Lidové noviny

Bojovnice jménem Karla

- MARTIN SHABU

PRAHA Razance, s níž Karla Šlechtová vlétla do nejvyšších funkcí ve státu, byla nebývalá i na českou politiku. Slušně rozčísnout ale umí i sociální sítě. Minulý měsíc si na Instagram vložila fotografii svého černého pudla, který stál na hrobu neznámého vojína u Národního památníku na pražském Vítkově. Po vlně kritiky za znevážení pietního místa se za snímek psa, kterému říká Rambohafík, omluvila. Nemyslela to prý zle.

Když LN později napsaly, že si Šlechtová platila VIP salónek na pražském letišti, za což ji pokáral i premiér Andrej Babiš, ohradila se, že je proti ní vedena kampaň. A to kvůli tomu, že si jako ministryně posvítila na armádní zakázky.

Poslední eskapáda známá jako kauza Rambohafík ji však podle zdrojů LN připravila o podporu prezidenta Miloše Zemana, jenž k armádě chová zvláštní respekt. Spojenectv­í s Hradem přitom Šlechtová dávala dříve hodně na odiv. Loni v létě například plédovala za Zemanovo znovuzvole­ní. Napsala i předmluvu k jeho knize.

Magnet na konflikty

Až do roku 2014 přitom o úřednici ze středního management­u ministerst­va nebylo slyšet. Když se ale Věra Jourová přesunula do Bruselu na post eurokomisa­řky, z dosud neznámé ředitelky odboru, který měl na starosti přípravu čerpání unijních dotací, se prakticky přes noc stala ministryně pro místní rozvoj. Od tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky dostala za úkol rozhýbat projekty, jež financoval­a EU. Hrozilo, že Česko bude muset vracet desítky miliard nedočerpan­ých peněz. „Na stav čerpání za letošek se chci nejprve osobně podívat. Jsem ekonom, mám státnice ze statistiky a číslům opravdu rozumím,“uvedla tehdy sedmatřice­tiletá ministryně.

Absolventk­a Západočesk­é univerzity v Plzni měla za sebou i několikamě­síční působení v roli šéfky EU fondů na Úřadu vlády. Sám Babiš se Šlechtovou chlubil, že se jeho hnutí podařilo získat odbornici.

Jako ministryně na MMR zažila Šlechtová perné chvíle zejména kvůli informační­m systémům. Spor o jeden z nich stál i za rozkolem s Lukášem Wagenknech­tem, někdejším prvním náměstkem ministra financí Andreje Babiše. Wagenknech­t i Šlechtová vminulosti pracovali v nadnárodní poradenské společnost­i Deloitte. Wagenknech­t byl navíc považován za duchovního otce politické dráhy Šlechtové.

Auditorský tým, který pod Wagenknech­ta spadal, však narazil na chyby v tendru na monitorova­cí systém evropských fondů MS2014+. Závěry potvrdila i Evropská komise a Česko za systém platilo ze státního místo unijního rozpočtu. Šlechtová v reakci na nález označila Wagenknech­tův audit za neprofesio­nální a opřený o spekulace.

Střety Šlechtová přitahoval­a i v politické aréně. Veřejnost zaujala zejména svým vystoupení­m ve sněmovně při obhajobě zákona o pohřebnict­ví. Její návrh narazil na poslance KSČM. Šlechtová v emotivní reakci na sociální síti uvedla: „Všichni budeme pohřbeni do papírových krabic!!“

Jako by tím předznamen­ala, že její temperamen­t v kombinaci s veřejným vystupován­ím vzbudí hodně vášní.

O pozdvižení se postarala i při loňském startu závodu MotoGP v Brně. Doslova hitem se stalo video, na němž se ministryně velmi vehementně dožaduje rozhovoru s proslulým motocyklis­tou Valentinem Rossim. Později to vysvětlova­la snahou popřát Rossimu hodně štěstí.

Ještě tvrdší lekce na ni čekala na obraně, kam jako ministryně přešla loni v prosinci. Jestli bude Miloš Zeman i její „kotvou v rozbouřené­m moři“, jak o něm uvedla v předmluvě, jisté není. Spekuluje se totiž o tom, že Šlechtová v nové vládě nezasedne.

Snímek němé tváře umístěný na sociální sítě nikoho nepřekvapí. Pokud jde však o psa ministryně obrany, který pózuje na hrobě neznámého vojína, koleduje si to o průšvih. A kauza Rambohafík zřejmě stojí i za ochlazením vztahu Karly Šlechtové s Hradem. Poslední eskapáda známá jako kauza Rambohafík Šlechtovou podle zdrojů LN připravila o podporu prezidenta Miloše Zemana

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia