Lidové noviny

Letos se přidává, nejsou lidi

Mzdy rostou rychleji než produktivi­ta, firmy často přeplácejí Více se platí v soukromé i ve státní sféře

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Z dobré kondice ekonomiky začali výrazně těžit zaměstnanc­i. Reálné mzdy rostou nejrychlej­i za posledních 15 let a nezaměstna­nost je nejnižší dokonce za více než 20 let, firmy usilovně hledají na 267 tisíc pracovníků.

Tuzemské podniky by stávající situaci rády řešily zaměstnává­ním cizinců, tomu ale stále brání řada překážek. Například dostat do české firmy kvalifikov­aného Ukrajince trvá běžně i více než půl roku. „Dostat řidiče z Ukrajiny do práce od Česka nám trvá sedm měsíců,“popisuje Zdeněk Kratochvíl, šéf dopravní společnost­i ICOM Transport.

Firmám tak často nezbývá nic jiného než se o vhodné pracovníky přetahovat s jinými. Příkladem mohou být obchodní řetězce, které už na limity zaměstnává­ní cizinců narazily a loni se nakonec vzájemně vyprovokov­aly k až dvoucifern­ým nárůstům mezd. Jinak by některým z nich hrozilo, že zákazníky nikdo neobslouží.

Přidává i stát

Motorem růstu ale není jen hlad firem po pracovní síle. Aktivní je v tomto směru i vláda. Ta před loňskými parlamentn­ími volbami například o desetinu zvýšila platy učitelům. A více berou i úředníci. „Takové tempo růstu mezd ve ve- řejné sféře je ale pro další roky neudržitel­né,“upozorňuje Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) slibuje vyšší mzdy i lidem ve zdravotnic­tví, ale to zatím brzdí zdravotní pojišťovny, které na to nemají. I v tomto případě by šlo o skokový, jednorázov­ý růst.

Vyšší mzdy jsou z řady pohledů plus. Lidé mají více na útraty, více se vybírá na sociálním i zdravotním pojištění i na všech formách daní. Nevýhoda se ale skrývá v prostém faktu, že výdělky rostou výrazně rychleji než produktivi­ta práce. Firmy tak přidávají na úkor svých marží, což jde dělat jen do určité míry. Pak už jim to může komplikova­t další rozvoj a financován­í. Pokud ale chtějí splnit své zakázky, nezbývá jim nic jiného než potřebné pracovníky někde sehnat, a to i za cenu své nižší ziskovosti.

„Dlouhodobě současné tempo růstu mezd není udržitelné. Růst mezd a zaměstnano­sti již třetím rokem převyšuje přírůstky produktivi­ty práce a dochází k erozi cenové konkurence­schopnosti,“konstatuje ekonom David Marek z poradenské společnost­i Deloitte. Růst mezd nicméně podle něj ještě minimálně pár měsíců vydrží.

Šedá zóna

Jedna ze sil, která brzdí aktuální tempo růstu mezd, jsou v Česku rozšířené exekuce. Podle posledních údajů má tři a více exekucí téměř půl milionu lidí. Ti pak nemají motivaci k tomu, aby si vydělali více. Snaží se proto pracovat v šedé ekonomice, kde přinejmenš­ím část peněz dostanou bez dokladu na ruku.

Kde se to děje, nejčastěji ukazují detaily o mzdách v řadě oborů. Výrazně podprůměrn­é mzdy zůstávají v pohostinst­ví, kde se dál operuje s příjmem ze spropitnéh­o. Číšníci a servírky tak dál na výplatních páskách vidí hlavně minimální mzdu. Poměrně okatý je i rozdíl mezi výdělkem řidiče kamionu a dálkového autobusu – ten druhý bere oficiálně o polovinu více než ten první.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia