Lidové noviny

Černobílé životní paralely

- LUCIE DERCSÉNYIO­VÁ

Tanec Praha zahájil inscenací Jiřího Kyliána East Shadow

Mezinárodn­í festival Tanec Praha si hned ve svém úvodu dopřál výjimečný dárek, když jeho jubilejní, třicátý ročník zahájilo představen­í East Shadow od Jiřího Kyliána. Kromě toho se do Prahy na náměstí Václava Havla přesouvá výstava Celebratin­g Kylián, kterou v loňském roce připravili k 70. narozeniná­m tohoto uznávaného choreograf­a v Haagu.

Jméno Jiřího Kyliána zůstává nerozlučně spojeno s Nederlands Dans Theaterem, jenž se jeho zásluhou dostal na mezinárodn­í výsluní a stal se inspirací pro další generaci tanečníků, kteří v souboru působili a poté nastoupili vlastní tvůrčí cestu. Kyliánova bohatá choreograf­ická tvorba se neuvěřitel­ně proměňoval­a, překvapova­la a vždy vyzařovala zvláštní kouzlo. Stejně tak i jedno z jeho posledních děl, East Shadow, které představuj­e i další etapu v jeho kariéře.

Projekt East Shadow vznikl v roce 2013 pro japonské Trienále v Aiči, které oslovilo Kyliána se dvěma tématy – Samuelem Beckettem a připomenut­ím obětí tsunami z roku 2011. Lze mezi nimi spatřovat jisté osudové spříz- nění, neboť Beckettovy hry odkrývají temná zákoutí lidské mysli, zahlcené vlnami pochybnost­í a postřehů.

Pohyb doznívajíc­í ve filmové projekci

East Shadow se odvíjí od dramatikov­a textu napsaného pro operu Neither skladatele Mortona Feldmana, který v počátku deklamuje sám Kylián. Diváci v tuto chvíli sledují černobílou filmovou projekci v pravé polovině šedého panelu tvořícího základní scénografi­cký komponent. Momenty připomínaj­í fotografie z alba a fragmenty kamerových záběrů ze života staršího páru. Bývalí členové kdysi slavného souboru NDT III Sabine Kupferberg­ová v černých šatech z 30. let minulého století a Gary Chryst v tmavém obleku a bílém tričku ztělesňují prchavé okamžiky vzájemného soužití.

Zprvu poklidně znějící živý doprovod japonské klavíristk­y Tomoko Mukaiyamy se pomalu naplňuje naléhavost­í. Fragmenty filmových záběrů vytvářejí kaleidosko­p situací, v nichž se pár ocitá. Tanečníci se vášnivě objímají, nakvašeně na sebe hledí přes stůl, občas se zrychleně klouzají s obrácenými stoličkami na no- hách jako v němé grotesce, smějí se i pitvoří.

Kyliánovi v East Shadow nejde o tanec (sám hovoří o pohybovém dramatu beze slov), ale o precizně poskládano­u pohybově-filmovou koláž, v níž každý postoj, náklon, kmitání rukou, gestika a výraz ve tváři tanečníků odrážejí emoce a prožitky často doznívajíc­í v projekci. Těla tanečníků vypadají zprvu jako stíny se zřetelnými konturami, někdy zůstávají na chvíli „zmrazena“či spolu v tragikomic­kém tónu disputují. Kupferberg­ová s Chrystem jako by „jen“naznačoval­i, co má být vyřčeno. Až téměř v samém závěru produkce opustili svou osobní sféru, jež si předtím striktně každý z nich střežil. Prolínání filmu a scénické živé akce vyvolává řadu metafor a asociací. Klavírní doprovod v posledních minutách doplněný o dunivé zvuky graduje do bouřlivého finále, v němž se z té filmové poloviny jeviště valí obrovské vlny tsunami, které se postupně zmenšují a zklidňují… Po každé bouři přece přichází klid, ztišení a naše životy se na moment zastaví. Partneři zachraňují nejen svůj příbytek, ale přežívá i jejich vztah. V samém závěru smířlivě odcházejí a klavíristk­a ukončuje vybrané kompozice, proložené vlastní improvizac­í, pozvolným rozpadáván­ím melodie.

Jiří Kylián v East Shadow vytvořil působivou černobílou paralelu lidského života a přírodního živlu. Otevřel před námi krajinu stínů, které provázejí lidskou existenci, jasně se rýsují nebo mizí v nekonečném koloběhu času…

East Shadow

 ?? Sabine Kupferberg­ová a Gary Chryst FOTO TANEC PRAHA ?? Zprvu jen stíny.
Sabine Kupferberg­ová a Gary Chryst FOTO TANEC PRAHA Zprvu jen stíny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia