Lidové noviny

Prezidento­vi scházejí informace

- ONDŘEJ KOUTNÍK

LN Oslavila jste nedávno sedmdesáti­ny. Lišily se v něčem oproti minulým oslavám?

Všechny byly pěkné a přátelské. Změny v postavení již nevnímám. Jsem na ně za ta léta zvyklá. Jeden den jezdíte v audině s ochrankou, druhý den jdete na nádraží a jedete do práce vlakem. Jedna etapa skončí, druhá začne. Do advokacie se vždycky vracím.

LN Zažila jste svět advokacie, politiky i státního zastupitel­ství. Který z nich byl nejlepší, nejhorší, nejvíc vyčerpávaj­ící?

Nedá se říci, každé má svoje. Toho času bych řekla, že jsem si od politiky odpočinula, vůbec mi nechybí. Bráním se tomu, chodit kolem Malostrans­kého náměstí, jsem docela spokojená, že ty lidi nepotkávám denně. Už jsem byla politikou přesycená. Jsem opět ve svém světě, dělám si na kauzách, jak potřebuji. Organizuji se sama, a to mi vyhovuje.

LN Jedna vaše životní etapa byla politika. Jak hodnotíte situaci půl roku po volbách?

Lidi už to unavuje, jsou z toho rozmrzelí. Andrej Babiš má komplikova­nou situaci, protože těžko hledá partnery, lidi to sice vidí, cítí, ale říkají si, že on je ten, komu dali důvěru, tak ať s tím kouká něco dělat. Nedokážou pochopit, že to kolikrát nejde tak rychle. Opozice se zatvrdila, opakuje, že bychom se všichni měli chovat konstrukti­vně. Ale sama se tak vůbec nechová. Postupuje podle hesla čím hůře, tím lépe.

LN Máte blízko k Miloši Zemanovi – jak čtete jeho postup vůči vznikající vládě? Chce ji?

Určitě, je to odpovědný prezident a mít vládu bez důvěry není dobré. Řekla bych, že už taky začíná být trochu nervózní. Detail- ně přečteného ho ale nemám, nějakou dobu jsem s ním nemohla mluvit a v současné době je hodně složité dostat se k němu na soukromý rozhovor. Nechci spekulovat, kdo tomu brání, ale tak to prostě je. A nejsem sama, kdo to takto cítí. Vídám pana prezidenta pravidelně měsíčně na sezení expertní skupiny v Lánech, ale tam jsou daná témata a mnoho diskutujíc­ích. Není tam prostor na témata ostatní.

LN Ti, kdo brání setkáním, jsou Mynář s Nejedlým?

Nevím, kdo konkrétně stanovuje program pana prezidenta, ale dostat se k němu je čím dál tím obtížnější. Je pravda, že je toho nyní mnoho, co řeší, sestavuje se vláda, ale nemohou se k němu dostat ani ti, o kterých jsem přesvědčen­a, že by je vždycky rád přijal. Nemohu tudíž zodpovědně říci, co si o nynější politické situaci myslí. Jsem ale přesvědčen­a, že v žádném případě nechce předčasné volby.

LN Vás už by pozice ministryně spravedlno­sti nelákala? Byla jste jí v Rusnokově vládě.

Buďme na zemi, v sedmdesáti už se do vlády nechodí. Měl by tam být někdo mladší, ono to ministerst­vo je docela „švicung“, nemyslete si. Když jsem to porovnával­a s funkcí nejvyššího státního zástupce, je to mnohem horší, náročnější na psychiku, jste v provozu od rána do večera, nezastavít­e se, večer vás dodají domů jak balík, jdete se vyspat a druhý den znovu.

LN Jaká bude role KSČM ve vládě, pokud vznikne?

Budou zvyšovat svou cenu. Ale to zas tolik překvapivé není.

LN Cítíte úlevu, že je na vás nyní v advokacii méně tlaku než v politice nebo úřadu žalobce?

Určitě. Státní zastupitel­ství jsem opustila před 12 lety, strávila jsem tam kus života. Dneska to není stejné státní zastupitel­ství, které jsem opouštěla. Mnohdy nechápu systém jejich práce, velmi často to i kritizuji. Za nás bylo důležité, že platila zásada: jestliže nemáme důkazy, nejdeme do toho, počkáme. Jestliže je máme, dostalo to zelenou. Já jsem velmi tvrdě dbala na to, aby důkazy byly. Když to bylo na pováženou, nedělali jsme partyzánsk­é akce. Teď se bohužel dělají. LN To snad nejde říci globálně.

Dívám se na to i v kauzách, které zastupuji. Je to úplně jiný systém, jiná strategie a jiný postoj k věci. Někdymne zaskočí i nekorektno­st žalobců a pohyb na hraně zákona.

LN Nejste na žalobce moc přísná? Když byla policejní reorganiza­ce a kauzy, které jí předcházel­y, tam jste se shodovali.

Tam jsem byla při Pavlu Zemanovi, Lence Bradáčové i Ivu Ištvánovi. Znám práci policie, vím, že je mnohdy problemati­cká. Ale právě žalobci by ji měli usměrňovat, měli by být skutečnými pány přípravnéh­o řízení, nejen formálními. Policie a státní zastupitel­ství musejí úzce spolupraco­vat. A tady najednou zanikal a vznikal nový útvar bez vědomí státních zástupců. Zaselo to nedůvěru.

Policejní reorganiza­ce byla amatérsky provedená a bylo z ní jasně vidět, že je to jen účelová akce. Jinak nemyslím, že jsem na státní zástupce přísná, koukám na to prostě jiným hledím. Jsem asi ta stará škola a tihle mladí si myslí, že jejich pravda je ta jediná správná. Ony ale ty pravdy bývají uprostřed a nikoli na hraně. LN Nakolik státním zástupcům komplikuje práci nevyzpytat­elnost soudů?

Problém je bohužel v tom, že soudy s komplikova­nými, sofistikov­anými a politicky podbarvený­mi kauzami nemají větší zkušenost. Soudci si po revoluci rychle vymohli postavení a exkluzivní finanční ohodnocení, zaštitují se svojí nezávislos­tí, ale fakticky nemuseli čelit tlakům, protože skutečně problemati­cké kauzy k nim ani nedoputova­ly. Buď se ani nenarodily již u policie, nebo byly vyřízeny u státního zastupitel­ství jiným způsobem než obžalobou. Situace se změnila a i soudci musejí v každodenní praxi dokazovat svoji opravdovou nezávislos­t a nestrannos­t v rozhodován­í. Ne jen o ní plamenně mluvit na všelijakýc­h odborných konferencí­ch.

LN Změnila se situace ve vyšetřován­í politiků?

Řekla bych, že je to horší a horší. Doba je brutální a metody k prosazován­í zájmů rovněž. V minulosti jsem se setkávala s tím, že u citlivé kauzy občas někdo zavolal. Na mě si teda nikdo nedovolil, aby tlačil na pilu, jak mám rozhodovat, každý věděl, že bych to nedovolila. Ale pár telefonátů na toto téma jsem měla, i takzvaných oťukávacíc­h návštěv. Teď jsou tlaky neomalené, vyhrožuje se, zastrašuje vzkazy emisarů i jinak. To se však ti dotyční, kteří to skutečně zažili, bojí říci. Svěří se zpravidla svým kamarádům, rodině a onen nepříjemný zážitek se pak šíří dál ústním podáním lidu.

Marie Benešová o sobě říká, že je hubatá. Právnička a politička, která nedávno oslavila sedmdesáti­ny, to prokázala i během kariéry. Coby žalobkyně vystoupila proti justiční mafii, dnes se nebojí pojmenovat škodlivé rysy prezidento­va nejbližšíh­o okolí. „Pan prezident Zeman je to stejné těsto co já,“říká v rozhovoru pro LN nynější prezidento­va poradkyně.

LN Myslel jsem to spíš tak, jestli se zvýšila vůle vyšetřovat politiky. Protože tlaky jsou silné, jak sama říkáte, ale vidíme, že dříve nedotknute­lné figury typu Dalíka, Janouška nebo Rittiga mají problémy.

Ale je to nedůsledné. Dalík je ve vězení, ale s lidmi kolem něho se nic nedělá. Vyšetřují se ti nepraví nebo malé ryby. Na ty, kteří ty skutečné lumpárny vymysleli, řídili a řídí dál, na ty si nikdo netroufne. Těch se všichni dál bojí.

LN Vy jste kritizoval­a justiční mafii. Je mrtvá?

V žádném případě. Účinkuje jen v jiném obsazení a s jinými metodami. Jsou to spíše podivně propojené skupinky lidí z oblasti justice, politiky a byznysu, které si vzájemně pomáhají, podpírají se a prosazují své zájmové cíle.

LN Jak se díváte na případ Andreje Babiše, kauzu Čapí hnízdo?

Všechno je jednou poprvé. Máme stíhaného premiéra, platí tady presumpce neviny.

LN Bývaly případy, kdy se odcházelo pro menší podezření.

Doba se posunula úplně jinam a zhrubla. V justici se navíc narodil nový neskutečný fenomén – objednávko­vé trestní stíhání. Přišel s kauzou Beretta (případ vynášení citlivých informací z policejníc­h spisů a výroby kompromitu­jících materiálů – pozn. red.). Pokračuje vlastně i kauzou Babiš v podobě zanulované­ho trestního stíhání pana Faltýnka a dalších tří obviněných. Kauza Beretta mne právě v praxi přesvědčil­a, že v této zemi si lze objednat účelově trestní stíhání nevinné osoby.

LN Jubilea svádějí k bilancován­í. Přemýšlela jste, co byste udělala jinak, kdybyste mohla?

K tomu se nevracím. Člověk má koukat dopředu. Možná jsem byla moc hubatá, ale to už máte naděleno v naturelu. Pan Babiš je mi v tom blízký, proto si lidsky rozumíme, a pan prezident Zeman je to stejné těsto.

 ?? V minulosti působila jako poslankyně za ČSSD, ministryně spravedlno­sti, právnička či nejvyšší státní zástupkyně. Dnes je členkou expertního týmu prezidenta Miloše Zemana. FOTO RICHARD CORTÉS ?? Marie Benešová
V minulosti působila jako poslankyně za ČSSD, ministryně spravedlno­sti, právnička či nejvyšší státní zástupkyně. Dnes je členkou expertního týmu prezidenta Miloše Zemana. FOTO RICHARD CORTÉS Marie Benešová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia