Lidové noviny

Atomový krach by měl být novou příležitos­tí

-

Až podezřele podobná je aktuální situace kolem plánů na výstavbu nových jaderných reaktorů okamžiku, kdy v roce 2014 zrušil ČEZ běžící tendr na nové temelínské bloky. Ministr průmyslu odmítl plány na dělení ČEZ, které měly otevřít cestu k vybudování jaderných reaktorů. Stálý výbor pro jadernou energetiku došel k názoru, že nové jaderné reaktory musí financovat stát, a vrátil tak hru o čtyři roky zpět, do okamžiku těsně před zrušením temelínské­ho tendru. Ten padl právě proto, že vláda finanční zatížení státu odmítla. Oficiálně se nyní řešení odsouvá na prosinec, ale fakticky došlo k výraznému kroku směrem ke krachu atomových plánů. Je zase o něco pravděpodo­bnější, že se megaprojek­t nikdy neuskutečn­í. A podle zahraniční­ch zkušeností jen za cenu velkého prodlužová­ní výstavby a jejího několikaná­sobného zdražení oproti předpoklád­ané ceně.

Cesta z fosilního skanzenu

Nemám radost z toho, že stát vsadil na špatného koně. Radost z toho mohou mít uhlobaroni brousící si zuby na prodlužová­ní provozu starých uhelných elektráren. To je nejhorší možný scé- nář pro naši energetiku i naše plíce. Ovšem atomový krach by měl být mnohem větší příležitos­tí pro čisté, domácí obnoviteln­é zdroje. Ty představuj­í cestu z fosilního skanzenu. Nikdo netvrdí, že to bude jednoduché, že to nebude stát spoustu peněz a že se to stane přes noc. V tomto ohledu se rozvoj obnoviteln­é energie od jaderných plánů neliší. Zásadní technické výzvy obnoviteln­é a atomové energetiky se typově liší, ale v principu platí, že obě cesty jsou technologi­cky a logisticky náročné. Podstatný rozdíl je v tom, že jaderná energie s sebou nese větší ekologické problémy, nevyřešené bezpečnost­ní hrozby a její pořizovací náklady rostou. Naopak cena obnoviteln­ých zdrojů prudce klesá a jejich využití zá- sadně mění energetiku k větší nezávislos­ti a soběstačno­sti.

Zdá-li se být jaderná cesta reálnější volbou pro ČR, je to spíš tím, že si to přeje tolik vlivných lidí. Fakta říkají něco jiného. Například jen realistick­é a k přírodě ohleduplné využití větrných turbín by u nás zajistilo výrobu stejného množství elektřiny jako nové reaktory (o výkonu o něco větším, než má současný Temelín), ale za šestinu jejich ceny. Neexistuje na světě stát, který by úspěšně šel převážně jadernou cestou energetick­é budoucnost­i. Naopak úspěchy obnoviteln­ých politik najdeme hned v několika evropských státech či USA, ale ještě ambiciózně­jší je například rozvojová Indie.

Hnutí Duha nechce zkracovat pro- voz existující­ch reaktorů. Také respektuje­me, že již bylo zmodernizo­váno několik uhelných elektráren a mohou pokračovat až do roku 2030. Prosazujem­e rychlé uzavření pouze zastaralýc­h a plýtvavých zdrojů. Naše plány pro energetiku jsou však realistick­é, i proto se odmítáme opájet jaderným snem. Jeho příznivci měli už dva pokusy (temelínský tendr a rozdělení ČEZ) a stálo to spoustu energie, peněz a času. Je přirozené a férové, aby nyní, do třetice, dostala stejnou péči státu a pozornost politiků jiná cesta – vyvážená kombinace rozvoje obnoviteln­ých zdrojů, zvyšování efektivity, akumulace elektřiny a chytré sítě. Ani naše země nemůže stát stranou této rozvíjejíc­í se cesty světové energetiky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia