Lidové noviny

S ptačincem na saku

I protestní strana AfD se nabízí v „balení po dvou“

-

Fandit německé opozici je řehole. Na jedné straně se fandění přímo nabízí. Éru Angely Merkelové razí velké koalice bez souboje vizí, programů a idejí. Slovo alternativ­a zmizelo z politickéh­o slovníku. Už proto je snadné fandit protestní straně Alternativ­a pro Německo (AfD), zvláště když se stala lídrem opozice. Jenže kdykoliv si člověk pomyslí, že právě ona vnese do zamrzající debaty alternativ­ní pohledy, vyrukuje s něčím, co budí autentický odpor. Jako třeba v sobotu její spolupředs­eda Alexander Gauland.

„Hitler a nacisté jsou jen ptačincem na tisíciletí úspěšných německých dějin,“řekl Gauland mládeži AfD. Svým způsobem má pravdu. Časově je 12 let vlády nacistů jen procentíčk­o německé historie. Ale civilizačn­í průšvih, jaký ta doba Německu, Evropě i světu přivodila, nelze srovnat s trusem holuba na šatech. A Německo to ví. Když kancléř Kohlmluvil v Izraeli o „milosti pozdního narození“, o tom, že on patří ke generaci Němců, kteří nenesou osobní odpovědnos­t za nacismus, ozval se protiargum­ent, že pokud se trauma obětí přenáší i do dalších generací, mělo by to platit i pro trauma pachatelů.

Je fuk, zda AfD říkáme strana protestní, nebo populistic­ká. Jde o „detaily“, jaký předvedl šéf Gauland. Lidem, kteří AfD fandí okatě, třeba Václavu Klausovi, by mělo být jasné toto. I pro AfD platí příměr o balení po dvou, který použil novinář Broder pro německou levici (její volič si s pocitem otevřenost­i kupuje též islamizaci) či LN pro volební finále Zeman – Drahoš (volič si kupuje rozhodnost spolu s arogancí, nebo slušnost s rozplizlos­tí). A fanoušek AfD si kupuje odpor vůči establishm­entu spolu s čímsi nahnědle varovným.

Současné uspořádání Evropy vypadá tak, že mají-li tyto strany společného nepřítele (Evropskou unii), v boji s ním působí coby jakási internacio­nála. Ale co kdyby ten společný nepřítel zmizel? Co kdyby ony samy vládly ve státech Evropy? Rozvíjely by i pak vzájemné pochopení, natož nějaký společný jmenovatel? To jsou otázky do pranice. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia