Lidové noviny

Ochočená opička je příkladem rizika

- MARTIN JEŽEK

LN Začněme jedovatými hady. Na co si dát pozor?

Při rozumném chování je riziko setkání s jedovatými hady nepatrné. Frekventov­ané turistické trasy a přehlednám­ísta takové setkání téměř vylučují. Riskování, neukázněné vnikání do polí, jeskyní, křovin a do okolí přírodních vodních nádrží naopak riziko setkání s nebezpečný­mi zvířaty, včetně plazů, zvyšuje. Účinnou prevencí je kontrola ubytova- cího zařízení, včetně košů na odpadky, koupelny a toalety. Hadi totiž nejsou zdaleka tak často přítomni na vyprahlé skále, jako spíš ve vlhkém a stinném prostředí.

LN A když už nás had uštkne?

Had uštkne vždy v obraně. Hadi nikdy sami na člověka neútočí. Potom je třeba ihned vyhledat odbornou lékařskou pomoc. V žádném případě končetinu nezaškrcuj­te, tento způsob už je zamítnut. Poraněnou končetinu se doporučuje bandážovat, tedy stáhnout plochým obvazem, a hlavně s končetinou nehýbat, aby se omezil žilný návrat krve s dávkou jedu z postiženéh­o místa do srdce.

LN Je třeba podat protilátku?

Aplikaci antiséra postiženém­u člověku může provést pouze lékař. Jinak může tento zákrok ohrozit zdraví i život pacienta. Předpoklad­em úspěchu je navíc správné určení druhu hada, který uštknutí způsobil. Vhodné je natočit si ho pomocí mobilního telefonu. Antiséra mohou být monovalent­ní, tedy vázaná na konkrétní druh hada, nebo jsou určena pro celou skupinu hadů. S tím mají velké zkušenosti například v Austrálii.

LN Ve městě a na vesnicích jsou toulavé kočky a psi…

Ano, jsou v řadě zahraniční­ch oblastí běžným jevem. Lze to pozorovat již na jihu Evropy. Těmto zvířatům nikdo neubližuje, dostávají různé zbytky a chodci i řidiči jsou k nim tolerantní. Zvířata ale neprodělal­a žádné zdravotní vy- šetření, a proto nedoporuču­ji se jich dotýkat. V řadě oblastí světa doposud přetrvává i riziko vztekliny. Proto je vhodné onomu pokušení o pohlazení kočky nebo psa odolat. Koncem loňského roku jsem navštívil turistické centrum ve Východní Asii, kde předtím v nedaleké vesnici dítě smrtelně onemocnělo vzteklinou. Na toto riziko už u nás rádi zapomínáme, neboť patříme mezi země bez výskytu vztekliny.

LN Co ochočené opičky?

To je snad vůbec nejhorší příklad rizika. Ještě i dnes lze najít na trzích v exotických zemích drobné opičky bez jakéhokoli­v zdravotníh­o vyšetření. Nemusí se hned jednat o ebolu, ale za zmínku stojí i úporné bakteriáln­í infekce, plísňová onemocnění dýchacích cest, parazitózy a jiné.

LN Pojďme nyní ze souše do moře. Zde najdeme také nebezpečné tvory.

Dobrou zásadou, kterou mi vštípil kolega, je zanechat po sobě vmoři pouze bublinky vydechovan­ého vzduchu při potápění a ničeho se nedotýkat. Tím se omezí riziko poranění o korály nebo kousnutí a škrábnutí vodními živočichy. Navíc je zde zdůrazněna zásada ponechání věcí na svém původním místě. Žádné ulámané suvenýry, žádné ukořistěné škeble, které jsou časem pro zápach stejně určeny k vyhození.

LN Tedy žádný živý suvenýr?

No to v žádném případě! Lidé v Evropě si vůbec neuvědomuj­í, jaké ukrutnosti mají nevědomky na svědomí. Obchod s mnoha živočichy je sice oficiálně regulován a některé ohrožené druhy jsou chráněné, ale skutečná situace je jiná. Kromě vyslovenéh­o pašování zvířat se rozmohl takzvaný legální obchod. Na začátku je stejně většinou pytlák, který zvířata odnáší z jejich přirozenéh­o prostředí. Nabízí je přímo na trhu nebo je vyveze až k nám do Evropy. Zvířata v naší přírodě jsou chráněna. Ale pro tropické a subtropick­é druhy drobných savců, ptáků, plazů, obojživeln­íků nebo ryb je forma ochrany neúčinná a nedostateč­ná. V mnoha zemích Evropy je obchod s některými druhy živočichů zakázán, například s takzvanými drápkatými opičkami, psounem prériovým, exotickými druhy ježků, ohroženými druhy papoušků a velkou skupinou plazů. Česká republika má však stále velmi smutnou pověst země, kde lze koupit jakéhokoli­v exotického živočicha.

Když vyjedeme za hranice, měli bychom si na některá zvířata a kontakt s nimi dávat pozor. Ze souhry přírody a exotických zvířat se můžeme i ledasčemu přiučit, říká profesor Zdeněk Knotek, přednosta Kliniky chorob ptáků, plazů a drobných savců Veterinárn­í a farmaceuti­cké univerzity v Brně.

LN Dá se závěrem říci, kdy se obecně u jakéhokoli zvířete dostáváme do nebezpečí?

Pokud mu nerozumíme a narušíme jeho bezpečnou zónu. Když překročíme hranici vzdálenost­i, kterou ještě zvíře toleruje, bude následovat jeden z modelů odpovědi – obranný útěk nebo obranný útok. Pozorujte psy při venčení na louce. Pokud mají velký prostor, vyhnou se vzájemným konfliktům a k žádnému souboji nedojde. Zvířata spolu totiž velmi kvalitně komunikují a včas odvrátí smrtelné poranění. To již lidé zapomínají, a proto se objevují i případy napadení člověka zvířetem. Při cestách po exotických krajinách sledujte přírodu a zvířata a zjistíte, že skutečně žijí ve vyrovnané souhře. Měli bychom se od nich učit.

 ?? FOTO ARCHIV ?? Zdeněk Knotek
FOTO ARCHIV Zdeněk Knotek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia