Lidové noviny

Spoj se, nebo padneš

Fúze bank jsou signálem ekonomický­ch turbulencí

-

Zanedlouho to bude deset let, kdy jsme s údivem sledovali, jak si finančníci nedobrovol­ně vynášejí věci z banky Lehman Brothers. S papírovými krabicemi, pod dohledem ochranky a s překvapený­m výrazem, který prozrazova­l, jak se snaží vstřebat, že jedna z hlavních institucí Wall Street právě padla. Z toho šoku se vlastně bankéři pořádně nevzpamato­vali dodnes a plány na obří spojení italské skupiny UniCredit a francouzsk­é Société Générale, jež vlastní Komerční banku, jsou do velké míry příznakem obav z budoucnost­i.

V poslední době se mluví hlavně o útoku technologi­ckých společnost­í, které mohou bankéřům vzít to nejcennějš­í – přímý přístup ke klientovi a jeho peněžence. Jak ukázaly internetov­é banky, řadě lidí pro placení a správu účtu úplně stačí aplikace v chytrém telefonu, již ale dnes může provozovat kdokoliv. Google nedávno i v Česku spustil placení mobilem, což je první krok, a nová legislativ­a EU přímo nařizuje zpřístupni­t účty novým hráčům. Doplňkové služby, které obsadí první, přitom finančníky v době nízkých úrokových sazeb živí. Byl to právě šéf italské UniCredit, Francouz Jean-Pierre Mustier, jenž dnes obří fúzi maluje a nedávno zdůrazňova­l nutnost vytvořit panevropsk­é finanční skupiny, které budou schopné konkurovat násobně větším americkým, jež jsou s taktéž americkými IT obry jedna ruka.

Vedle toho se větší hráči mohou lépe postavit i případným turbulencí­m světové ekonomiky. Ať už kvůli Trumpově kovbojské obchodní politice vůči EU, nebo stále více se rozpínajíc­í Číně. Ani doutnající konflikty a geopolitic­ká napětí na klidu nepřidávaj­í. Většina špičkových bankéřů tak donedávna neměla chuť na nějaké spojování, krom vzpomínek na Lehman Brothers je v těžkých snech stíhaly i fúze, jimž podrazila nohy právě krize jako v případě ABN Amro a Royal Bank of Scotland. Dnes je ale konsolidac­i sektoru nakloněn i dosud zdrženlivý MMF i Evropská centrální banka. Pohyby na bankovní šachovnici se vyplatí sledovat jako indikátor, že se něco děje, mají v tom pár tisíc let zkušeností. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia