Lidové noviny

O pověst, sebevědomí i trenéra

Kolem fotbalové reprezenta­ce je rušno: tým potřebuje napravit dojem z historické­ho debaklu

- DAVID ČERMÁK

(od našeho zpravodaje) Před vchodem do hotelové auly tryská voda z fontánek, kolem rybníčku se prochází několik kachen a na pohodlných lehátkách v zahradě si vychutnáva­jí klid návštěvníc­i místních lázní.

V pohodovém prostředí městečka Laa an der Thaya, jen pár kilometrů za hranicemi s Českem, se fotbaloví reprezenta­nti pokouší zapomenout na nejhorší porážku v samostatné historii. A snaží se soustředit: zítra od 15 hodin nutně potřebují napravit dojem v dalším přípravném utkání proti Nigérii.

„Není čas řešit, co je špatně. Víme, že to není dobré – a všichni chceme, aby to příště bylo lepší,“ubezpečil kapitán Marek Suchý.

Že by debakl 0:4 od Austrálie zanechal stopy, na první pohled na atmosféře nepoznáte. Hráči se snaží mizerný zápas vytěsnit z hlav, každý po svém.

Za některými dorazily rodiny, takže třeba brankář Koubek zapomínal na čtyři inkasované góly s malou dcerkou v náručí. Záložník Sýkora si s týmovým lékařem zahrál šachy, jiní vyrazili na procházku nebo natáčeli videa pro charitativ­ní projekt. Ale pochybnost­i se z mysli dostávají těžko. Tým předvedl hlavně ve druhém poločase mizerný výkon a nažhaveným Australanů­m vůbec nestačil.

„Zapomíná se blbě,“potvrdil útočník Patrik Schick. „Musíme se poučit, aby se to v důležitějš­ích zápasech neopakoval­o. Dostaneme se z toho prací a tréninkem.“

Ten včerejší kouč Karel Jarolím pro média uzavřel, hráči se v horkém počasí připravova­li za zavřenými dveřmi. A dostali in- strukce, jak obstát proti Nigérii, která se stejně jako Austrálie chystá na blížící se mistrovstv­í světa.

Česko k němu mělo daleko, proto teď spadlo do role komparzist­y pro přípravné zápasy. V době, kdy fotbalistů­m startují dovolené, se hráči potí na přípravném kempu – a proti Austrálii často vypadali, jako by jim chyběly motivace i chuť.

„Nula čtyři je hodně, ale aby se říkalo, že jsme se na to vykašlali, že jsme se viděli na dovolené a že nám je to jedno, to je naprostý ne- smysl. Za každého z nás dám ruku do ohně,“postavil se za tým Suchý.

„Je to trochu složitější, když máte po sezoně a vypadnete z rytmu. Ale na to se nemůžeme vymlouvat,“řekl Schick. „Na srazy musíme jezdit s nejvyšší motivací.“

Bude proti Nigérii vidět? Měla by být, protože ač to tak na první pohled nevypadá, Češi hrají o hodně.

O pověst, kterou historický­m debaklem pošpinili.

O místa v týmu, protože pátečním výkonem s nimi někteří povážlivě hazardoval­i.

O sebevědomí, které je nutně potřeba nabrat před podzimním startem Ligy národů.

A také o Jarolíma, jehož pozice by po případné další porážce vůbec nemusela být neotřesite­lná. Smlouva, kterou kouč má až do konce kvalifikac­e o Euro 2020, se totiž dá v létě vypovědět...

Ke spekulacím o jeho budoucnost­i navíc přispěly informace z arabských médií, podle kterých jedná o smlouvě s klubem Al Ahlí Káhira, egyptským mistrem.

I když je hned sám popřel, je kolem reprezenta­ce o dost rušněji, než by si přál. A co po zítřku?

 ?? Si čeští fotbalisté chválí FOTO FAČR – JAN TAUBER ?? Prostředí v Rakousku
Si čeští fotbalisté chválí FOTO FAČR – JAN TAUBER Prostředí v Rakousku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia