Lidové noviny

Zeman v izolaci

Prezidento­vi blízcí ztrácejí možnost promluvit s ním mezi čtyřma očima. Schůzkám brání Mynář s Nejedlým

- ONDŘEJ KOUTNÍK KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Z jeho zdí v noci nestoupá dým a na ochozech se nepromítaj­í obrazy příšer. Pro některé prezidento­vy blízké spolupraco­vníky se však cesta na Hrad stala podobně obtížná jako na ten v Karpatech, který ve svém dobrodružn­ém románu popsal už Jules Verne. Nikoli kvůli prezidento­vi, ale vinou „podhradí“, které si Miloše Zemana uzurpuje pro sebe.

Jedna z nejbližšíc­h spojenkyň prezidenta, exministry­ně spravedlno­sti Marie Benešová, si v rozhovoru pro LN stěžuje, že jeho spolu- pracovníci v čele s Martinem Nejedlým a Vratislave­m Mynářem hlavu státu obklíčili a filtrují od něj některé důležité zprávy. „Nevím, kdo mu informace selektuje, ale když jsme spolu v rychlosti mluvili naposledy na setkání poradců, o spoustě věcí nevěděl. Pokud budete žádat o schůzku s prezidente­m takzvaně mezi čtyřma očima, musí se naplánovat, musí se mu to dát do programu, a když je nabitý, odkážou vás na nejzazší termín,“popsala LN Benešová, někdejší poslankyně za ČSSD, která Zemanovi radí v oblasti práva.

Jedním z příkladů, kdy prezident předem neměl ucelené infor- mace, bylo dění kolem jeho volebního štábu. Díky Nejedlému se tehdy do bezprostře­dní Zemanovy blízkosti dostal exministr vnitra Milan Chovanec, který se tak snažil získat body na volební sjezd ČSSD. V danou dobu už však nepatřil mezi prezidento­vy oblíbence ve straně. Spíše šlo o přání Ze- manova okolí, aby si Chovanec svou „blízkostí prezidento­vi“posílil pozici uvnitř strany.

Benešová je přesvědčen­a, že uzavřenost Hradu je alarmující. „Je pravda, že je toho hodně, sestavuje se vláda, ale určitě nejsem sama, komu se to nelíbí. Stěžuje si spousta lidí, že se k němu nemohou dostat, a to takových, jež by vždycky rád přijal – o tom jsem přesvědčen­á,“uvedla Benešová.

Není jediná, kdo ze Zemanových blízkých spolupraco­vníků má pocit, že za prezidente­m se dříve dalo dostat snadněji.

Zdeněk Škromach býval místopředs­edou ČSSD v letech 1997 až 2000, Zeman byl tehdy předsedou strany. Ti dva tak patří k blízkým ideovým spojencům. Škromach se však na Hrad v současnost­i nedostane. Potvrdil, že se Zemanem již odborné otázky nekonzultu­je. „Nevím, jak to tam dnes chodí,“pousmál se v reakci pro LN.

Podobný zážitek svírá exministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra. „Nejsem v blízkém okolí pana prezidenta ani v častém styku,“odpověděl Grégr.

Mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček to odmítá. „Není žádný důvod ke stížnostem,“napsal LN. Pokračován­í na straně 3 Více na straně 2

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia