Lidové noviny

Babiš slíbil Ťokovi podporu v mýtu

-

PRAHA Premiér v demisi Andrej Babiš včera nevyloučil, že současný ministr dopravy Dan Ťok (oba ANO) bude pokračovat také v nové vládě, kterou by mělo sestavit hnutí ANO spolu se sociálními demokraty s podporou komunistů.

Ministr Ťok dříve uváděl, že necítí podporu ANO v kauzemýtné­ho tendru, proto nechtěl pokračovat. Včera Babiš řekl, že Ťoka v mýtu podporuje. Současně uvedl, že jeho podporu má například i ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO), který ale chce skončit v politice.

Ťok se k záležitost­i podrobněji vyjádřit nechtěl. Již v polovině května prohlásil, že už nechce být ministrem v příští vládě, mimo jiné kvůli stupňující­m se požadavkům komunistů. Navíc v té době cítil slabou podporu od hnutí ANO právě v prosazován­í tendru na výběr mýta.

„Muselo by se stát něco zásadního“

Tehdy uvedl, že zvažuje i odchod ze sněmovny, kam byl zvolen v říjnových volbách. Dodal, že se své rozhodnutí revidovat nechystá. „Muselo by se něco zásadního stát, kdyby premiér chtěl a přišel s tím, že podpora v mýtu bude zcela zásadní, protože tady jde o tu podporu, můžeme se o tom bavit, ale vůbec to nepředpokl­ádám,“konstatova­l.

K Ťokovi mají výhrady komunisté i sociální demokraté. Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) v květnu zrušil, zatím nepravomoc­ně, současný tendr na provozovat­ele mýtného systému po roce 2019. Ministerst­vo dopravy v tendru vybralo konsorcium firem CzechToll ze skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera a slovenský SkyToll.

S cenou 10,75 miliardy korun měla deset let s použitím satelitní technologi­e vybírat a spravovat mýtné na dálnicích a silnicích první třídy. Soutěže se účastnily ještě současný provozovat­el Kapsch, maďarský National Toll Payment Services a německá firma T Systems. Ministerst­vo dopravy nyní řeší náhradní varianty řešení mýtného systému. čtk

 ?? Dan Ťok FOTO MAFRA ?? Ministr
Dan Ťok FOTO MAFRA Ministr

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia