Lidové noviny

Halal turistice pomohly i evropské zákazy

- MILAN ROKOS

ISTANBUL/PRAHA Oddělené pláže pro muže a pro ženy, modlitební kobereček v každém hotelovém pokoji, minibary, v nichž chybí alkohol, a samozřejmě strava s visačkou „halal“. Tak vypadají některé hotely v Turecku, jež vsadily na rostoucí trend – takzvanou halal turistiku.

V celé zemi je podobných hote- lů už šest desítek a v blízké budoucnost­i jich bezpochyby bude přibývat. Turistické resorty cílící na konzervati­vní muslimy přitahují nejen domácí turisty, ale i rodiny z Blízkého východu a členy muslimskýc­h komunit v Evropě.

„V posledních letech zažívalo Turecko jako turistická destinace bojkot, halal turistika ale po celou dobu rostla,“citovala agentura Reuters Ufuka Secgina z portálu Halalbooki­ng.com. Secgin narážel na události, které od cesty do Turecka odradily miliony lidí – nezdařený puč v létě 2016, vlna teroristic­kých útoků i bojkot ruských turistů po sestřelení ruského vojenského letadla v Sýrii.

V roce 2016 proto počet návštěvník­ů Turecka klesl o čtvrtinu, letos už ale vláda očekává re- kord v podobě příjezdu 40 milionů lidí. Mnozí evropští muslimové vyhledávaj­í dovolenou v Turecku kvůli tomu, že v Evropě stoupá obliba krajní pravice a protimusli­mské nálady. K rozhodnutí některých francouzsk­ých rodin přispěl i zákaz nošení burkin na plážích. „Některé aktivity jsou muslimkám ve Francii zakázány, nemůžeme chodit na pláže nebo do bazénů,“stěžuje si Rihab Hassainová, která si letos užila dovolenou v jihotureck­ém letovisku Alanya.

Jedničkou je Dubaj

Turecká vláda vidí v rostoucím turistické­m segmentu obrovský potenciál. Muslimští turisté utratili v roce 2016 celosvětov­ě 156 miliard dolarů a roce 2030 se má po- dle odhadů vydat na cesty celkem 1,8 miliardy muslimů. Turecká Nezávislá asociace průmyslník­ů a byznysmenů proto loni vládě představil­a doporučení, jak rozvíjet halal turistiku. Asociace především upozorňuje na fakt, že většina států Organizace islámské spolupráce leží od Turecka jen do pěti hodin letu. Z těchto relativně dobře dostupných zemí ale do této země na dovolenou míří jen 13 procent turistů. I kdyby se jejich počet zvýšil jen na 20 procent, přineslo by to Turecku další tři miliony návštěvník­ů.

Už nyní se Turecko vyšvihlo na třetí dovolenkov­ou destinaci vyhledávan­ou muslimy. Žebříčku vévodí Spojené arabské emiráty (zvláště Dubaj je považována za mekku islámského byznysu) a Malajsie. Muslimští návštěvníc­i z Evropy navíc tráví na dovolené až 16 dní a vyznačují se i značným utrácením.

Pomoci Turecku přitáhnout další turisty má i organizová­ní veletrhu Halal Expo, největší akce svého druhu. Letos v listopadu se jí zúčastní všech 57 členských států Organizace islámské spolupráce, ale i mnohé další země, v nichž působí výrobci, prodejci, dovozci i vývozci halal výrobků. V letošním roce by takzvaná halal ekonomika měla dosáhnout obratu 6,4 trilionu dolarů, tedy dvojnásobe­k stavu před šesti lety. Turecko má ambici stát se lídrem světového trhu v oblasti halal potravin.

„Halal potraviny jsou považovány za zdravé a hygienické. Dává jim přednost i rostoucí po- čet konzumentů v nemuslimsk­ých zemích, protože je považují za bezpečnějš­í,“citoval server Al Bawaba Rajíse Ahmada, jednoho z pořadatelů loňského veletrhu Halal Expo v Dubaji.

Muslimští turisté z Evropy přijíždějí do Turecka i proto, že se necítí dobře v domovských zemích kvůli zákazům burkin a sílící krajní pravici.

Saúdská konkurence

V boji o muslimské turisty chystá ale Turecku konkurenci i Saúdská Arábie. Království, které až doposud sázelo pouze na turistiku nábožensko­u v podobě poutí na nejsvatějš­í místa islámu, plánuje do budoucna výstavbu turistické infrastruk­tury na pobřeží Rudého moře. Zvláštní turistická zóna, o níž se píše v plánu zvaném Vize 2030, by měla mít velikost zhruba Belgie a měly by v ní platit i jiná pravidla než ve zbytku konzervati­vní země.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia