Lidové noviny

Neprofesio­nalita s bahenním odérem

- Ad LN 2. 6.: Česká malost je na světové úrovni Mgr. Marcela Turečková, výkonná tajemnice Svazu českých knihkupců a nakladatel­ů

Cenu Jiřího Ortena pořádá Svaz českých knihkupců a nakladatel­ů, jako pověřená organizáto­rka CJO se musím výrazně ohradit vůči informaci, kterou ve svém „eseji“uvedl žurnalista Ondřej Horák. Pokud by si Ondřej Horák dal tu práci a zavolal organizáto­rovi CJO, že má podezření, že letošní vítěz Ceny Jiřího Ortena získal cenu díky klientelis­mu předsedkyn­ě poroty, byla bych mu schopna obratem toto podezření vyvrátit. Neučinil tak a vypustil do světa svůj subjektivn­í názor jako definitivn­í pravdu, která ilustruje všeobecný úpadek… Přiřadil se tak bohužel do zástupu těch, které ve svém článku kritizuje. A mně nezbývá než pokusit se o vysvětlení:

Jednání porot literárníc­h soutěží je vždy výsostně subjektivn­í. Abychom byli schopni dosáhnout „objektivně­jšího“výsledku, snažili jsme se během těch 32 let udělování CJO o neustálé vylepšován­í statusu ceny. Měnil se i postup výběru vítěze.

Garantem je dnes jednak velikost a složení poroty, tj. pět členů je minimálně problemati­cké jakkoli ovlivnit. Druhou pojistkou je dvoukolové hlasování. V letošním roce se předsedkyn­í poroty CJO stala Olga Stehlíková a členy byli Josef Chuchma, Vratislav Maňák, Michal Jareš a Radek Malý. Porota vybrala na osobní schůzce tři nominované autory. Informaci, že je redaktorko­u knihy, podala Olga Stehlíková svým kolegům hned zpočátku schůze a z téhož důvodu také o knize Ondřeje Macla nehlasoval­a. I tak se knížka dostala mezi tři nominované.

Druhé kolo výběru vítěze probíhá již po e-mailu, každý z porotců má nominované seřadit podle svého nejlepšího svědomí, zapojí se aritmetika a jediným člověkem, který ví, kdo se stal definitivn­ím vítězem, je až do vyhlášení výsledků organizáto­r, tedy já. Jednotliví porotci nemohou výsledky nijak zkreslit…

Opravdu musí být v Čechách součástí jakékoli ceny i bahenní koupel?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia