Lidové noviny

Sosáček, kusadla a makadla

-

Zřejmě nejčastějš­í problém, který si můžeme z přírody přinést, je klíště přisáté k naší kůži. Nepanikařm­e, nezačněme hned klíště mazat krémem ani se ho nesnažme odtrhnout holou rukou. Připravme si dezinfekci a vhodný nástroj na jeho odstranění, tedy pinetu nebo pinzetu. Klíště i jeho okolí vydezinfik­ujeme a poté je vyvikláme nástrojem. Buďme trpěliví, protože pokud sálo delší dobu, bude již takzvaně přicemento­váno a může trvat dlouho, než ho uvolníme.

Nemá smysl klíštětem točit, nemá žádné závity. Na sosáčku, kterým se do rány přisaje, ale má zpětné háčky jako na harpuně. Proto ho musíme vyprostit opatrně. Klíště po uvolnění z kůže nerozmačká­váme, ať se jeho obsah nedostane do malých ranek na rukou. Raději ho spláchneme na toaletě.

OČIMA ODBORNICE

Malý parazit se vlastně nijak nezakusuje, přisaje se. Udělá to už zmíněným sosáčkem. Kromě nějmá klíště také makadla. Těmi si místo k zakousnutí najde. A také kusadla, kterými prořízne kůži před zanořením sosáčku.

Klíště se nepřisává hned. Ještě docela dlouho putuje po našem těle a pomocí makadel hledá to nejvhodněj­ší místo s nejtenčí kůží. To bývá zpravidla v podpaždí, v tříslech, mezi prsty či za ušima, u dětí ve vlasech.

Parazit na nás také neskáče ze stromů, ale čeká na koncích stébel trav. Nejčastěji se s ním setkáme tam, kde je právě vysoká tráva a vlhko. Za klíšťaty také nemusíme jezdit nikam daleko. Úplně postačí, když se projdeme v městském lesoparku, amůžeme si být jisti, že si domů nějaké to klíště přineseme. Při každé procházce v zeleni je tedy třeba myslet na správné oblečení a použití repelentů. A po každé takové procházce je třeba se pořádně prohlédnou­t a přichycená klíšťata odstranit.

Pokud to uděláme, nemusíme se obávat lymeské borreliózy. Sice proti ní neexistuje očkování, ale borrelie potřebují k přenosu do hostitele delší dobu. Naopak očkování proti klíšťové encefaliti­dě je dostupné a účinné. Pokud tedy netrávíme celé dny uprostřed betonu, měli bychom se nechat očkovat, protože virus klíšťové encefaliti­dy přechází do hostitele již během prvních hodin sání klíštěte.

 ?? Parazitolo­žka ??
Parazitolo­žka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia