Lidové noviny

Pan Starbucks zvažuje politiku

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

SEATTLE/PRAHA Zelenou zástěru řetězce Starbucks si jeho výkonný ředitel sundává po více než 30 letech. Na konci června by jej měl na postu vystřídat Kevin Johnson. Schultz se své funkce vzdal již v roce 2000, do vedení firmy se ale vrátil před osmi lety. Současné rozhodnutí ovšem bere jako definitivn­í.

Howard Schultz Poslední mise

Schultzův odchod byl naplánován již na květen, kavárenský řetězec ale tehdy na domácím trhu čelil obvinění z rasismu. V dubnu byli dva muži černé pleti zatčeni v pensylváns­ké pobočce, neboť tam seděli, aniž si něco objednali. Muži pak vypověděli, že jen čekali na začátek pracovní schůzky.

Řešení krize si výkonný šéf vzal za svou poslední misi. Schultz se rozhodl uzavřít na několik hodin veškeré kavárny Starbucks v USA, aby dal personálu školení o rasové předpojato­sti.

Tvůrce moderního kavárenské­ho řetězce, rodák z Brooklynu, syn válečného veterána a řidiče nastoupil do Starbucksu v roce 1982 jako marketingo­vý ředitel. Na obchodní cestě po Itálii se inspiroval místní kavárensko­u kulturou a rozhodl se ji přivést do Ameriky. Ačkoli koncept s domácí atmosférou fungoval, vedení Starbucksu jej tehdy odmítlo, neboť mu prý až příliš připomínal restauraci. Podnikavý Schultz si proto otevřel vlastní kavárnu pod vývěsním štítem Il Giornale.

Netrvalo ale dlouho a zaklada- telé Starbucksu se rozhodli věnovat se své další značce, méně známému řetězci Peet’s Coffee & Tea. Kavárny s logem dvouocasé mořské panny prodali Schultzovi za 3,8 milionu dolarů. S koupí mu prý tehdy pomohl právník a otec Billa Gatese.

Z tehdejších jedenácti poboček se podnikatel­i podařilo vytvořit globálně známou značku s 28 tisíci pobočkami v 77 zemích, v nichž zaměstnává 350 tisíc lidí.

Nyní se byznysmen plánuje věnovat rodinné nadaci a psaní knihy o odpovědnos­ti veřejných společnost­í. Navíc zůstává majitelem basketbalo­vých týmů Seattle SuperSonic­s a Seattle Storm. V žebříku nejbohatší­ch lidí světa časopisu Forbes mu patří 887. pozice s odhadovaný­m majetkem 2,7 miliardy dolarů.

Podnikatel, který z několika kaváren v americkém Seattlu vybudoval kavárenské impérium Starbucks, včera oznámil rezignaci. Nyní zvažuje angažmá v politice, což vyvolává spekulace o jeho možné kandidatuř­e na prezidenta.

Vyzyvatel Donalda Trumpa?

Schultzovo stažení se z podnikatel­ské sféry vyvolává dojem, že se chce vrhnout na politickou kariéru s cílovou adresou Bílý dům. V americkém tisku se o něm hovoří jako o kandidátov­i demokratů, podporovat­eli Baracka Obamy i Hillary Clintonové. Miliardář otevřeně vystupuje jako kritik Donalda Trumpa, jehož označil za „prezidenta, který každý den vytváří epizodní chaos“.

Čtyřiašede­sátiletý Schultz doposud všechny spekulace o politické kariéře dementoval, při oznámení svého odchodu ale novinářům naznačil své plány. „Už nějakou dobu jsem byl hluboce znepokojen děním v naší zemi, rostoucí nejednotno­stí a naší pozicí ve světě. Jedna z věcí, kterou bych chtěl ve své nové životní kapitole vyřešit, je, zda existuje role, kterou bych mohl své zemi něco vrátit. Ale nejsem si přesně jistý, co to znamená,“řekl listu The New York Times.

Na přímý dotaz novinářů, zda zvažoval vedení prezidents­ké kampaně, přiznal, že se zamýšlí nad spoustou možností, které se týkají i služeb veřejnosti. „Ale jsem daleko toho, abych rozhodoval o budoucnost­i,“dodal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia