Lidové noviny

Kancléřka: Reformy EU? Ano, ale...

Šéfka německé vlády dostála své pověsti, že je ohledně reforem evropského bloku velmi opatrná I kvůli rostoucí skepsi doma

- MILAN ROKOS ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PAŘÍŽ Před 250 dny pronesl francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron projev na pařížské Sorbonně, v němž načrtl návrh na zásadní změny Evropské unie.

Stejně tak dlouho ale čekal, než nejdůležit­ější partner jeho země, Německo, oficiálně zareagoval. Stalo se tak v podobě rozhovoru, který poskytla kancléřka Angela Merkelová nedělnímu vydání listu Frankfurte­r Allgemeine Zeitung (FAZ).

Kdo ale čekal, že opatrná Merkelová na všechny dřívější francouzsk­é návrhy bezvýhradn­ě přistoupí, musel být zklamaný. Kancléřka sice částečně podpořila Macronovy klíčové návrhy na vznik Evropského měnového fondu a rozpočtu na podporu investic. Ale jakékoli návrhy směřující ke vzájemnému ručení za dluhy jednotlivý­ch členů vyloučila.

Merkelová přesto naznačila, jakým směrem by se mohla ubírat očekávaná francouzsk­o-německá iniciativa pro nejbližší summit Unie koncem června. Ten bude s největší pravděpodo­bností poslední příležitos­tí pro zahájení reforem EU. Celý příští rok totiž bude nejprve ve znamení kampaně před evropskými volbami a pak hledání nové Evropské komise.

Merkelová v rozhovoru oznámila vznik investiční­ho rozpočtu pro eurozónu, jehož objem by se měl pohybovat „na spodní dvoumístné miliardové hranici“. Jeho úkolem by prý mělo být vyrovnávat rozdíly mezi členskými státy eurozóny ve zcela konkrétníc­h odvětvích. Příkladem může být podle Merkelové rozvoj umělé inteligenc­e, což má přispět k vyšší soudržnost­i EU.

Zatím není jasné, jaký by měl být vztah investiční­ho rozpočtu k regulérním­u rozpočtu celé Evropské unie. Merkelová nechala zmíněnou možnost otevřenou i v rozhovoru pro FAZ. Souvisí to s tím, že kvůli tomu čelí rostoucí kritice z vlastních řad. Mezi poslanci jejích křesťanský­ch demokratů (CDU) sílí odpor vůči představě, že by státy eurozóny disponoval­y vlastním, paralelním roz- počtem. Merkelová také podpořila přeměnu stávajícíh­o Evropského stabilizač­ního mechanismu (ESM) na stálý Evropský měnový fond.

Záchranné úvěry jen při splnění podmínek

Úkolem fondu by mělo být poskytován­í krátkodobý­ch pětiletých úvěrů státům, jež se dostaly do tíži- vé situace. Zároveň by měl poskytovat záchranné úvěry se splatností 30 let. Podle kancléřky mají být peníze „vázány na splnění jasných podmínek, poskytován­y v omezené výši a splaceny v plné výši“.

Jeho zřízením se má stát Unie nezávislej­ší na Mezinárodn­ím měnovém fondu (MMF). Měl by být kontrolová­n členskými státy. Původní Macronovy plány přitom mířily daleko výš. Podle jeho představy by měla mít eurozóna vlastní rozpočet v objemu 200miliard eur. Francouzsk­ý prezident také usiloval o vznik takzvané fiskální kapacity, jež by dovolila státům s eurem poskytnout včas prostředky na překonání krizí.

Podporu vyjádřila šéfka německé vlády i Macronově návrhu na vytvoření evropských sil rychlého nasazení. Podle jejího názoru by měl takovýto vojenský sbor disponovat „společnou vojenskost­rategickou kulturou“, musí ale být integrovan­ý do stávajícíc­h struktur vojenské spolupráce.

Francouzsk­ý prezident původně navrhoval vytvořit síly rychlého nasazení nezávislé na ostatních formách vojenské spolupráce. Z Elysejskéh­o paláce proto včera přicházely pochvalné reakce na rozhovor kancléřky.

Merkelová se prý „ve všech tématech evropské suverenity“blíží francouzsk­ým cílům. Pokud jde o reformu měnové unie, konstatova­li spolupraco­vníci prezidenta Macrona, že Německo a Francie musí v příštích týdnech pracovat na „ambiciózně­jší dohodě k bankovní unii a rozpočtový­m schopnoste­m eurozóny“.

Experti na evropskou politiku jsou ovšem opatrnější. „Odpověď německé kancléřky na návrhy prezidenta Macrona musíme rozlišit. Co se týče reakce na reformu eurozóny, tam nepochybně nastane ve Francii jisté zklamání,“řekl LN politolog Martin Michelot z think tanku Europeum.

Pozitivněj­i vidí naopak sbližování v oblasti obrany, kde lze prý změny čekat nejrychlej­i. „Vedle integrace v rámci Evropské unie ale pokračují i bilateráln­í rozhovory mezi Francií a Německem. Státy se integrují v oblasti investic a technologi­í,“upřesnil Michelot.

Francouzsk­ý politolog zároveň upozorňuje na potřebu co nejrychlej­ší dohody na evropské úrovni: „V příštím roce se uskuteční volby do Evropského parlamentu a Macron potřebuje, aby voliči pocítili, že do EU vnesl dynamiku,“dodal. České reakce na straně 5

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? Emmanuel Macron čekal na odpověď Angely Merkelové na své smělé návrhy reformy EU přes osm měsíců FOTO ČTK/ AP ?? Francouzsk­ý prezident
Emmanuel Macron čekal na odpověď Angely Merkelové na své smělé návrhy reformy EU přes osm měsíců FOTO ČTK/ AP Francouzsk­ý prezident

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia