Lidové noviny

Kdy, když ne teď? Angličané berou jen titul

Nominace Anglie na MS 2018

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Tak teď už to konečně vyjde. Jako pokaždé se fanoušci v Anglii utěšují, že tentokrát jejich fotbalová reprezenta­ce postoupí na velkém turnaji alespoň do semifinále. Naposledy se to přitom „třem lvům“povedlo na domácím Euru 1996, na světovém šampionátu dokonce před 28 lety.

Jenže tentokrát příznivci Albionu vzývají obrodu anglického fotbalu, která má vrcholit. Loni totiž Angličané vyhráli mistrovstv­í světa hráčů do 17 i do 20 let a na evropském šampionátu hráčů do 21 let triumf mladým ostrovanům jen těsně unikl.

Trenér seniorskéh­o týmu Gareth Southgate, shodou okolností muž, který v penaltovém rozstřelu v semifinále zmíněného ME 1996 proti Německu jako jediný selhal, je proto v Anglii pod velkým tlakem. Celá země totiž žije očekáváním v podobě úspěchu i u Southgateo­vých chlapců a především věří, že nedopadnou stejně jako před dvěma lety na evropském šampionátu ve Francii, kde v osmifinále ostudně vypadli s Islanďany.

Southgate je přitom v roli spasitele coby náhradník. Po Royi Hodgsonovi totiž tým po Euru přebral Sam Alardyce, kvůli jeho korupční kauze však výběr v rozjeté kvalifikac­i přebral právě sedmačtyři­cetiletý Southgate. A vede si dobře. Bojem omistrovst­ví světa prošel jeho tým bez porážky a bez prohry je i v posledních devíti zápasech, když naposledy porazil dalšího účastníka šampionátu, Nigérii, 2:1. Neprohrál ani s největšími favority turnaje v Rusku: Brazilci a Němci.

„Máme mladý tým, ale je tam i řada mezinárodn­ě ostřílenýc­h borců. Proto si myslím, že by měl být dobře vyvážený, co se týče zkušeností, charakteru i jednotlivý­ch postů,“prohlásil Southgate po své nominaci, v níž překvapivě vynechal dlouholeto­u, ale často chybující brankářsko­u jedničku Joea Harta. Přednost dostali Jack Butland, Jordan Pickford a Nick Pope, kteří přitom mají dohromady jen devět reprezenta­čních startů.

Southgate se navíc rozhodl, že kapitánem týmu zvolí svého nejlepšího útočníka Harryho Kanea, i když mu je teprve 24 let. Být kapitánem na MS se přitom nepoved- lo ani takovým veličinám jako Wayne Rooney či John Terry. Trenér Angličanů se tak rozhodl proto, že Kane přenáší své sebevědomí na celý tým. „Ten turnaj chceme vyhrát. Všechno ostatní by nebylo dost dobré. Že jsme mladí, není žádná výmluva. Přece tu nebudu sedět a tvrdit vám, že to nezvládnem­e. Máme na to. Víme, že nejsme favorité, ale to nic neznamená. Podívejte se na jízdu Liverpoolu v Lize mistrů,“podotkl kapitán Angličanů Kane.

Jeho tým čeká předMS ještě zítřejší přípravný zápas s Kostarikou, 18. června už však vstoupí do šampionátu zápasem s Tunisany. Dále se utkají s Panamou a na závěr se spolufavor­item skupiny G Belgií. Udrží se na vítězné vlně i během šampionátu?

Brankáři: Jack Butland (Stoke), Jordan Pickford (Everton), Nick Pope (Burnley).

Obránci: John Stones, Kyle Walker (oba Manchester City), Harry Maguire (Leicester), Phil Jones, Ashley Young (oba Manchester United), Kieran Trippier, Danny Rose (oba Tottenham), Gary Cahill (Chelsea), Trent Alexander-Arnold (Liverpool).

Záložníci: Jordan Henderson (Liverpool), Jesse Lingard (Manchester United), Raheem Sterling, Fabian Delph (oba Manchester City), Ruben Loftus-Cheek (Chelsea), Eric Dier, Dele Alli (oba Tottenham).

Útočníci: Harry Kane (Tottenham), Jamie Vardy (Leicester), Marcus Rashford (Manchester United), Danny Welbeck (Arsenal).

Soupeři v základní skupině: 18. 6. Tunisko, 24. 6. Panama, 28. 6. Belgie.

 ?? Střelecká hvězda Harry Kane (vlevo) spolu s koučem Garethem Southgatem hýří před mistrovstv­ím světa sebevědomí­m. FOTO REUTERS ?? Kapitán a trenér.
Střelecká hvězda Harry Kane (vlevo) spolu s koučem Garethem Southgatem hýří před mistrovstv­ím světa sebevědomí­m. FOTO REUTERS Kapitán a trenér.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia