Lidové noviny

Proti Babišovi, Hradu a komunistům

-

PRAHA Včera vpodvečer se v Praze a dalších městech sešly pod heslem „Jednou provždy“tisíce lidí, aby vyjádřily nesouhlas se vznikající vládou trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše (ANO), podporovan­ého prezidente­m Milošem Zemanem, kterou mají podržet komunisté. Šlo o finální akci pořádající iniciativy Milion chvilek pro demokracii, která letos uspořádala už několik protestů. Projekt měl za cíl sesbírat milion podpisů pod petici Za slušného premiéra a slušnou vládu. Dosud získal přes 254 tisíc hlasů.

Odhady pořadatelů hovořily o tom, že na pražském Václavském náměstí se mohlo sejít kolem deseti až patnácti tisíc lidí, policie do uzávěrky LN čísla nesdělila.

Na demonstrac­ích kromě osobností ze světa kultury či občanského aktivismu vystoupila řada politiků. Mezi nimi nechyběli prezidentš­tí kandidáti Pavel Fischer či Marek Hilšer, kteří na podzim kandidují do Senátu. Na pódiu vystoupili i zástupci opozičních sněmovních stran ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN či Pirátů. Hlasitý potlesk zmínila zejména poslankyně ODS Miroslava Němcová.

Místopředs­eda Pirátů Mikuláš Ferjenčík kritizoval Babiše mimo jiné za rozdělován­í „trafik“ve státních institucíc­h a podnicích. Dodal, že je třeba kromě hnutí ANO hlídat i ostatní politické strany. „Protože bez toho, aby byla opozice důvěryhodn­á, v životě Babiše nemůže porazit,“pronesl k davům. Vystoupila i bývalá poslankyně ANO Kristýna Zelienková, která vloni přestoupil­a do TOP 09. „Bohužel jsem uvěřila slibům a volebnímu programu Andreje Babiše,“zmínila. oko

 ?? Demonstran­ti v Praze zaplnili horní část Václavskéh­o náměstí. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? „Jednou provždy.“
Demonstran­ti v Praze zaplnili horní část Václavskéh­o náměstí. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA „Jednou provždy.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia