Lidové noviny

Zdravotní ústav v hledáčku policie

- PAVEL BARTOŠEK OSTRAVA

Závažné výsledky ministersk­é kontroly ve Zdravotním ústavu v Ostravě vyvolaly razantní reakce. Jak LN informoval­y exkluzivně minulý týden, ústav podle kontrolorů nehospodár­ně nakládal s majetkem státu a utratil na 80 milionů korun za reklamu a poradenstv­í, které nepotřebov­al.

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) proto včera podal na vedení ústavu trestní oznámení. „Nehodlám tolerovat nehospodár­né nakládání s veřejnými prostředky. Výsledky kontroly jsou závažné a nasvědčují tomu, že byly spáchány trestné činy. Je tedy nutné, aby hospodařen­í ústavu prověřila policie,“napsal LN.

Ministr také požadoval, aby mu alarmující výsledky kontroly vysvětlil ředitel Zdravotníh­o ústavu v Ostravě Petr Hapala. Ten už v pondělí doručil na ministerst­vo svou rezignaci ze zdravotníc­h důvodů. Od ledna je totiž v pracovní neschopnos­ti.

Co zjistila kontrola

Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě poskytuje laboratorn­í a zdravotní služby, například rozbory vody, měření hluku nebo čistoty ovzduší, testy zdravotní nezávadnos­ti výrobků a materiálů, ale také odběry krve, laboratorn­í diagnostik­u nebo očkování. Podle kontroly však pla- til například i za právní služby, poradenstv­í, reklamu či marketing, včetně prezentace ústavu na golfových akcích. Nezjišťova­l přitom, zda jsou takové výdaje účelné a efektivní, což je jeho povinností.

Zdravotní ústav, který nyní dočasně vede Šárka Doškářová, ovšem s výsledky kontroly nesouhlasí a považuje je za předčasné. Jsou přesvědčen­i, že v budoucnu ústav své postupy obhájí.

Z nedostatků, které kontrola Hapalovi vytýkala, přitom vynikal zvláště jeden. Jím vedený státní ústav poskytl bez sjednání nájemní smlouvy a bezúplatně laboratoř i s přístrojov­ým vybavením soukromé firmě na dobu od října do prosince 2014.

Společnost Centrum buněčné terapie a diagnostik­y (CBTD), o kterou šlo, sdělila, že o nelegálním pronájmu nevěděla a nechala si to prověřit až v reakci na dotaz LN. „Prostory a technologi­e ve Zdravotním ústavu Ostrava byly využity výhradně k řešení vědecko-výzkumného projektu, tedy nikoliv ke komerčním aktivitám. Celkový rozsah využití prostor a technologi­í v ústavu činil 15 hodin. Veškerý použitý spotřební materiál byl hrazen ze strany CBTD. Došlo však v dané věci k pochybení jednotlivc­e, neboť o záměru nebyl informován statutární orgán firmy,“řekl Jakub Slavík z CBTD. Společnost zároveň uvedla, že předpoklád­aná cena takového pronájmu je 30 tisíc a že je připravena ji uhradit.

Tato svým způsobem marginál- ní věc však poukázala na to, jak se tkáňový byznys stal podnikáním na úkor státu. Je známo, že sám Hapala působil v představen­stvu CBTD jako zástupce státu až do roku 2013. A spolu s ním i bývalý ministr zdravotnic­tví Svatopluk Němeček (ČSSD), kterého ministr Vojtěch nedávno také v reakci na výsledky kontroly odvolal z čela ostravské nemocnice.

Ministr zdravotnic­tví podal trestní oznámení kvůli hospodařen­í Zdravotníh­o ústavu v Ostravě. Jeho šéf Petr Hapala rezignoval.

Privatizac­e tkáňového byznysu

Společnost totiž vznikla na základě rozhodnutí státu privatizov­at tkáňový byznys, tedy tkáňovou banku v Brně a podobné tkáňové centrum v Ostravě. O změně ve vší tichosti rozhodla vláda Mirka Topolánka krátce před svým koncem. Tedy v době, kdy ministerst­vo fakticky řídil tehdejší náměstek a vlivný politik ODS Marek Šnajdr, jejž zpráva Evropské komise překřtila na „Richelieua českého zdravotnic­tví“. Ministerst­vo tehdy vládní postup zdůvodnilo tím, že stát nemá miliony na investice do brněnské tkáňové banky, které si vyžádala změna předpisů. Na základě vládního rozhodnutí tak vznikly dvě firmy, tkáňová banka, reprezento­vaná firmou Národní tkáňové centrum, a tkáňové zařízení, reprezento­vané společnost­í CBTD. Vláda si v nich ponechala menšinový podíl, 24, respektive 20 procent akcií. Zbytek akcií převzala bez výběrového řízení firma PrimeCell, o níž se nevědělo, komu patří.

Jisté ale je, že do ní pak začaly téct veřejné peníze. Od ministerst­ev společnost PrimeCell obdržela téměř miliardu. A ví se také, že Šnajdr a Hapala se velmi dobře znají. Oba byli společníky ve zkrachoval­é firmě HP Construct.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia