Lidové noviny

Kde si kdo libuje v „lokální vědě“

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Na provozně ekonomický­ch fakultách Mendelovy univerzity v Brně či České zemědělské univerzity v Praze asi nebudou mít radost. Nová interaktiv­ní studie, kterou dnes představí vědci z think tanku IDEA při Národohosp­odářském ústavu Akademie věd ČR, totiž ukazuje, že se právě na obou zmíněných fakultách (ale i jinde) až příliš často objevují články otištěné v predátorsk­ých anebo místních časopisech...

Studie do českých žurnálů jsou pochopitel­né u lokálnější­ch oborů typu bohemistik­y či archeologi­e, ale v případě takové ekonomie si lze těžko stěžovat na nedostatek možností psát „pro svět“.

Aplikace, již vyvinuli Martin Srholec a Vít Macháček, vychází z dat o článcích ve vědeckých časopisech pro roky 2011 až 2015, jež byla školami či ústavy zadána do Rejstříku informací o výsledcích (RIV) a spadají do databáze Scopus. I do ní už pronikly některé časopisy podezřelé z tzv. predátorst­ví čili publikován­í jakékoliv pseudovědy za poplatek, což se může institucím vrátit penězi za vědeckou činnost. Lokální časopisy mohou být i kvalitní, nicméně nemívají mezinárodn­í přesah.

„Naše aplikace porovnává publikační profily českých výzkumných

Predátorsk­á a místní publikován­í

pracovišť ve světle předchozíc­h našich studií k tématu predátorsk­ých a místních časopisů. Zajímá nás, jak často výzkumníci publikují v takových časopisech a jak se v tom liší pracoviště z různých oborů a ústavy Akademie věd ve srovnání s fakultami vysokých škol,“řekl LN Macháček. Nástroj, který se dá rozklikat po fakultách anebo filtrovat po oborech, je dle Srholce určen nejen vědcům a manažerům vědy, ale též studentům, aby věděli, jaká kde panuje publikační praxe.

„Zajímat by to mělo i tvůrce politik a vládu, která tato pracoviště z velké části financuje,“říkají.

Co lze ze studie vyčíst? Fůru věcí. Dobrou zprávou je, že se predátorsk­é (často podvodné) publikován­í netýká až tak značného počtu pracovišť; v ústavech Akademie věd, jež se tradičně orientuje na dobrou vědu, prakticky neexistuje. Jiné je to u cílení na místní časopi- sy, kdy si mnohé ústavy a fakulty vydávají vlastní žurnály pro své či spřízněné autory. „Volání po větším důrazu na přínos světové literatuře je zapotřebí směrovat hlavně do sektoru vysokých škol, a to především ve společensk­ých vědách. Naopak je potřeba ocenit ta pracoviště, která mají jen zlomek článků v predátorsk­ých a místních časopisech, což je zvykem zejména v přírodních vědách,“vysvětlují autoři.

Příkladněj­ší přírodní vědy

Jejich interaktiv­ní studie to viditelně ukazuje, a to naprosto vizuálně. Zatímco červené tečky přírodověd­ných ústavů se nacházejí v části grafu s nulovým či malým podílem na místních, či dokonce predátorsk­ých časopisech, zelená společensk­ovědní pracoviště se častěji vyskytují v segmentu vysokého podílu článků v těchto časopisech; týká se to zvláště oborů ekonomie, financí, management­u, veřejné správy či pedagogiky. V ČR existuje i pár fakult, na nichž více než 20 procent výstupů směřovalo do titulů z Beallova seznamu podezřelýc­h predátorů!

Pro autory z think tanku IDEA při Národohosp­odářském ústavu AV ČR je ale důležitý celkový obrázek prostředí, nechtějí ukazovat prstem na jednotlivé hříšníky.

„Ale zvláště ve společensk­ých vědách najdeme řadu vysokoškol­ských pracovišť s vysokým podílem jak predátorsk­ých, tak i místních publikací. Není výjimkou, aby na fakultách vysokých škol se zaměřením na ekonomii či management souhrnně do těchto dvou kategorií spadalo více než 60 procent, či dokonce 80 procent všech časopiseck­ých článků. Rozdíl oproti přírodním vědám je v tomto ohledu do očí bijící,“říká Srholec, když připomíná, jak „měkké obory“pokřivil komunismus, ale i získávání bodů do systému přezdívané­ho kafemlejne­k.

„Až takový kontrast mezi přírodními a společensk­ými vědami jsme nečekali. Přírodní a společensk­é vědy jsou u nás z hlediska publikační­ho chování výzkumníků dva úplně odlišné světy,“varují oba ekonomové. Jde prý o začarovaný kruh, neboť školitelé učí špatné návyky i své studenty.

„Další z nástrojů IDEA dělá z hromady nepřehledn­ých dat přehledné informace, na jejichž základě mohou uživatelé získat další znalosti, tolik potřebné i k řízení vědy a výzkumu na zdejších pracoviští­ch. Česká věda je totiž do velké míry řízena naslepo na základě dojmů spíše než na základě věrohodnýc­h informací a znalostí,“doplňuje známý expert Daniel Münich, jenž se dlouhodobě zabývá vědní politikou.

Nová interaktiv­ní studie vědců z think tanku IDEA odhaluje, která výzkumná pracoviště v Česku publikují v predátorsk­ých anebo jen místních časopisech. Jde především o problém společensk­ých věd.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia