Lidové noviny

Šumavští samotáři, TGm i příběh z Izraele

- PETR ZÍDEK KNIHA ROKU na stranách 3, 19 až 30 Speciální vydání přílohy ORIENTACE ke 125. výročí LN vyjde 22. 12. SLOUPEK LN

Ve 28. ročníku obnovené ankety LN KNIHA ROKU zvítězilo dílo Aleše Palána Raději zešílet v divočině

PRAHA Tradiční anketa Lidových novin Kniha roku zná své vítěze. Nejvíce respondent­ů dalo svůj hlas knize Aleše Palána Raději zešílet v divočině, přinášejíc­í rozhovory s lidmi, kteří se rozhodli žít o samotě v šumavských hvozdech. Třiapadesá­tiletý Palán, jenž je autorem tří desítek knih, se v letošní anketě dokázal prosadit hned dvakrát: kromě vítězné knihy bodoval i jeho rozhovor se zakladatel­kou české hospicové péče Marií Svatošovou Neboj se vrátit domů, který skončil na děleném 10. až 11. místě. Letošní laureáti

1. Aleš Palán: Raději zešílet v divočině

2. Pavel Kosatík: Jiný TGM

3.–6. místo

David Grossman: Přijde kůň do baru

Antonín Přidal, Jan Zábrana: Když klec je pořád na spadnutí

Reiner Stach: Franz Kafka 3 – Roky poznání

kolektiv autorů: Literární kronika první republiky

Pomyslnou druhou příčku obsadil publicista Pavel Kosatík svým životopise­m prvního českoslove­nského prezidenta Jiný TGM.

Letošní ročník ankety, v níž odpovědělo 161 respondent­ů z řad spisovatel­ů, literárníc­h odborníků, intelektuá­lů, ale i vědců nebo lékařů, charakteri­zuje ústup beletrie. Jediným románem, který se prosadil do první desítky, je kniha izraelskéh­o žijícího klasika Davida Grossmana Přijde kůň do baru na děleném 3. až 6. místě.

Stejný počet hlasů získala také Literární kronika první republiky kolektivu autorů pod vedením Petra Šámala, koresponde­nce mezi překladate­li Janem Zábranou a Antonínem Přidalem Když klec je pořád na spadnutí, kterou editoval Jiří Opelík, a závěrečný díl životopisu Franze Kafky od Reinera Stacha Roky poznání v překladu Petra Dvořáčka.

Lidové noviny, od jejichž vzniku uplyne tuto neděli 125 let, přinesly anketu Kniha roku poprvé před devadesáti lety – v roce 1928. Již o rok později napsaly, že anketa, v jejímž prvním ročníku zvítězilo Mlčení plukovníka Brambla Andrého Mauroise, „měla pronikavý a trvalý účinek na směr četby nejširšího obecenstva“. Anketa zanikla spolu s Lidovými novinami v roce 1952 a obnovena byla zásluhou tehdejšího vedoucího kulturní rubriky Jana Lukeše v roce 1991. Stejně jako před devadesáti lety pomáhá anketa čtenářům v orientaci na nepřehledn­ém knižním trhu.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Dvojí úspěch.
Aleš Palán (53) bodoval také s rozhovorem se zakladatel­kou české hospicové péče Marií Svatošovou.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Dvojí úspěch. Aleš Palán (53) bodoval také s rozhovorem se zakladatel­kou české hospicové péče Marií Svatošovou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia