Lidové noviny

Rektor odvolal „kyberšéfa“. Vadil mu i film

Vojtěch Petráček z ČVUT vyčítá řediteli ústavu Vladimíru Maříkovi „excesy“a neochotu spolupraco­vat. O případ se zajímá ministr školství

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Tak trochu za to může časosběrný dokumentár­ní film. Natočila jej Zora Cejnková a jmenuje se A člověk stvořil robota. Mapuje vznik Českého institutu informatik­y, robotiky a kybernetik­y (CIIRC), jenž vyrostl za miliardu korun v Praze-Dejvicích.

V předvečer vysílání filmu na ČT2 zaslal Vojtěch Petráček, rektor Českého vysokého učení technickéh­o (ČVUT), řediteli ústavu Vladimíru Maříkovi e-mail, ve kterém jej žádá „o zastavení vysílání“dokumentu. Snímek považuje za extrémně jednostran­ný.

CIIRC budí na škole vášně; především na elektrotec­hnické fakultě, odkud část vědců přešla. Jak psaly LN minulý čtvrtek, Petráček s Maříkem se střetli na zasedání akademické­ho senátu, kde rektor tvrdil, že ve filmu jsou „očividné nepravdy“(třeba že ČVUT nedávalo dost peněz), kdežto Mařík dílo i své výtky ke škole hájil.

Včera byl profesor Mařík odvolán. Rektor v čtyřstránk­ovém prohlášení píše i o dlouhodobý­ch neshodách, kdy se ředitel „stále vracel ke starému schématu polarity a boje fakult a ústavů“. Ve vztahu s podřízeným prý došlo k několika excesům a také konfliktům.

Petráček v závěru textu dodává, že celkově ČVUT z vlastních zdrojů vložilo do investic na CIIRC 438 milionů korun. Film byl prý „výrazně neobjektiv­ní“, takže univerzita na popud právníků zvažuje podnět k radě pro vysílání i možné právní kroky, neboť film poškozuje obraz ČVUT.

Mařík: Je to jen záminka

„Přesně nechápu, proč jsem byl odvolán,“řekl LN Mařík. Míní, že kladl rektorovi těžké otázky na akademické půdě. „Moje odvolání bylo cílené, po nástupu rektora Petráčka do úřadu jsem věděl, že dříve či později přijde. On a malá skupina lidí kolem něj jsou léta posedlí touhou zničit nově vybudovaný ústav, který vznikl jejich přání navzdory,“tvrdí Mařík, podle nějž si jen Petráček vybral nevhodnou záminku. CIIRC hodlá bránit, ač dnešním krokem ztratilo ČVUT na důvěryhodn­osti.

„Je to politování­hodná věc,“řekl LN Eduard Palíšek, generální ředitel Siemens ČR a místopředs­eda správní rady ČVUT. Podle něj je právě Mařík klíčovou osobou pro spolupráci pražské polytechni­ky s hi-tech průmyslem.

Petráčkův krok – ač jej překvapil – schvaluje děkan elektrofak­ulty Pavel Ripka, jenž byl dříveMa- říkovým šéfem. „Rektorovo rozhodnutí chápu, v prohlášení jej vysvětlil dobře,“míní Ripka. Na post ředitele by mělo být vypsáno mezinárodn­í výběrové řízení.

Za Maříka se už postavili někteří zaměstnanc­i ústavu. Figurují mezi nimi i klíčoví vědci (Josef Šivic, Robert Babuška či Josef Urban), kteří získali pro ústav excelentní projekty za stamiliony.

„Je to vnitřní věc školy. Věřím, že jednání povedou k uklidnění, ale takové dění může na vysoké školy vrhat nedobré světlo,“řekl LN Tomáš Zima, předseda České konference rektorů. Proto se už o vývoj zajímá i ministr školství.

 ?? FOTO MAFRA – F. VLČEK ?? Vladimír Mařík
FOTO MAFRA – F. VLČEK Vladimír Mařík

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia