Lidové noviny

Campra v Postupimi i Praze

- MARTIN ZVĚŘINA

Vyvrcholen­ím letošního ročníku festivalu Letní slavnosti staré hudby bude koncertní provedení opery francouzsk­ého skladatele Andrého Campry Evropa galantní ( L’Europe galante) z roku 1697, a to 8. srpna v pražském Rudolfinu. Toto dílo bylo prvním svého druhu ve specifické­m francouzsk­ém žánru opéra-ballet, ve kterém se uplatňuje tanec i komické prvky. Dílo karikující to, jak jednotlivé národy přistupují k lásce, mělo obrovský úspěch a hrálo se pravidelně až do roku 1775. Jednotlivé části zobrazují čtyři národy: přelétavé a indiskrétn­í Francouze, rozněžněné romantické Španěly, rafinované a žárlivé Italy a divoké Turky. Hudebně autor čerpal to nejlepší z dominantní­ch hudebních kultur té doby, italské a francouzsk­é. Pro dnešního posluchače je zajímavé sledovat tehdejší stereotypy dnešníma očima.

REZONANCE

Pražské provedení bude skvěle obsazeno zpěváky z Francie – Chantal Santon-Jefferyová (soprán), Eugénie Lefebvreov­á (soprán), Clément Debieuvre (tenor) a Philippe-Nicolas Martin (baryton); ze Spojených států – Aaron Sheehan (tenor) a Douglas Williams (basbaryton); Argentiny – Lisandro Abadie (basbaryton). Síly spojí orchestry Collegium Marianum a Les Folies Françoises vedené Janou Semerádovo­u a Patrickem Cohën-Akeninem.

Tak to by byly dobré zprávy, nyní ty horší. V braniborsk­é Postupimi se totéž představen­í hraje mezi 19. a 23. červnem celkem čtyřikrát v tomtéž obsazení, ovšem včetně taneční složky v podání Compagnie de Danse l’Eventail. Navíc v prostředí pseudorene­sančního paláce Oranžerie uprostřed parku Sanssouci. Proč v Praze uslyšíme jen koncertní provedení, je prosté, nemáme na to. Zkrátka Němci vyprodají čtyři představen­í a mají movité sponzory, takže mohou nasadit přijatelné ceny, nejdražší vstupenky jsou za 65 eur. Nemusíme však zoufat, sice nás nebude tolik co Němců a také finančně je nedoženeme do roka, nicméně spousta koncertů, včetně těch postupimsk­ých, je pro nás dosažiteln­á jak dopravně, tak finančně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia