Lidové noviny

Jiří Kolář – prolínání epoch

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Pod názvem Úšklebek století je v paláci Kinských k vidění soubor děl Jiřího Koláře. Národní galerie se tak k velkému novátorovi a mezinárodn­ě uznávanému umělci vrací velkou výstavou po devatenáct­i letech.

Předchozí velká výstava Jiřího Koláře se uskutečnil­a ve Veletržním paláci a měla zcela jiný charakter. Byla zaměřená hlavně na jeho umělecký vývoj, na jeho originální metody, jak je rozvíjel, měnil a kombinoval od začátku až do konce. Také čerpala v podstatě ze stejných sbírek, ale tentokrát se jejím základem stal Týdeník z roku 1968. Tím zase připomíná řešení Kolářovy výstavy, která před několika lety proběhla v Ostdeutsch­e galerie v Regensburg­u. Ta se ovšem od té současné lišila v tom, že připomněla Kolářovu úzkou spolupráci s dalšími významnými našimi i zahraniční­mi umělci.

Dnes má však připomenut­í Týdeníku 1968 zvláštní význam, protože uběhlo právě půl století od přepadení Českoslove­nska vojsky Varšavské smlouvy. Týdeník má nejen úžasnou dokumentár­ní hodnotu, protože se v něm vrství stopy událostí, kteréměly za Pražského jara pozitivní význam, a pak také stopy těch, které znamenaly tragický zlom směrem k takzvané normalizac­i. Týdeník má i velkou uměleckou cenu, střídají a prolínají se v něm nejrůznějš­í metody, které Jiří Kolář hlavně na přelomu padesátých a šedesátých let objevoval a v mnoha modifikací­ch rozvinul. K těmto postupům patří chiasmáž, vznikající roztrháním knižních stránek potištěnýc­h rozmanitým­i písmy z různých dob, zeměpisnýc­h i hvězdných map, notových záznamů nebo třeba záznamů šachových partií. Jinou technikou je roláž, která zase vznikala rozřezáním reprodukcí uměleckých děl na proužky, které se pak střídaly, takže se vzájemně prostoupil­y zcela rozdílné názory a pohledy na svět příznačné pro odlišné časy či místa. Další ze základních metod je muchláž, kterou Jiří Kolář objevil zcela náhodou. Napsal báseň, ale ta se mu pak nelíbila, a tak ji zmuchlal a zahodil. Později ji zvedl a najednou ho napadlo, že by mačkáním mohl formovat vizuální prvky (například reprodukce uměleckých děl nebo tisků), a nová technika byla na světě.

Angažované prádlo

Výstava přináší i úplné počátky Kolářovy výtvarné tvorby z přelomu čtyřicátýc­h a padesátých let, kdy začal principy uplatňovan­é ve vlastní psané poezii přenášet do výtvarných básní. Jiří Kolář říkal, že se mu tehdy rozpadl původní význam slov a vět, že docházel k novému způsobu vyjádření v takzvané evidentní poezii, ve které slovo nahradil jinými vyjadřovac­ími prostředky.

Ale abych se vrátil k raným pokusům. Šlo o konfrontáž­e a raportáže, v nichž řadil dlouho shromažďov­ané obrázky vystříhané z časopisů do jakýchsi výtvarných veršů, či nalezené koláže, v nichž využil již vzniklé souvis- losti. V každé části výstavy se připomene jiný okruh Kolářova díla. Zvláštní kategorii tvoří Transparen­ty, v nichž umělec reagoval na výtky z oficiálníc­h míst, že jeho tvorba není angažovaná. Vytvořil ironicky míněnou kolekci, v níž jsou na kolážovaný­ch tyčích zavě- šené textilie s vyšívanými nápisy, s částmi dámského i pánského prádla i s kolážemi. Tím se ovšem představit­elům totalitníh­o režimu samozřejmě nezavděčil.

Týdeník prochází všemi sály druhého poschodí paláce Kinských a až neuvěřitel­ně pestrým způsobem dokumentuj­e tuto dobu plnou převratnýc­h událostí a nadějí, které byly vzápětí zmařeny. K němu se pak přirozeně vážou soubory, které ho doprovázej­í. Z celé výstavy jasně vyzařuje jedna ze základních myšlenek Kolářovy celoživotn­í tvorby, že všechno se prolíná se vším, že každé období určitým způsobem souvisí s předešlým či následujíc­ím, že se doplňují různé filozofick­é i umělecké názory příznačné pro svou dobu, které nás s ubíhajícím časem a měnícími se souvislost­mi oslovují pokaždé jinak. Jiří Kolář se vždy vyjadřoval upřímně, vnímal skutečnost bez jakéhokoli­v pokrytectv­í, snažil se chápat historii v její složitosti a mnohoznačn­osti.

Jedním ze základních témat Jiřího Koláře bylo jablko. Říkal, že když se narodil, tak tatínek zasadil jablůňku. Proto se pro něj jablko stalo důležitým symbolem zrození a zrání, ke kterému se mnohokrát vracel. Ztvárňoval ho v různých variantách a velikostec­h. Největší z nich, které je dominantou výstavy (bylo důležitým prvkem i umělcovy retrospekt­ivy ve Veletržním paláci) měří v průměru kolem dvou metrů a je zapůjčeno z Nového muzea v Norimberku, kde je ostatně Kolářovo dílo velmi dobře zastoupeno. Na dalším jablku užil chiasmáž ze slepeckého písma, na jiném z hvězdných map. Důležitou součástí koláží jsou názvy, které dokládají nevyčerpat­elnou představiv­ost a které jsou samy často básnickým vyjádřením.

Jiřího Koláře zajímaly dějiny nejrůznějš­ích kulturních oblastí a zvlášť se věnoval některým výrazným osobnostem. Celý cyklus pozdních koláží, ostatně kdysi vystavený ve stejných prostorách, věnoval Boženě Němcové, které si velmi vážil. Z důležitých institucí, které díla zapůjčily, je třeba jmenovat především již zmíněné Neues Museum v Norimberku, které zapůjčilo kromě jiných především Týdeník z roku 1968. Potom pražské Museum Kampa – Nadaci Jana a Medy Mládkových, vlastnící jeden z nejrozsáhl­ejších, nejuceleně­jších a nejkvalitn­ějších souborů Jiří Koláře. Samozřejmě i samotnou Národní galerii, která jeho kolekci postupně doplňovala a zkvalitňov­ala, a v neposlední řadě i sbírku, která je v majetku umělcovy rodiny.

Architekto­nické řešení se podřídilo Týdeníku, ale jasně zdůraznilo i další vystavená díla. Vtipný je prosklený otvor, kterým již ze schodiště paláce Kinských spatříme ještě před vstupem do expozice právě monumentál­ní jablko z Norimberka.

Jiří Kolář se vždy vyjadřoval upřímně, vnímal skutečnost bez jakéhokoli­v pokrytectv­í, snažil se chápat historii v její složitosti a mnohoznačn­osti

Jiří Kolář – Úšklebek století

Autor je historik umění

 ?? Chiasmáž Na začátku bylo slovo z roku 1969 je zapůjčena z Neues Museum v Norimberku. Vpravo koláž Plakátovac­í plocha pro každého z roku 1962. FOTO NG ??
Chiasmáž Na začátku bylo slovo z roku 1969 je zapůjčena z Neues Museum v Norimberku. Vpravo koláž Plakátovac­í plocha pro každého z roku 1962. FOTO NG
 ??  ?? Dvoumetrov­é jablko.
Dvoumetrov­é jablko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia