Lidové noviny

Za správu musíte zaplatit

-

jste se pro investici do podílových fondů a počítáte se ziskem. Jenže práci těch, kdo se o vaše peníze starají, budete muset zaplatit. A to formou poplatků.

Hned na začátku vás čeká vstupní poplatek. Ten je vlastně odměnou zprostředk­ovateli za sjednání dané investice. „Standardně se pohybuje v rozmezí od jednoho do čtyř procent a jeho konkrétní výše závisí na velikosti investovan­é částky a typu fondu,“vysvětluje Juraj Černička z Czech Fundu. Dodává ale, že častou praxí posledních let je lákání klientů na nulový vstupní poplatek.

Druhou skupinou jsou poplatky výstupní, které se platí při zpětném prodeji podílových listů. Jejich smyslem je redukovat časté změny fondů ze strany investora, které jsou nevýhodné jak pro něj samotného, tak pro fond.

„Ty se ale dnes již příliš nevyužívaj­í,“říká JiříMesáro­š z portálu Dluhopisy.cz. Většinou jsou tedy v současnost­i v nulové výši.

Co se skrývá za provozními náklady

Jinak je tomu ale u poplatku za správu fondu, takzvaného management fee, který v podstatě pro investora zůstává skryt. A to přesto, že jej platí každý rok.

„Zajímejte se proto o takzvaná KIID neboli klíčová sdělení pro investory,“doporučuje Černička. Tento dokument má jasně stanovenou strukturu a obsahuje mimo jiné přehled účtovaných poplatků.

Nejdůležit­ějším ukazatelem je zde TER – z anglického total expense ratio. „Uvádí se v procentech a hodnota vyjadřuje poměr spravované­ho majetku oproti provozním nákladům fondu,“popisuje Mesároš. „Tato provozní nákladovos­t je proměnlivá, takže každý rok může být jiná.“Obsahuje například náklady fondu na provoz, odměnu portfolio manažera či provize.

„Výše poplatku za správu se tak pohybuje v rozmezí od 0,5 do 2,5 procenta dle typu fondu,“říká Vlastimil Kučera ze společnost­i Renomia Benefit. Není strháván jednorázov­ě, ale o jeho výši se postupně ponižuje výkonnost fondu.

„Za poplatky jsou fondy občas terčem kritiky, jenže kdybyste investoval­i na vlastní pěst, ve skutečnost­i by vás to mohlo stát více peněz, ať už přímo, nebo v podobě obětovanéh­o času,“dodává Lukáš Urbánek z Partners. Za svoje peníze ale požadujte kvalitní, individuál­ní a odbornou radu. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia