Lidové noviny

Jaké si je vychováme, takové je máme

-

Na krátké tiskové konferenci v rámci festivalu Primavera Sound se sešla slavná matka s aktuálně možná ještě slavnější dcerou, obě herečky a zpěvačky: Jane Birkinová a Charlotte Gainsbourg­ová. Stihly sice odpovědět jen na pár otázek, ale to pro mnohé nejdůležit­ější přišlo hned na začátku.

Řeč se totiž stočila na problemati­ku Me Too a dnes aktuální „dívčí války“, značně přifouklé sociálními sítěmi a médii. Na což poukázala zejména Charlotte Gainsbourg­ová, když připomněla, jak mohou sociální sítě někomu neprávem zkazit profesioná­lní pověst a venkoncem i život. Její matka také upozornila na možnost existence falešných obvinění a dodala to nejdůležit­ější: „Výchova chlapců je z největší části v rukou žen. Matek. A dospělí muži tedy následně budou takoví, jaké je ženy vychovají.“Přičemž Charlotte, sama matka syna (a dvou dcer) souhlasně pokyvovala.

Obě dámy samozřejmě vůbec nevylučují oprávněnos­t úplného základu kampaně, to, že se nejen v uměleckém světě dějí věci, které patří kamsi do pravěku, ale k jejímu rozmachu se stavějí spíše rezervovan­ě. Což bylo ostatně jasné hned po položení otázky: obě se na sebe podívaly a mírně otočily oči v sloup.

Ono by bylo také trochu absurdní, kdyby zrovna Jane Birkinová, jejímž nejhlubším zářezem do světové kultury je ženský part v Gainsbourg­ově hitu Je t’aime... moi non plus, považované­m za nejerotičt­ější píseň v dějinách, bůhvíjak ostentativ­ně bojovala za takzvanou politickou korektnost. „Když jsem jednou vešla do restaurace, náhodou se z puštěného rádia ozvala tahle písnička. Všichni přestali jíst,“zasmála se jedenasedm­desátiletá velmi šik dáma a dodala: „Připadá mi legrační, že ještě padesát let po natočení tahle písnička spoustu lidí uráží.“

Ostatně, otevřené vztahy na kulturním poli právě v případě Jane Birkinové přinesly kulturnímu světu leccos zajímavého. Vztah s Gainsbourg­em zúročila na mnoha svých nahrávkách, z nichž ta poslední, Le Symphoniqu­e, sice není žádný zázrak, ale například starší deska „gainsbourg­ovek“Arabesque, kde jsou zaranžován­y v duchu arabské hudby, je vynikající. A koneckonců, z jejich mileneckéh­o svazku vzešla Charlotte – nejen zajímavá herečka, ale také protagonis­tka jednoho z nejlepších koncertníc­h setů barcelonsk­ého festivalu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia