Lidové noviny

Všichni proti obránci Ramosovi

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

V době posledních triumfů se nominace španělskýc­h fotbalistů na velké turnaje točila zejména kolem ofenzivníc­h es jako Torres, Villa, Fábregas či Xavi. Letos však Španělé s výjimkou Diega Costy útočné hvězdy v týmu postrádají. Největší pozornost je tak nyní upřena na obránce Sergia Ramose.

PRAHA Pokud si trenér Španělů Julen Lopetegui na někoho ve své nominaci zasedl, pak jsou to hráči z londýnské Chelsea. Ze čtveřice Cesc Fábregas, Alvaro Morata, Pedro a Marcos Alonsovi si nevybral ani jednoho.

Přitom především neúčast útočníka Moraty a záložníka Alonsa na šampionátu v Rusku mnohé experty překvapila. A protože si španělský kouč nevzpomněl ani na dlouholeté duo reprezenta­ntů David Villa - Fernando Torres, které se vrcholnou měrou postaralo o trofej z MS 2010 a triumfy z Eur 2008 a 2012, bude mít k dispozici jediného zkušeného útočníka – naturalizo­vaného Brazilce a někdejší hvězdu Chelsea Diega Costu. Po ruce mu pak budou mladíci Iago Aspas a Rodrigo. Tradiční rivalitu Realu Madrid a Barcelony Lopetegui neřešil: z týmu vítěze Ligy mistrů nominoval šest hráčů, z katalánské­ho celku „jen“čtyři opory.

Největší pozornost je upřena na dvaatřicet­iletého Ramose. Jako kapitán sice třikrát za sebou dovedl Real Madrid k triumfu v nejprestiž­nější klubové soutěži světa, pod drobnohled fanoušků po celém světě se ale ještě výrazněji dostal tím, že svým faulem ve finále vyřadil ze hry útočníka Liverpoolu Mohameda Salaha, který navíc bude kvůli pochrouman­ému ramenu chybět Egypťanům minimálně v úvodu šampionátu.

„Fotbal občas ukáže svou hezkou tvář a jindy zase špatnou. Přes to všechno jsme ale všichni profesioná­lové a kolegové. Uzdrav se brzy, Mo Salahu. Máš toho spoustu před sebou,“poslal Ramos na Twitteru vzkaz nejlepšímu střelci všech evropských soutěží v této sezoně.

Fanoušci, především ti egyptští, však jeho omluvu neberou, protože zranil muže, který pomohl k postupu Egypta na šampionát po dlouhých 28 letech. A kvůli zranění mu někteří z nich dokonce vyhrožoval­i smrtí. Podle španělskýc­h médií si Ramos prá- vě kvůli nevybíravý­m slovním atakům změnit telefonní číslo.

I když sám Salah přiznal, že Ramose z ničeho neviní, protože se taková věc ve fotbale stává, je jisté, že se Ramos na startu šampionátu ocitne pod mimořádným tlakem. Navíc nároční na své mužstvo budou i španělští fandové, kteří museli před čtyřmi roky v Brazílii vytrpět fakt, že tehdejší obhájci titulu se s turnajem louči- li už po základní skupině. A pošramocen­ou pověst si nevylepšil­i ani před dvěma lety na Euro ve Francie, kde vypadli už v osmifinále. Po velezkušen­ém Vincentu del Bosquovi proto převzal tým právě Lopetegui a zatím se mu daří tlak ustát...

Na šampionát Španělé postoupili bez jediné porážky v kvalifikac­i, neprohráli ani v pěti přípravnýc­h zápasech před turnajem, když remizovali 1:1 s obhájci titulu Němci a rozdrtili 6:1 druhé finalisty z posledního šampionátu Argentince. V posledním zápase pak uhráli remízu 1:1 s dalším účastníkem letošníhoM­S, Švýcarskem. „Líbilo se mi, že jsme si proti silnému týmu dokázali vypracovat velké množství šancí. Hráli jsme na vysoké úrovni a bylo tam vidět množství pozitiv,“těšilo Lopeteguih­o.

Ramos, Iniesta, Piqué či Bussquets, kteří jedou už na své čtvrté mistrovstv­í světa, ještě v sobotu sehrají v Krasnodaru poslední přípravný zápas, proti Tunisku, a 15. června už vstoupí do šampionátu očekávaným derby proti úřadujícím mistrům Evropy z Portugalsk­a. Poté je čekají duely s outsidery šampionátu – fotbalisty Íránu a Maroka. Potvrdí Španělé v Rusku nabytou formu?

 ?? Druhý Ramos nasbíral ve španělské reprezenta­ci už 151 startů. Jeho bývalý spoluhráč jich absolvoval 167. FOTO PROFIMEDIA ?? Překoná rekordmana Casillase?
Druhý Ramos nasbíral ve španělské reprezenta­ci už 151 startů. Jeho bývalý spoluhráč jich absolvoval 167. FOTO PROFIMEDIA Překoná rekordmana Casillase?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia