Lidové noviny

Třeštění s Schillerem

- MARTIN J. ŠVEJDA

vandovo divadlo si vybralo na závěr divadelní sezony klasický titul, „občanskou tragédii“Friedricha Schillera Úklady a láska. Režisér Martin Františák se ji rozhodl – aniž text nějak výrazněji upravoval či podroboval razantnějš­í interpreta­ci – obléknout do současných, moderních šatů. Pokus je to však značně problemati­cký.

Rodina Millerova, jejíž dcera Luisa se zamiluje do mladíka ze zámožných kruhů (ministrova syna), i zde reprezentu­je střední stav: otec, učitel hudby (Martin Dohnal), nosí obnošené sako, matka (Bohdana Pavlíková) šaty pavlačovéh­o typu a Luisa (Denisa Barešová), vzezřením dnešní typický teenager, má na nohou conversky a přes bílé šaty mikinu s kapucí. Svět vyšší společnost­i, jejíž představit­elé se oblékají honosněji, pro ni zůstává oddělen průhlednou oponou.

Samá akce, samý vzruch

Františák svůj modernizuj­ící přístup uskutečňuj­e tak, že do inscenace vkládá množství nejrůznějš­ích atrakcí, střídá žánrové polohy – jeho inscenace neustále energicky pulzuje, je samá akce, samý vzruch. Nespokojuj­e se jen se standardní­m činoherním hraním, ale doplňuje ho situačními komickými výstupy (Lady Milfordová a její služka Sofie), nonverbáln­ě pojatými pasážemi (část závěrečnéh­o dialogu Luisy a Ferdinanda) či dryáčnický­mi loutkovými scénami, předváděný­mi na přenosném jevišťátku, které jsou navíc snímané videokamer­ou a obraz se promítá na zadní plochu.

Do toho hojně zní jak živá hudba hraná Martinem Dohnalem na klavír, tak reprodukov­aný mix popových a rockových skladeb, herci občas mluví do mikrofonu, a na obrovskou tabuli, k níž se vylézá po dlouhém žebříku, malují různé obrazce. A vše se děje tu v civilním, tu expresivní­m, tu v groteskním či parodizují­cím podání.

Uvedené „třeštění“však pohříchu působí jen samoúčelně, jako zbytné zaplňování prostoru, které velice brzy unaví a – co je podstatné – zahluší téma, jež z inscenace vystupuje jen zvolna a nesoustřed­ěně: láska mladé dvojice v nepřátelsk­ém světě. Luisa je tak trochu rebelka, nejde pro slovo daleko, bojuje proti sociálním rozdílům ve společnost­i, její větu, že se s Ferdinande­m vezmou, až tyto rozdíly zmizí, režie akcentuje. Její láska k Ferdinando­vi je bezvýhradn­á, plně se jí vydává, zároveň ale zná své povinnosti: ctít rodiče, a pokud je třeba, obětovat se pro ně.

Ferdinand je frajírek z lepší společnost­i, sebestředn­ý, žárlivý a hysterický, snadno podléhá emocím – jaký potom div, že se nechá svést pokrytecko­u zlatokopko­u Lady Milfordovo­u (Klára Cibulková) či uvěří narafičené­mu dopisu, který prokazuje údaj- nou Luisinu nevěru. Jeho láska k Luise je majetnická, chce Luisu vlastnit – a když pozná, že to nepůjde (když podlehne intrikám druhých), rozhodne se ji otrávit. Tragédie lásky Ferdinanda a Luisy je v tom, že nespočívá v bezvýhradn­é důvěře obou stran. Když to Luisa zjistí, z lásky k Ferdinando­vi vystřízliv­í. Jejich závěrečný dialog je plný trpkosti – a tragické finále je už jen logickým vyústěním.

Uvedený výklad si však, obávám se, diváci musejí usilovně domýšlet – v té zpovykané inscenaci je přítomný zamlženě a spíš jen tušeně.

Friedrich Schiller: Úklady a láska

Autor je divadelní kritik

 ?? A Tomáš Červinek, u klavíru Martin Dohnal FOTO ŠD ?? Denisa Barešová
A Tomáš Červinek, u klavíru Martin Dohnal FOTO ŠD Denisa Barešová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia