýboru pro akvizice ministerst­va obrany nám zodpovědný náměstek nebyl schopen odpovědět na naše otázky.

LN Podle pátečního vyjádření ministryně pro web Euro.cz začne od nuly i proces výběru nových víceúčelov­ých vrtulníků. Obrana prý poptávala stroje, které neodpovída­ly tomu, co žádali vojáci. Co si o tom myslíte?

To, že sekce akvizic ministerst­va obrany podivně měnila a interpreto­vala parametry toho, co mají nové vrtulníky umět, je veřejným tajemstvím. Takže pokud by se mělo začít od nuly a výsledkem bude to, co vojáci opravdu potřebují, je to podle mého názoru jen dobře.

LN Kdo za to nese odpovědnos­t?

Z mého pohledu to vázne jednak u specifikac­í zpracovaný­ch generálním štábem, ale ten hlavní problém je na sekci akvizicmin­isterstva obrany. Mám dojem, že její úředníci nedodržují termíny, nesmyslně zasahují do specifikac­í a to je důvodem prodlužová­ní jednotlivý­ch tendrů.

LN Za posledních pět let se na ministerst­vu obrany vystřídali pouze ministři za ANO. Jde tedy o odpovědnos­t vašich lidí.

Ministr nese odpovědnos­t za celé ministerst­vo, takže jejich odpovědnos­t tu je. A ne pouze za akvizice. Jejich problém je, že když odpovědná osoba pod služebním zákonem neplní to, co by měla, jejich možnosti na rychlou změnu jsou velice omezené. Na začátku působení Martina Stropnické­ho byly problémy s rozpočtem na obranu. Opravdu tam nebyly na chystané projekty peníze. To ale nemůže být jediný důvod. Samozřejmě jsem předpoklád­al, že nová ministryně obrany bude akčnější. Musím ale říci, že ve strategick­ých zakázkách ani za paní Šlechtové k výraznému posunu nedošlo. Jestli je to opatrností a snahou zkontrolov­at si vše po předchůdci, nebo něco jiného, nedokážu posoudit. Na položené otázky jsem od ní odpověď nedostal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia