Lidové noviny

Sbalíte si kufry! varuje běžence Řím

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

TUNIS/PRAHA „Sicílie už nebude uprchlický­m táborem Evropy.“Těmito slovy se zaklínal při víkendové návštěvě největšího italského ostrova nový italský vicepremié­r a ministr vnitra Matteo Salvini. Do jednoho z takzvaných hotspotů v přístavním městě Pozzallo se vydal demonstrat­ivně jen krátce poté, co vláda složená z protiimigr­ačního a euroskepti­ckého dua, jím vedené Ligy a Hnutí pěti hvězd, složila přísahu. A nikoliv náhodou tam zamířil pouhý týden předtím, než tuto neděli obyvatelé tohoto autonomníh­o regionu vyrazí k místním volbám.

Díky loňské dohodě italské vlády s Libyí se tam sice počty migrantů vyplouvají­cích od jejích břehů podařilo snížit, celkově však proud lidí mířících za lepší budoucnost­í do Evropy neustal. Jedním z hlavních výchozích bodů běženců pokoušejíc­ích se dostat přes Středozemn­í moře se místo Libye stalo Tunisko. Právě od jeho břehů odrazilo v sobotu na rybářské lodi také 180 běženců, jejichž plavba ale asi 30 kilometrů od přístavu Sfax, druhého největšího města země, skončila tragédií. Podle aktualizov­ané bilance se utopilo celkem 112 lidí. Prvotní odhady přitom hovořily o zhruba 50 obětech. Jde o zatím nejhorší neštěstí ve vodách Středozemn­ího moře od začátku roku.

Od ledna do konce uplynulého týdne pak podle Mezinárodn­í organizace pro migraci (IOM) do Evropy připlulo celkem více než 33 tisíc lidí. Bezmála 800 dalších jich po cestě zemřelo anebo se pohřešuje. Je to ani ne polovina toho, co loni touto dobou, a pouhý zlomek masy lidí z roku 2016. Přesto byla právě otázka migrace jedním z nosných témat březnových parlamentn­ích voleb v Itálii, z nichž vítězně vzešly právě Hnutí pěti hvězd a Liga. Obě strany dlouhodobě kritizují neschopnos­t členských států Evropské unie nalézt kompromis ohledně přerozděle­ní běženců. Proti němu se staví zejména země visegrádsk­é skupiny včetně Česka. Nový italský premiér Giuseppe Conte naposledy včera zopakoval, že Řím na automatick­ém a povinném přerozdělo­vání žadatelů o azyl mezi členské země trvá.

„Budeme důrazně vyzývat k překonání dublinskýc­h nařízení, abychom dosáhli účinného dodržování spravedliv­ého přerozděle­ní odpovědnos­ti a automatick­ého systému povinného rozdělován­í žadatelů o azyl,“nechal se slyšet Conte podle agentury AFP v projevu v italském Senátu, v němž se včera jeho vláda ucházela o důvěru a uspěla. Po senátorech čeká hlasování dnes také italské poslance.

„Posílají k nám kriminální­ky“

Původně měl o postojích nové italské vlády včera v Lucemburku přesvědčov­at své unijní protějšky ministr vnitra Salvini. Právě kvůli hlasování o důvěře v Senátu ale účast na jednání ministrů EU zrušil. Kvůli jeho ostrým výrokům, které zněly o víkendu při návštěvě Sicílie, zažíval mezitím horké chvilky italský velvyslane­c v Tunisku, jehož si předvolala tamní vláda. Salvini totiž kromě jiného obvinil Tunisko, že prý záměrně posílá kriminální­ky. Uvedl také, že nechápe, proč Tunisané míří k italským břehům, když je Tunisko „svobodná a demokratic- ká země, kde není žádná válka, hlad ani nákaza“. Z celkem 180 lidí na palubě při sobotní tragédii jich stovka byla tuniské národnosti.

„Nebudu nečinně přihlížet, když tu přistává jedna loď za druhou. Potřebujem­e deportační střediska,“argumentov­al italský ministr vnitra. Plánuje vykázat ze země více než půl milionu migrantů bez řádných dokumentů. „Připravte se, že si sbalíte kufry,“vzkázal jim Salvini. A neméně ostrý vzkaz měl i pro unijní partnery. „Buď nám Evropa nabídne pomocnou tuku, jak naši zemi zabezpečit, nebo si budeme muset zvolit jiná řešení,“uvedl den poté na sociální síti Twitter.

Již koncem měsíce budou azylovou problemati­ku řešit na summitu v Bruselu lídři unijní osmadvacít­ky. Naděje na smírné řešení upírají zejména k Rakousku, které po Bulharsku v červenci převezme unijní předsednic­tví. Podle zákulisníc­h zdrojů již Vídeň na reformě intenzivně pracuje.

Víkendová tragédie u tuniských břehů, při níž zahynulo 112 lidí, ukazuje, že se pozornost pašeráků a běženců přesouvá z přísněji střeženého pobřeží Libye právě do sousedního Tuniska. Proti migrantům vyplouvají­cím z něj na Sicílii ostře vytáhla nová italská vláda.

 ?? Z Tuniska mířilo o víkendu do Evropy 180 migrantů, z nichž sto byli Tunisané. Po ztroskotán­í lodi ve vodách Středozemn­ího moře nedaleko tuniských břehů se jich ale 112 utopilo. FOTO PROFIMEDIA ?? Nejnovější tragédie.
Z Tuniska mířilo o víkendu do Evropy 180 migrantů, z nichž sto byli Tunisané. Po ztroskotán­í lodi ve vodách Středozemn­ího moře nedaleko tuniských břehů se jich ale 112 utopilo. FOTO PROFIMEDIA Nejnovější tragédie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia