Lidové noviny

Achillova pata rakouských maturantů

- ROBERT SCHUSTER

Comají společného maturanti v Česku a Rakousku? Musejí absolvovat jednotnou zkoušku. Stejně tak, že letos byl při zkoušce zralosti jejich Achillovou patou písemný test z matematiky.

Zatímco v Česku kvůli němu neuspěla více než pětina středoškol­áků, v Rakousku nebyla kvóta lepší. Na příkladech s rovnicemi a grafy jich ztroskotal­o 17 procent. Že to s počty nebyla celkově žádná sláva, ukazuje i fakt, že čtyřku z matematiky dostalo v Rakousku 43 procent maturantů. Kritická byla situace u učebních oborů s maturitou.

Špatné výsledky vyvolaly v Rakousku značný rozruch. Rodiče si stěžovali, že příklady zmatematik­y byly nejenom hodnoceny příliš přísně, ale také prý „příliš zatížené textem“. Jinými slovy, jejich dítka se ztrácela v samotném zadání a nerozlušti­la, co se po nich chce. Obzvlášť jedna úloha budila emoce. Měla fyzikální pozadí a šlo v ní mimo jiné o rychlost, s jakou parašutist­a dopadne po se-

ORBIS UNUS

skoku na zem. Studenti měli graficky znázornit rychlost v jednotlivý­ch fázích seskoku, porovnat je, dosadit čísla do vzorečků a z výsledků vyvodit závěry.

Tématu matematick­ýchmaturit se již chopil jeden z rakouských ombudsmanů a ohlásil šetření na ministerst­vu školství. V oficiálním prohlášení uvedl, že „při maturitách jde o zjištění úroveň vědomostí, nikoli o sekýrování studentů zmatečnými otázkami“.

Ministerst­vo se přirozeně hájí tím, že přípravě jednotlivý­ch ročníků maturitníc­h příkladů předchází až tříletá fáze. Během této doby jsou prý potenciáln­í úlohy testovány na studentech, aby se zjistilo, jestli jsou pro ně srozumitel­né a hlavně řešitelné.

Z rozsáhlého souboru příkladů pak vyberou úředníci ministerst­va školství úlohy pro „ostré zkoušky“. „Možná že zafungují skupinově-dynamické efekty, když se v komisi sejdou pouze matematici,“citovala média lakonické vyjádření úředníků.

Rakouští studenti, kteří z matematiky neuspěli, mají během dneška šanci si své nedostateč­né opravit. Jejich čeští vrstevníci si musí počkat až na podzim.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia