Lidové noviny

Stavební spoření je bezpečnou investicí

Obvyklá úroková sazba se sice pohybuje jen od půl do jednoho procenta, se státní dotací lze ale dosáhnout i na výnos kolem tří procent ročně

- DANA JAKEŠOVÁ

Stavební spoření je i po čtvrtstole­tí své existence v Česku stále oblíbeným produktem. Na čas sice po snížení státní podpory i zhodnocení upadlo poněkud v nemilost, nyní se ale vrací opět na výsluní.

Čísla hovoří jasně. „ Už v prvním čtvrtletí roste o dvoucifern­ou hodnotu jak ve smlouvách, tak i úvěrech,“potvrzuje Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen. Například Českomorav­ská stavební spořitelna (ČMSS) do března uzavřela více než 52 tisíc nových smluv o sta- vebním spoření, což je meziročně o 56 procent více. „Počítáme s tím, že za celý rok zvýšíme prodej nových smluv minimálně o 20 procent,“dodal Tomáš Kořínek, předseda představen­stva ČMSS.

Důvody jsou zřejmé. Tím hlavním je bezpečnost tohoto finančního produktu. Vklady do sta tisíc eur jsou totiž pojištěné, stejně jako ty bankovní. A to je zvláště pro konzervati­vněji založené investory hodně důležité. Mnozí lidé si proto sjednávají „stavebko“opakovaně.

„Například se k nám vrací klienti, kteří už svůj vysněný dům mají. Stavební spoření jim pak svým způsobem nahrazuje fond oprav, jež znají majitelé bytů. Jen jim kromě jistoty, že jednou na nákladnějš­í opravy budou mít dostatek peněz, poskytujem­e také zajímavé zhodnocení,“uvádí příklad Aleš Mašanský, člen představen­stva Modré pyramidy.

Kolik vám to vynese

Je ale třeba si vybrat některý ze spořicích tarifů stavebního spoření. Úroková sazba se u nich pohybuje od půl do jednoho procenta. V rámci různých akcí či nových tarifů ale stavební spořitelny přichází i s o něco vyšším úročením. Například Wüstenrot stavební spoři- telna u jednoho ze svých tarifů nabízí sazbu 1,2 procenta, a to bez věkového omezení. Raiffeisen stavební spořitelna zase v aktuální akční nabídce dává u smluv uzavřených pro děti a mladé do 25 let sazbu 1,5 procenta ročně. Úrokový bonus pro dětské smlouvy nabízí také Modrá pyramida.

„Z úroků se ale ještě strhává 15 procent jako daň,“doplňuje Jiří Humhal, finanční ředitel Zonky.

Po započítání státní podpory ve výši deseti procent z vložené částky, maximálně ale 2000 korun ročně, už je to zajímavějš­í. „Chcete-li tedy využít stavební spoření na maximum, je optimální měsíčně spořit 1700 korun nebo 20 tisíc korun jednorázov­ě za daný kalendářní rok,“vysvětluje Vlastimil Kučera z Renomia Benefit.

Při zhodnocení vkladů ve výši jednoho procenta pak odpovídá výsledek čistému ročnímu výnosu lehce přes tři procenta. „Ve škatulce pevně úročených vkladů je to z dnešního pohledu doslova zjevení,“konstatuje Josef Uchytil, finanční poradce z Partners.

Šestiletá vázací doba

Daní za tento relativně vysoký konzervati­vní výnos je ovšem snížená likvidita. Vázací doba je totiž šestiletá. „Pokud byste spoření vypověděli dříve, budete na tom tratit,“říká Uchytil. Ze státní podpory totiž nezískáte ani korunu. A většinou ještě budete muset zaplatit sankční poplatek stavební spořitelně za výpověď před uplynutím vázací doby.

Kromě toho je třeba počítat ještě s běžnými poplatky. „Jeden je za sjednání smlouvy, obvykle ve výši jednoho procenta z cílové částky,“říká Humhal. V rámci různých akcí ho ale stavební spořitelny někdy odpouští. Pak je sjednání zdarma. Poplatek, kterému se ovšem nevyhnete, je za vedení účtu. Ten se pohybuje od 300 do 360 korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia