Lidové noviny

Veletrh vědy láká na středověk i na budoucnost

-

PRAHA Od zítřka do soboty bude mít veřejnost neobvyklou příležitos­t seznámit se s minulostí, ale hlavně současnost­í a budoucnost­í vědy a techniky. Na výstavišti v pražských Letňanech se už počtvrté uskuteční Veletrh vědy, letos s rekordním počtem vystavovat­elů. Mezi stovkou expozic od více než osmdesátky institucí bude i čtyřicet pracovišť Akademie věd, která veletrh pořádá.

Největší zájem čekají pořadatelé o stánek virtuální reality, který nabídne pohled na středověké tržiště či do laboratoře proslulého chemika a objevitele antivirový­ch léků Antonína Holého.

Součástí veletrhu jsou odborné přednášky a diskuse s předními českými vědci. Jaderná fyzička a předsedkyn­ě Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová představí historii uranu a jeho využívání. Vědci z Fyziologic­kého ústavu Akademie věd Jakub Otáhal a Tomáš Mráček zase vysvětlí současné trendy ve výzkumu, diagnostic­e a léčbě neurologic­kých onemocnění. Téma kyberbezpe­čnosti a využití umělé inteligenc­e otevře Marek Krčál z pražské Univerzity Karlovy.

Některé stánky budou připomínat laboratoře, kde si zájemci budou moci vyzkoušet experiment­y v různých vědeckých oborech. „Lidé si budou moci vyrobit vlastní zemětřesen­í, seznámí se se superpočít­ači, výzkumem parazitů, lasery či postupy v padělatels­kém doupěti Ústavu pro českou literaturu Akademie věd,“uvedla manažerka veletrhu Andrea Saláková. Součástí veletrhu je také vědecká show, kterou povedou chemik a popularizá­tor vědyMichae­l Londesboro­ugh s moderátork­ou Lucií Výbornou.

Veletrh vědy je akce, kterou Akademie věd pořádá od roku 2015. Loni na ni zavítalo 17 000 lidí. Je určena dětem, dospělým i studentům, kteří se rozhodují o budoucí kariéře. Vstup je zdarma, na některé akce je však nutné se předem zaregistro­vat a zajistit si tak místo. Kromě vědeckých pracovišť se jí zúčastní také inovační firmy hledající zaměstnanc­e. Podrobný program najdou zájemci na webu www.veletrhved­y.cz. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia