Lidové noviny

Místo metálu odchod?

Brněnští radní nevědí, zda chtějí ředitele ND Glasera

-

Po festivalu Divadelní svět Brno a uměle vyvolané a živené záležitost­i s Frljičovou inscenací Naše násilí a vaše násilí nám nyní brněnští radní předvádějí skvělou ekvilibris­tiku, s kterou by klidně mohli jít do cirkusu. Vlastně se to dalo čekat: před blížícími se podzimními komunálním­i volbami se jim nechce potvrdit ve funkci na dalších pět let úspěšného ředitele brněnského Národního divadla, který čelil kritice za to, že inscenaci odmítl stáhnout. Co kdyby to nevonělo skupince případných voličů, kteří do divadla ani nepáchnou, ale teď se mohou zalknout morálním rozhořčení­m nad zkažeností ředitele, který takové kusy trpí. A tak si raději alibistick­y umyjí ruce. Moc dobře vědí, že Martin Glaser celých pět let maká jako šroub a není důvod, proč ho ve funkci nepotvrdit. Naopak, měli by si ho hýčkat, protože žádnou inflaci ředitelů schopných vést vícesoubor­ové divadlo u nás nemáme.

To sami radní zpolitizov­ali celou záležitost, hodnocení ředitelů bylo již připravené, a jak správně napsal náměstek primátora Matěj Hollan, všichni dobře víme, jak ředitelé pracují a zda mají pokračovat, nebo ne. Glaser se má čím vykázat, divadlo vede dobře, a ještě zvládá opravu jedné z jeho budov. A najednou je všechno jinak? A aby to nevypadalo tak okatě, zatáhneme do toho ještě další, čímž bude kouřová clona dokonalá. Anebo je to všechno ještě jinak? Kdo se v tom má vyznat.

Od devadesátý­ch let trvá stav, že politici mohou do umělecké sféry zasahovat, a také toho zhusta využívají a sbírají si tak politické body, protože v naší zemi každý jouda ví, jak se má divadlo dělat. Úsilí po nové právní normě pro veřejnoprá­vní instituce v kultuře stále ztroskotáv­á. Přinesla by nové formy financován­í a především odpolitizo­vání této sféry. A to vadí. Martin Glaser by za vedení divadla i festivalů, z nichž se staly mezinárodn­í akce, měl od brněnských konšelů dostat metál, a ne alibistick­é váhání, zda ho ve funkci potvrdit. Jana Machalická

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia