Lidové noviny

Slovinsko povede „Orbánův kůň“

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

LUBLAŇ/PRAHA Z žádných voleb od vyhlášení nezávislos­ti Slovinska v roce 1991 nevyšel dnes 59letý bez mandátu. Dvakrát dokonce stanul v čele dvoumilion­ové země jako premiér. Poprvé v roce 2004, kdy se připojila k EU. A ani z nedělních předčasnýc­h parlamentn­ích voleb neodešel s prázdnou. Právě na-

nez Janša Ja-

opak. Politický matador dovedl Slovinskou demokratic­kou stranu (SDS) po pěti letech v opozici zpět na výsluní. Voliči jí odevzdali čtvrtinu hlasů v devadesáti­členném zákonodárn­ém sboru. Navzdory stínu skandálů kolem uplácení či zneužití postavení, jež Janšovu bezmála třicetilet­ou politickou kariéru provázejí, tak jeho otočce z někdejšího liberála za dob Jugoslávie v dnešního konzervati­vce brojícího proti migraci.

Právě ta se tři roky poté, co se přes malou alpskou zemi stočila trasa statisíců běženců mířících přes Řecko a západní Balkán do Evropy, ukázala aktuálnějš­í, než patrně Janšovi rivalové čekali. V uplynulých týdnech totiž počet migrantů přicházejí­cích přes Albánii, Černou Horu a Srbsko do Bosny začal znovu narůstat. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) jen do Albánie a Černé Hory dorazilo za prvních pět měsíců tolik migrantů jako loni za celý rok.

Voliče burcoval maďarský lídr

Pro Janšou vedenou SDS byla migrace jedním z ústředních témat kampaně. Na billboarde­ch mimo jiné voliče varovala, že každý nelegální migrant stojí státní pokladnu měsíčně bezmála 2000 eur, byť toto číslo její soupeři označili za holý výmysl. Někdejšího premiéra v jeho protimigra­ční rétorice dokonce přijel na předvolebn­í mítink osobně podpořit maďarský šéf vlády Viktor Orbán. „To, co je dnes v sázce, není nic menšího než přežití národů. V hloubi duše jsem přesvědčen o tom, že pokud Janez Janša vyhraje, zajistí to přežití slovinskéh­o národa,“burcoval Orbán k jeho podpoře v polovině května v dolnoštýrs­kém Celji.

Slovinský prezident Borut Pahor včera uvedl, že Janšu pověří sestavením vlády, ačkoliv se mu výsledek voleb nelíbí. Zemi totiž zřejmě čekají za této konstelace nelehká povolební vyjednáván­í. Janšou vedená partaj by potřeboval­a k většině alespoň dva volební partnery. S výjimkou jediné menší partaje, Nové Slovinsko - křesťanští demokraté (N.Si), ale všechny strany už před volbami případnou koalici s ní vyloučily.

Kvůli obavám z migrace slaví bývalý slovinský premiér Janez Janša volební triumf. Spojence ale bude zřejmě hledat obtížně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia