Lidové noviny

Babiš opět přitakal zdanění náhrad církvím

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Poté, co komunisté nevyboxova­li bod v zahraničně­politické agendě, když sněmovna navzdory rudé vůli schválila misi do Pobaltí, zkoušejí uspět na domácím poli. Znovu rozvířili debatu nad zdaněním náhrad za nevydané majetky v rámci církevních restitucí. Požadavek není nový, KSČM jen oživila diskusi o něm.

Téma nastolil Pavel Kováčik, předseda komunistic­kých poslanců, v neděli: Bez závazku vládních stran, že se náhrady zdaní, nebude žádná podpora KSČM. Andrej Babiš (ANO), jehož prezident zítra podruhé jmenuje premiérem, komunistic­kému přání včera přitakal. „Postoj hnutí ANO je v této věci dlouhodobý a zdanění církevních restitucí není nové téma,“zdůvodnil, proč se osekávání majetkovéh­o vyrovnání s církvemi nepromítlo do programový­ch cílů nového kabinetu.

ČSSD rovněž ujišťuje

Vzájemné ujišťování je podle něj zbytečné, už ho doložili činy. V únoru poslanci KSČM předložili do sněmovny novelu, která má náhrady dodanit, a do dalšího čtení ji svorně vyslali hlasy z ANO, SPD a ČSSD. „Návrh zákona na zdanění náhrad poslanci ČSSD jednoznačn­ě podpořili v prvním čtení a nechystáme se na tom nic měnit,“ujistil vzápětí po Babišovi předseda sociálních demokratů Jan Hamáček.

Téma církevních restitucí je mimořádně citlivé. Při předposled­ních sněmovních volbách si zrušení majetkovéh­o vypořádání vzala ČSSD jako hlavní tahák, ale v klidnějšíc­h a dělnějších časech po volbách museli všichni na základě provedenýc­h analýz přiznat, že mise je nesplnitel­ná. Do smluv, jež se státem v době vlády Petra Nečase (ODS) uzavřely církve a náboženské společnost­i, nelze sahat, aniž by s tím všichni účastníci souhlasili. A církve rozhodně nesouhlasí. Pokud vláda svůj avizovaný krok dokoná, duchovní se obrátí na Ústavní soud.

Ten už se jich jednou zastal, když se před pěti lety ČSSD domáhala storna celých restitucí. Přesto nyní Babiš uvádí, že napadení u soudu se neobává. „Vzhledem k tomu, že s návrhem přišla ČSSD už ve volebním programu v roce 2013, předpoklád­ám, že sociální demokraté právní problém možné retroaktiv­ity zdanění vyřešili,“dodal včera.

Je to spíš jizlivý štulec než skutečné přesvědčen­í, protože ČSSD nic takového vyřešeno nemá. Totožný návrh, jako je nyní ten komunistic­ký, v minulé sněmovně předložil Jihočeský kraj vedený tehdy Jiřím Zimolou. Tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) musel spolu s dalšími oranžovými poslanci nápad odmítnout, vlastnímu programu navzdory, protože lidovci tím podmiňoval­i svou účast i setrvání v koalici.

S návrhem na zdanění náhrad, jak ho do dolní komory předložila KSČM, není potíž v Babišem zmiňované retroaktiv­itě. Komunisté ji nenavrhují. Jak LN již dříve sdělil ekonomický expert partaje Jiří Dolejš, danily by se jen dosud nevyplacen­é náhrady.

Problém je obecně ve změně uspořádání poměrů mezi státem a církvemi při vzájemné odluce, pokud s tím některá ze stran nesouhlasí. „Zdanění finančních náhrad církvím za nevydaný majetek v restitucíc­h není z právního hlediska možné,“uvedl v lednu kardinál Dominik Duka.

Podobně se vyslovilo v rámci připomínko­vého řízení iministers­tvo kultury, pod které problemati­ka církevních restitucí spadá. Uvedlo, že daná změna zákona je porušením uzavřených smluv. Proti byli i vládní legislativ­ci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia