Lidové noviny

Fórum hlídá emisar Kremlu

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Ruský exministr kultury Michail Švydkoj je muž renesanční­ho rozletu. Vystudovan­ý teatrolog šéfuje moskevském­u Muzikálové­mu divadlu, přednáší na Lomonosově univerzitě, organizuje ruskou televizní cenu TEFI. Především je ale již deset let zvláštním poradcem ruského prezidenta pro mezinárodn­í kulturní spolupráci s titulem vyslance.

A právě v pozici kremelskéh­o emisara bude Švydkoj bdít nad prvním jednáním Česko-ruského diskusního fóra, dvoudenní akcí, které dnes začíná v Praze.

Má k tomu dobré předpoklad­y – byl to on, kdo do Prahy v roce 2011 dostal velkou výstavu Poklady moskevskéh­o Kremlu. Švydkoj má dobrý přehled o české kultuře a údajně dokáže zpaměti citovat celé pasáže z her Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Mezi dobré přátelé ostatně řadil třeba někdejšího ministra kultury Pavla Dostála.

V Praze ale tentokrát nepůjde o kulturu, ale o politiku. Na zřízení česko-ruského fóra se loni v květnu dohodl prezident Miloš Zeman se šéfem Kremlu Vladimirem Putinem. A po urgenci z české strany pak Putin jednáním pověřil právě Švydkoje.

Oficiálně ovšem za fórem Kreml nestojí, garantem je na rus- ké straně Státní institut mezinárodn­ích vztahů (MGIMO), prestižní škola, na které ještě v dobách komunismu studovala řada českých diplomatů a byznysmenů. V Česku je pak organizáto­rem fóra Ústav mezinárodn­ích vztahů (ÚMV), který spadá pod Černínský palác.

„Cílem bylo, aby fórum zaštítila akademická instituce, která je nepolitick­á, má však k ministerst­vu zahraničí nějaký vztah,“vysvětluje Rudolf Jindrák, ředitel za- hraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky. V Praze tak u jednoho stolu usedne po deseti odbornícíc­h z každé strany. Za Česko třeba ředitel Ústavu pro studium totalitníc­h režimů (ÚSTR) Zdeněk Hazdra, děkan Filozofick­é fakulty Karlovy univerzity Michal Pullmann nebo Vít Smetana z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd.

Na programu jsou dvě témata – zatímco Rusové přišli s nekontrove­rzní spoluprací ve vědě a vý- zkumu, česká strana prosadila téma archivů a badatelský­ch institucí. „Jedním z cílů fóra je získat lepší přístup do ruských archivů, ke konkrétním fondům, které nejsou přístupné,“říká Jindrák.

Prameny z uzamčených ruských archivů by mohly významně přispět k poodhalení některých bílých míst české historie. Zvláště v souvislost­i s oběma letošními „osmičkovým­i“výročími – srpnovou invazí v roce 1968 a založením samostatné­ho Českoslove­n- ska v roce 1918, které je spojeno i s působením českoslove­nských legií v Rusku.

První kolo fóra se ještě před svým začátkem každopádně neobešlo bez protestů. Již loni v listopadu, kdy vzniklo memorandum mezi MGIMO a ÚMV, se na tehdejšího ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka obrátila skupina bývalých diplomatů a rusistů, aby iniciativu zastavil, protože poslouží především ruské propagandě a nic pozitivníh­o nepřinese. Zaorálek to ovšem odmítl s tím, že podobné fórum mají s Rusy také Němci, Francouzi nebo Poláci.

Na Česko-ruské fórum přijede Putinův poradce Michail Švydkoj. Bude z toho propaganda, bojí se kritici.

Jde o archivy, ne o politiku

Minulý týden pak skupina badatelů kritizoval­a ředitele ÚSTR Hazdru za to, že se akci jménem ústavu propůjčuje. Hazdra ale argumentuj­e především šancí na otevření archivů. „Chceme této příležitos­ti využít mimo jiné k předložení seznamu archivních materiálů, jejichž lepší dostupnost bychom uvítali,“zdůvodnil ředitel ÚSTR svou účast.

Dvoudenní fórum, které proběhne v Černínském paláci, se každopádně bude muset obejít bez některých známých jmen. Na recepci k zahájení prvního kola fóra byli pozváni bývalí čeští ambasadoři v Moskvě i někdejší ministři zahraničí. Exvelvysla­nci v Rusku Luboš Dobrovský nebo Petr Kolář ale již účast odřekli. Nepřijde ani bývalý šéf české diplomacie Karel Schwarzenb­erg. Nikoliv ovšem proto, že by s fórem nesouhlasi­l. „Dialog s Ruskem je třeba udržovat, budu ovšem pracovně v Košicích,“řekl LN.

 ?? (vpravo) na šest let staré fotografii s tehdejším velvyslanc­em v Rusku Petrem Kolářem FOTO MZV ?? Michail Švydkoj
(vpravo) na šest let staré fotografii s tehdejším velvyslanc­em v Rusku Petrem Kolářem FOTO MZV Michail Švydkoj

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia