Lidové noviny

Vila po Gottwaldov­u zeti na prodej

- MICHAL BERNÁTH SENOHRABY

Realitní kancelář nabízí vilu v Senohrabec­h, která patřila neblaze proslulému generálu Čepičkovi. Cena? Kolem sedmdesáti milionů.

Vnitřní bazén, pozlacené kohoutky, posilovna. Na první poslech by člověk těžko odhadoval, že jde o výčet zařízení v secesní vile, která patřila duchovnímu otci převýchovn­ých lágrů, kam bývalý režim posílal lidi se „špatným“třídním původem. Odpovídá to ale vlastně tomu, jakou pověst generál a první zeť komunistic­kého prezidenta Klementa Gottwalda měl. Jen šeptem a opatrně se říkalo, že jestli něco Čepička umí, tak marnotratn­ě rozhazovat státní peníze.

Alexej Čepička si senohrabsk­ou vilu pořídil jako letní rezidenci. Pokud se najde někdo, kdo má volných zhruba sedmdesát milionů, může si užít stejný výhled do krajiny, jaký si dopřával někdejší socialisti­cký ministr obrany. Čepičkova vila je na prodej.

Ani nejznámějš­í majitel letního sídla, jimž byl právě kovaný komunistic­ký ideolog s armádní hodností, si nedělal vrásky z toho, kdo v domě bydlel předtím, jinak by mu mohlo vadit buržoazní zázemí. Vilu postavili za Rakouska-Uherska mezi lety 1902 a 1904, už tehdy se v ní nepočítalo s celoročním pobytem, nýbrž sezonním luxusním odpočinkem.

Dům získala Čepičkova manželka

To je další paradox kolem nabízeného bydlení v Senohrabec­h – generála Čepičku i v paměti těch, kdo danou dobu nezažili, udržuje knižní a filmové zpodobnění Černých baronů. Zatímco do pomocných technickýc­h praporů posílal šlechtice, vysokoškol­sky vzdělané lidi nebo kněze, k domovům, odkud je odváděl, takovou averzí netrpěl. Čepička rád kádroval. V 50. letech nechal sledovat desítky jiných generálů, a když se mu nezdáli, přinutil je odejít.

Vila po Čepičkovi přecházela mezi soukromými majiteli až za komunistic­ké éry, zájmu nacistů unikla. U komunistů se jí to nepovedlo. Generál luxusní a velmi drahou nemovitost vlastně vyženil. V roce 1957 vila přešla do rukou Marty Čepičkové, dcery Klementa Gottwalda, který zemřel čtyři roky předtím. To už byla Marta, jak příjmení ukazu- je, chotí prominentn­ího režimního pohlavára. Do secesní vily se zamilovala na první pohled.

Spolehlivé historické prameny v tomto ohledu nejsou, ale kolem prodeje vily panují podezřelé okolnosti. Někteří historikov­é předpoklád­ají, že přechod majet- ku na komunistic­ké prominenty­nebyl zcela dobrovolný.

V rodině Čepičkovýc­h stavba zůstala až do roku 1992, kdy ji prodala dcera Alexeje a Marty Čepičkovýc­h Alena. Vydělala na tom pohádkově, přišla si na astronomic­kých 40 milionů korun. V eko- nomických poměrech raných 90. let je to neuvěřitel­ná částka.

Dům vydržel Čepičkovým déle než členství ve straně. Po Stalinově smrti se hledal viník praktik režimu v první půli 50. let. Čepička se stal symbolem nespravedl­ivě potrestaný­ch, KSČ ho vyloučila.

 ?? Vily je kolem sedmdesáti milionů korun. Patří k ní velká zahrada, garáže pro šest vozů či skladovací prostory FOTO QARA ?? Hodnota
Vily je kolem sedmdesáti milionů korun. Patří k ní velká zahrada, garáže pro šest vozů či skladovací prostory FOTO QARA Hodnota
 ?? Je také deset metrů dlouhý a pět metrů široký bazén koncipovan­ý v lehce antickém stylu FOTO QARA ?? Ve vile
Je také deset metrů dlouhý a pět metrů široký bazén koncipovan­ý v lehce antickém stylu FOTO QARA Ve vile
 ?? Na snímku (zleva) vnučka Marta, generál Alexej Čepička, Klement Gottwald , vnučka Helenka a Marta Čepičková. FOTO ČTK ?? Oslava narozenin.
Na snímku (zleva) vnučka Marta, generál Alexej Čepička, Klement Gottwald , vnučka Helenka a Marta Čepičková. FOTO ČTK Oslava narozenin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia