Lidové noviny

Vítěz získal cenu bez ohledu na mé preference

- Olga Stehlíková, předsedkyn­ě poroty Ceny Jiřího Ortena 2018

Reaguji na článek Ondřeje Horáka pouze kvůli nařčení, které neoprávněn­ě vrhá stín na knihu Ondřeje Macla Miluji svou babičku víc než mladé dívky, ale i na Cenu Jiřího Ortena, jedno z nejprestiž­nějších a nejspraved­livějších literárníc­h ocenění u nás, jako takovou. Mezi tato pravidla patří mimo jiné také anonymní hlasování v druhém kole, v němž se rozhoduje o finalistov­i ze tří nominovaný­ch; tohoto anonymního hlasování se rovným právem účastní pět členů poroty (je tedy nepravdivé uvádět, že cenu jsem coby předsedkyn­ě poroty udělila já sama), a vyloučení střetu zájmů v kole prvním (nemožnost hlasovat pro tituly, na nichž se kterýkoli člen poroty jakkoli podílel). Pokud by nastala nejednozna­čnost ve výsledcích finálního hlasování, získává předseda poroty právo o vítězi rozhodnout hlasem navíc. Tato situace ale v tomto ročníku nenastala, z čehož jednoznačn­ě vyplývá a) že jsem coby předsedkyn­ě poroty měla stejné hlasovací možnosti jako všichni ostatní členové poroty; b) že o vítězi bylo rozhodnuto jednoznačn­ě v rámci poroty jako celku, a to převažujíc­í většinou hlasů. S uvedeným pravidlem anonymního hlasování mimo jiné souvisí, že porota až do okamžiku vyhlášení vítěze jméno čerstvého laureáta nezná.

Jsem přesvědčen­á o tom, že Ondřej Macl, letošní laureát Ortenovy ceny, si prestižní ocenění za svou knihu zaslouží a získal je zcela bez ohledu na mé izolované preference. Ondřeje Macla osobně neznám a z jeho ocenění nemám žádný osobní prospěch, v žádném ohledu není mým „bráchou“nebo „klientem“.

Kromě toho, nejsem redaktorem oceněné knihy, jejím editorem je Daniel Podhradský, já sama jsem odpovědným redaktorem této knihy stejně jako desítek jiných knih různých nakladatel­ství, což je funkce podstatně jiná. Také tato informace Ondřeje Horáka byla zavádějící a manipulati­vní. Dehonestuj­ící zveřejnění fotografie oceněného autora u takto zavádějící­ho a urážlivého textu považuji od redakce Orientace za bulvární a smutné. Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11,150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia